Θα καταφέρει ο Ολυμπιακός να φτάσει ως το τέλος το πιο όμορφο ευρωπαϊκό ταξίδι της Ιστορίας του; Θα είναι το βράδυ της 29ης του Μάη στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο ένας από τους δύο φιναλίστ του Conference League τίτλου; Και τέλος πάντων μπήκαμε άραγε σε έναν μήνα που επιφυλάσσει όσα μέχρι πρότινος σχεδόν κανείς δεν μπορούσε ούτε να τα φανταστεί; Οι απαντήσεις σύντομα… αναρτημένες σε κοινή θέα.

Οι πρώτες τα μεσάνυχτα και όλας έπειτα από τη μάχη του Μπέρμιγχαμ με αντίπαλο τη σπουδαία Αστον Βίλα του Ουνάι Εμερι (22:00, Cosmote Sport 2). Και οι επόμενες, οι οριστικές σε μια εβδομάδα στη ρεβάνς του «Γ. Καραϊσκάκης». Οπως το εξήγησε όμως ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: «Δεν γίνεται από τώρα να σκεφτούμε και τα εκατόν ογδόντα λεπτά της πρόκρισης, γιατί τόσα θα χρειαστούν. Πρέπει να αφοσιωθούμε στο πρώτο παιχνίδι προς το παρόν. Και να το κερδίσουμε».

Οχι, που δεν θα το έλεγε ο πολύπειρος Βάσκος στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. «Σεβόμαστε πολύ την Αστον Βίλα, αλλά είμαστε εδώ για να νικήσουμε» επανέλαβε δυο – τρεις φορές θέλοντας να στείλει το μήνυμα πριν από όλα στα αποδυτήριά του. Στους ποδοσφαιριστές του που «δεν πρέπει να αναρωτηθούν αν είμαστε κατώτεροι από έναν αντίπαλο της Premier League, αλλά να θυμηθούν ότι παίξαμε ως εδώ και με άλλους καλούς αντιπάλους. Να σκεφτούν ότι πρέπει να είμαστε ο εαυτός μας. Η ομάδα που έφτασε ως εδώ».

Το έχει… ξαναδεί το έργο ο 63χρονος προπονητής και μάλιστα πρόσφατα. Τέτοια εποχή πέρσι η δική του Σεβίλλη που εντός των συνόρων έπαιζε την… κατηγορία, στο Europa League βρέθηκε ανάμεσα σε… ναρκοπέδιο: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στους προημιτελικούς, Γιουβέντους στους ημιτελικούς, ο Ζοσέ Μουρίνιο και η Ρόμα του στον τελικό.

Εχουμε δουλέψει πολύ

«Ξεγραμμένο» τον είχαν στην Ανδαλουσία και για τον συντελεστή δυσκολίας, αλλά και για τα αγωνιστικά κυβικά της ομάδας του. Ο ίδιος όμως τους διέψευσε όλους. «Και η αλήθεια είναι πως όπως και στον Ουνάι έτσι και σε εμένα μου αρέσει πλέον πολύ η διαδικασία στα Κύπελλα Ευρώπης. Εκείνος έχει τέσσερα τρόπαια και εγώ ένα βέβαια, αλλά το δικό μου είναι πιο πρόσφατο» υποστήριξε χαμογελώντας πριν επιστρέψει την μπάλα στους ποδοσφαιριστές του: «Δεν παίζουν ποδόσφαιρο οι προπονητές. Εμείς είμαστε εδώ για να δώσουμε κάποιες οδηγίες και να προετοιμάσουμε την ομάδα. Αλλοι πατούν στο γήπεδο. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι έχουμε δουλέψει πολύ, με τον ίδιο τρόπο που δουλέψαμε και στα προηγούμενα παιχνίδια της διοργάνωσης. Και ότι είμαστε πανέτοιμοι».

Ελ Αραμπί: Το πρώτο βήμα

Τα περί καλής προετοιμασίας επιβεβαίωσε και ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί: «Εχουμε δει βίντεο και ξέρουμε τις αδυναμίες τους» σχολίασε σε μια ερώτηση αναφορικά με τη συνήθεια της Αστον Βίλα να δέχεται γκολ στην έδρα της. Οπως επιβεβαίωσε και την ετοιμότητα: «Οταν φτάνεις εδώ, όταν κοιτάζεις αυτό το γήπεδο δεν χρειάζεσαι άλλο κίνητρο. Μας αξίζει που φτάσαμε ως εδώ. Και έχουμε προσδοκίες για να συνεχίσουμε» είπε ο 37χρονος σέντερ φορ που τέσσερα χρόνια πριν, στο Λονδίνο με αντίπαλο την Αρσεναλ, πέτυχε ίσως το πιο ιστορικό ευρωπαϊκό γκολ των Ερυθρόλευκων.

«Φυσικά και το θυμάμαι. Είναι ένα υπέροχο ενθύμιο. Θα ήθελα όμως αν γίνεται να βάλω και το γκολ της ομάδας μου εδώ. Θα ήθελα να κάνουμε αύριο το πρώτο βήμα» πρόσθεσε γεμάτος αυτοπεποίθηση. Και ας είναι πλέον ένας κλασικός εκπρόσωπος της second unit.

Με Ιμπόρα

Τι περιμένουμε να δούμε από τον Ολυμπιακό; Μια 4-2-3-1 επιλογή με τον Τσικίνιο μπροστά από τους Εσε και Ιμπόρα στη μεσαία γραμμή. Με τον Φορτούνη και τον Ποντένσε να υποστηρίζουν στην επίθεση τον Ελ Κααμπί. Και τους Ροντινέι, Ρέτσο, Κάρμο, Ορτέγκα στην ευθεία της άμυνας μπροστά από τα γάντια του Τζολάκη. Μια ιδέα που παραπέμπει στο δεύτερο ημίχρονο της Πόλης, κόντρα στη Φενέρ. «Η αλήθεια είναι πως έχω αποφασίσει» παραδέχθηκε και χθες ο Μεντιλίμπαρ για τους πρώτους έντεκα. Εννοείται όμως ότι τους κράτησε για λογαριασμό του.

Υπενθυμίζουμε ότι οι Ερυθρόλευκοι θα έχουν τη συμπαράσταση 2.100 φίλων τους που θα βρεθούν στο «Βίλα Παρκ». Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο Ιταλός, Μάρκο Γκουίντα. Ο 43χρονος ρέφερι είχε διευθύνει στο παρελθόν το Βικτόρια Πλζεν – Ολυμπιακός 0-0 για τα προκριματικά του Champions League (23/7/2019) αλλά και το Ολυμπιακός – Σλόβαν Μπρατισλάβας 3-0 για τα προκριματικά του Europa League (19/8/2021). Βοηθοί του θα είναι οι συμπατριώτες του Φίλιπο Μέλι, Τζόρτζιο Περέτι, τέταρτος ο Λιθουανός Ντονάτας Ρούμσας και στο VAR οι Πάολο Βαλέρι και Μασιμιλιάνο Ιράτι.

Στον άλλο ημιτελικό αναμετρώνται Φιορεντίνα και Μπριζ.