Ψυχρολουσία για τους νέους συνταξιούχους αποτελεί ο νόμος Κατρούγκαλου καθώς η μέση σύνταξη στον ιδιωτικό τομέα κινείται στα 750 ευρώ τον μήνα, γεγονός που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι μετά το 2028 οδηγούμαστε σε συντάξεις ύψους 400-500 ευρώ και έως 800 ευρώ.

Ως γνωστόνν οι ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση έχουν εκτιμήσει ότι ο νόμος Κατρούγκαλου βάζει θηλιά για τους μελλοντικούς συνταξιούχους, δηλαδή για τους σημερινούς νέους, μέσω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων.

Πέραν των 22 δραματικών περικοπών που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι συντάξεις πλέον είναι μειωμένες κατά 20% κατά μέσο όρο σε σχέση με το καθεστώς προ του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος του 2016). Ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει ο υπολογισμός της σύνταξης (ανταποδοτικό τμήμα) να γίνεται με βάση τον μισθό ολόκληρου του εργασιακού βίου, γεγονός που θα οδηγήσει, κυρίως μετά το 2028, σε συντάξεις ύψους 400-500 ευρώ και έως 800 ευρώ.

Το κόστος αυτής της ρύθμισης είναι μικρό μέχρι σήμερα, αλλά θα είναι μεγαλύτερο μετά το 2028. Ο ίδιος νόμος θέσπισε την προσωπική διαφορά στερώντας από 1.000.000 συνταξιούχους τις αυξήσεις με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Χαμηλά όρια

Ηδη σε χαμηλά όρια, κατά μέσο όρο 750 ευρώ, κινούνται οι συντάξεις που απονέμονται σήμερα στους νέους συνταξιούχους, παρά τις αυξήσεις που δόθηκαν την τελευταία διετία. Οι αιτίες, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι ο νόμος Κατρούγκαλου με τα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης, που όσο ωριμάζει θα «αγγίζει» όλο και περισσότερους νέους συνταξιούχους, καθώς και η δεκαετία της κρίσης, με την ανεργία και τις χαμηλές αμοιβές που έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται σε όσους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα οδηγούνται στην έξοδο προς τη συνταξιοδότηση.

Mεταξύ των περικοπών που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου είναι: κατάργηση ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, μείωση εφάπαξ έως 23%, μείωση συντάξεων 1.300 ευρώ μεικτά και άνω, επανακατάργηση της 13ης-14ης σύνταξης, αναστολή αύξησης συντάξεων μέχρι 31/12/2022, μείωση κατώτατης σύνταξης από 486 ευρώ σε 384 ευρώ, ποινή 30% σε πρόωρη σύνταξη στο 62ο έτος, μείωση συντάξεων χηρείας 20%, πλαφόν στο ύψος των συντάξεων, κατάργηση οικογενειακών επιδομάτων συνταξιούχων κ.ά.