Η υπόθεση είναι με δυο λόγια η εξής: ένα μεσημέρι, στης… Ακρόπολης τα μέρη, άπονοι ληστές, στήσαν στις πέτρες τις ζεστές λημέρι (ή καρτέρι, το ίδιο είναι)…
Οχι συγγνώμη, αυτό είναι από το υπέροχο τραγούδι του Σταύρου Ξαρχάκου, που τραγούδησε ο Κόκοτας, εκεί στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Πάμε πάλι από την αρχή: …ένα μεσημέρι, της περασμένης Παρασκευής συγκεκριμένα, ένας διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών κλειδώνει το γραφείο του, και πηγαίνει σε μια σύσκεψη που έχει εκτός υπηρεσίας. Εκεί που βρίσκεται, του τηλεφωνεί η γραμματέας του και του αναφέρει ότι του διέρρηξαν το γραφείο!
Το γραφείο βρίσκεται ανάμεσα σε ένα κτίριο στην οδό Ευαγγελιστρίας, μαζί με άλλα γραφεία που έχουν θέα την… Ακρόπολη, και τη Μητρόπολη (βοήθειά μας), έχουν κόσμο γύρω γύρω, και αυτό το σύνολο γραφείων διαθέτει φύλαξη στην είσοδο, τουτέστιν για να μπεις και να βγεις, χρειάζεται να περάσεις από έλεγχο.
Τρελαίνεται ο άνθρωπος, επιστρέφει αλλόφρων στο γραφείο του, βλέπει την πόρτα σπασμένη και την κλειδαριά παραβιασμένη, ψάχνεται, δεν του λείπει τίποτε από τα προσωπικά του αντικείμενα και εν συνεχεία καλεί την Αστυνομία. Ερχεται η Αστυνομία, καταγράφει το συμβάν, παίρνει και αποτυπώματα, και φεύγει.
Ωραία ως εδώ; Ωραία, θα πει κάποιος, διαβάζοντας απλώς την περιγραφή αυτή. Μόνο που το γραφείο που διαρρήχθηκε, και κανείς δεν κατάλαβε πώς, είναι αυτό του διευθυντή Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών. Οπα. «Μια στάση εδώ…» (άλλο τραγούδι, Μητροπάνος, θεός)…
…και μία θανατερή σύμπτωση
Σε ένα παράλληλο σύμπαν τώρα, «τρέχει» το «θεματάκι» (έτσι το αποκαλεί η κυβέρνηση, για λόγους που δεν είναι απαραίτητο να εξηγήσει κανείς) με εκείνο το περίφημο Αννα-Μισέλ gate. Επειτα από μια έρευνα διαρκείας, που όχι μόνο εγώ, αλλά και διάφοροι άλλοι, είχαμε υπολογίσει ότι «τρέχει» με ταχύτητα «κουτσής χελώνας», το πόρισμα του υπουργείου Εσωτερικών για το «θεματάκι», διαβιβάστηκε επιτέλους στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Είναι η Αρχή στην οποία προΐσταται ένας εξ εκείνων που έφαγαν πόρτα από την κυβέρνηση, όταν αποφάσισαν να ασχοληθούν με το σκάνδαλο των υποκλοπών – ο κ. Μενουδάκος. Πήγε το πόρισμα στην Αρχή, ποιος ξέρει τι, και πόσα, ωραία παραμύθια ανέφερε σχετικά με τη διαρροή των δεδομένων στην αγαπημένη Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, και ζήτησε εξηγήσεις. Και κυρίως ζήτησε επιπρόσθετα στοιχεία για το θέμα.
Τα οποία στοιχεία, προφανώς βρίσκονται καταχωρισμένα στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών. Εκλογές αφορούν, δεν μπορεί να βρίσκονται ούτε στα αρχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ούτε στα αρχεία του υπουργείου Ναυτιλίας και πέντε θαλασσών. Στο υπουργείο Εσωτερικών, στη Διεύθυνση Εκλογών, ανήκουν, εκεί βρίσκονται. Ή βρίσκονταν.
Οπου, ω της θανατερής συμπτώσεως, και της συναστρίας Κρόνου, Ουρανού, Δία, Αφροδίτης, Πλούτωνα και ανάδρομου Ερμή «ένα μεσημέρι, στης Ακρόπολης τα μέρη, άπονοι ληστές, στήσαν στις πέτρες τις ζεστές, λημέρι», και έπειτα από μια σύντομη σύσκεψη που είχαν μεταξύ τους, αποφάσισαν να μπουκάρουν στο γραφείο του διευθυντή της Διεύθυνσης Εκλογών, και…
Η… Μις Μαρπλ υπουργός
Εδώ τώρα, το πράγμα μπερδεύεται κάπως. Αν πιστέψουμε τη γνωστή και ως… μεταρρυθμίστρια υπουργό Κεραμέως, η «μπούκα» μπορεί και να μην είναι και τόσο «μπούκα», αλλά κάτι άλλο. Διότι τόσο η ίδια όσο και το υπουργείο Εσωτερικών του οποίου προΐσταται, κάνουν λόγο για… «φερόμενη διάρρηξη». Ορος, ο οποίος με τη σειρά του, παραπέμπει αυτομάτως σε δύο λογικές υποθέσεις: ή ότι η υπουργός έχει αναπτύξει τις γνωστές αξεπέραστες ικανότητες στην εξιχνίαση εγκλημάτων, της Μις Μαρπλ, της ηρωίδας της Αγκαθα Κρίστι (άρα βρίσκεται κοντά στη λύση του μυστηρίου και του τι συνέβη και βρέθηκε η πόρτα σπασμένη και η κλειδαριά του γραφείου παραβιασμένη), ή έχει ενημέρωση ότι όλο αυτό ήταν ένα «στημένο» γεγονός για να δυσφημιστεί το υπουργείο, η ίδια, αλλά και η κυβέρνηση.
Που εδώ που τα λέμε, άλλο κεφάλαιο αυτό, καίγεται να κλείσει άρον άρον αυτή η ιστορία με τα e-mails των ψηφοφόρων του εξωτερικού τα οποία χρησιμοποίησε η ευρωβουλευτής κυρία Ασημακοπούλου για να μεταδώσει το φωτεινό της μήνυμα, για τις ευρωεκλογές.
Λάβα οργής και αγανάκτησης
Μέχρι στιγμής, η… Μις Μαρπλ δεν μας έχει διαφωτίσει πόθεν της προέκυψε και μας το ξεφούρνισε αυτό το περί «φερόμενης διάρρηξης». Πιθανόν να το κάνει τις επόμενες ημέρες. Αλλά η αντίδρασή της, σε μια ανάρτηση του Μιχάλη Κατρίνη, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, για το θέμα, ανάρτηση στο Χ (το πρώην Twitter) με την οποία συνέδεσε – άκουσον άκουσον τώρα κι αυτός – τη διάρρηξη με την απαίτηση της Αρχής Μενουδάκου (για χάριν συντομίας) να της παραδοθούν στοιχεία, εμένα μου θύμισε έκρηξη της Αίτνας – είναι το πιο κοντινό σ’ εμάς ηφαίστειο, γι’ αυτό το αναφέρω. Υπουργική λάβα οργής και αγανάκτησης ξεχύθηκε κατά του Κατρίνη, ο οποίος υπαινικτικά συνέδεσε τη διάρρηξη με το αίτημα της Αρχής Μενουδάκου για παροχή στοιχείων.
«Ανεύθυνη λασπολογία με ισχυρές δόσεις επιστημονικής φαντασίας» είναι η κατηγορία εις βάρος του ευφάνταστου στελέχους του ΠΑΣΟΚ και να δω τώρα πώς θα μπορέσει να κάνει… Πάσχα στην Ηλεία, έπειτα από αυτό.
Εγώ εννοείται με την… Κεραμέως είμαι, δεν το συζητάω. Αρκεί να μας πει, αν και τι αφαίρεσαν οι διαρρήκτες από το γραφείο του διευθυντή Εκλογών του υπουργείου, αφού δεν έκλεψαν κάτι από τα προσωπικά του αντικείμενα. Κάποιος λάτρης… sci-fi ταινιών ας πούμε, θα υπέθετε ότι έχει δίκιο ο Κατρίνης, αφαίρεσαν αρχεία, τα αρχεία που σχετίζονται με το σκάνδαλο, αλλά αυτά εμένα μου ακούγονται για ιστορίες με alien!
Τι εκνεύρισε τον Ράμμο
Σε άλλα θέματα της επικαιρότητας τώρα, πληροφορήθηκα ορισμένα εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΑΔΑΕ (της Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών – της Αρχής Ράμμου, για λόγους συντομίας), αναφορικά με το «τι ενημερώνουμε τον Ανδρουλάκη, τώρα που κέρδισε την υπόθεσή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας». Σύμφωνα λοιπόν με μια πηγή μου, της οποίας η αξιοπιστία δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, φαίνεται πως η συνεδρίαση η οποία έληξε με μια μικρή… νίκη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έστω και με οριακή πλειοψηφία 4-3 (σας είχα ενημερώσει σχετικά την περασμένη Πέμπτη), είχε προκαλέσει το ζωηρό ενδιαφέρον διαφόρων παραγόντων εκτός συνεδρίασης.
Συνήγαγε δε το συμπέρασμα αυτό η πηγή μου, από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν σταμάτησαν να χτυπούν τα κινητά ορισμένων εκ των μελών του ΔΣ, τα οποία, άκου τώρα σύμπτωση και αυτή, συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς οι οποίοι διορίστηκαν από την κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου χρόνου, προκειμένου να ανατραπεί η υπάρχουσα εκείνη την περίοδο πλειοψηφία στο ΔΣ της Αρχής.
Και να τα τηλεφωνήματα, και να οι ψίθυροι, και να τα μηνύματα, δεν άντεξε και εξερράγη, μου ανέφεραν, ο πρόεδρος της Αρχής κ. Ράμμος, ο οποίος σημείωσε ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση.
Η παρέμβαση υπήρξε καταλυτική. Επειτα από αυτό, σταμάτησαν και τα τηλεφωνήματα και τα μηνύματα. Ετσι όταν ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, με το γνωστό αποτέλεσμα (να ζητηθεί από την ΕΥΠ ο φάκελος με την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη και να αποφασίσει η Αρχή Ράμμου αν θα τον ενημερώσει και τι θα του αναφέρει), δεν διέφυγε την προσοχή των αποχωρούντων από το κτίριο, ότι μέλος του ΔΣ έδινε λεπτομερή αναφορά από το κινητό, για τα διατρέξαντα στη συνεδρίαση, σε κάποιον που εικάζεται ότι ήταν υπουργός. Από το απολογητικό ύφος του, το συνήγαγε η πηγή μου…