Οι οδηγίες προς ναυτιλλομένους του προέδρου Κυριάκου χθες το μεσημέρι στη σύναξη της οδού Πειραιώς, ένα και μόνο συμπέρασμα βγάζουν: ότι το πράγμα «δεν πάει καλά». Κι επειδή το πράγμα δεν πάει καλά ή όσο καλά θα περίμενε τέλος πάντων ο πρόεδρος Κυριάκος, είπε να καλέσει τους υπουργούς του, για να τους αναθέσει έργο ενόψει των ευρωεκλογών. Η επιχείρηση, απ’ ό,τι κατάλαβα, εξ όσων μου ανέφεραν δύο υπουργοί (ποτέ δεν ρωτάς έναν, μπορεί να μην τα αφομοίωσε όλα, διότι λ.χ. σε κάποια φάση τον έπιασαν ας πούμε τα υπαρξιακά, τι κάνουμε, πού πάμε, τι θέλουμε εδώ κ.λπ.) θα εξελιχθεί ως εξής: κάθε υπουργός «πρώτης γραμμής» θα εγκατασταθεί σε μια περιφέρεια, και επί ένα 5ήμερο, αναλόγως των όσων του επιτρέπουν τα υπουργικά του καθήκοντα, θα είναι υποχρεωμένος να πραγματοποιεί περιοδείες, σε πόλεις και χωριά, προκειμένου να μεταλαμπαδεύσει (τι ρήμα!) το μήνυμα ότι «στις εκλογές ψηφίζουμε σταθερότητα και όχι… χαλαρότητα»…

Και δι’ αυτού του τρόπου να μαζευτεί κάπως η ζημιά από την καθημερινότητα (ακρίβεια, ανασφάλεια, εγκληματικότητα, οικονομία κ.ά.), η οποία πλέον είναι ορατή. Μου αναφέρθηκε ότι μόνο τα «γκεσέμια» της κυβέρνησης, ανέλαβαν από μια διοικητική περιφέρεια. Το υπόλοιπο Υπουργικό Συμβούλιο θα έχει ρόλο επικουρικό. Θα παρίσταται, θα χαιρετίζει, και θα τραβάει selfies. Μετά τις μοιράζει στα μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν αόκνως τις προσπάθειες Κυριάκου, για να πειστούν ότι η ΝουΔου σκίζει…

Δεν ξέρω πώς έγινε η κατάταξη του ποιος παίρνει τι, αν έγινε δηλαδή με βάση την «επικινδυνότητα» της περιοχής ή τη δημοφιλία του κάθε υπουργού. Αλλά γνωρίζω καλά τι θα σημαίνει στη μετά τις ευρωεκλογές φάση: επειδή τα μεγέθη θα είναι απολύτως μετρήσιμα, και άρα και συγκρίσιμα με τα ποσοστά των εθνικών εκλογών, νομίζω ότι όπως κατάλαβαν καλά και οι υπουργοί χθες, από το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα εξαρτηθεί και τι «πουλιά» θα πιάσουν στον (εξαιτίας του εκλογικού αποτελέσματος) ανασχηματισμό της κυβέρνησης…

Επαγγελματική προετοιμασία

Ολα ήταν πάντως προσεκτικά, «επαγγελματικά» τα χαρακτήριζαν οι δικοί μου, προετοιμασμένα. Κάθε υπουργός παρέλαβε κλειστό φάκελο, μπλε φυσικά χρώματος (τι άλλο;), εντός του οποίου υπήρχαν τα ακόλουθα, χρήσιμα, για τις περιοδείες τους στοιχεία: βουλευτές, με τηλέφωνα, διευθύνσεις και τα ρέστα. Αλλη σελίδα με δημάρχους, κοινοτάρχες, δημοτικούς συμβούλους – προφανώς προσκείμενους στο κόμμα. Τρίτη σελίδα με τους κομματικούς υπεύθυνους των οργάνων, ΝΟΔΕ, πώς τα λένε, δημοτικές επιτροπές, «πυρήνες» κ.λπ. Ο Σκέρτσος θα εφοδιάσει τους υπουργούς με όλα τα στοιχεία που αφορούν εκτελούμενα ή σε εκκρεμότητα έργα σε κάθε περιφέρεια, ώστε να τα μελετήσουν οι υπουργοί, και να είναι προετοιμασμένοι, αν τους την «πέσει» κανείς.

Αλλη σελίδα συμπεριελάμβανε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να συνεντευξιαστούν οι υπουργοί, και να εκθειάσουν το… επιτυχημένο έργο, και το δικό τους, και της κυβέρνησης συνολικά.

Γενικώς, για να μη μακρηγορούμε, ο φάκελος ήταν ένας κανονικός «μπούσουλας», ώστε ο άσχετος με την περιφέρεια υπουργός, να εμφανιστεί εκεί, και να τον περάσουν οι άλλοι ως μόνιμο κάτοικο της περιοχής τους.

Το είπα και προηγουμένως: «επαγγελματική» προετοιμασία. Οχι «άρπα-κόλλα» ιστορία.

Μικροί, βουλευτικοί, πόθοι

Ο πρόεδρος Κυριάκος, που κατέστησε σαφές χθες στους υπουργούς του ότι τον Ιούνιο ψηφίζουμε σταθερότητα και όχι περιπέτειες, προτίθεται να χρησιμοποιήσει το ίδιο επιχείρημα και σε μια αυριανή συνάντηση, επί του ιδίου θέματος, που θα έχει στον ίδιο πάντα τόπο (στην Πειραιώς), με βουλευτές από την Πελοπόννησο και τη Μακεδονία. Η συνάντηση, που θα έχει και στοιχεία κοινωνικού χαρακτήρα, μερικοί (βουλευτές) ας πούμε, θα τον δουν από πολύ κοντά για πρώτη φορά από τις προηγούμενες εκλογές, θα κυμανθεί στο ίδιο τρίπτυχο με εκείνο το χθεσινό, των υπουργών. Δραστηριότητα/ κινητοποίηση – αποτέλεσμα – ανασχηματισμός. Ειδικά για μερικούς από αυτούς τους φουκαράδες τους βουλευτές, που δεν τους γνωρίζει ούτε ο περιπτεράς στη γωνία του σπιτιού τους, υπάρχει μεγάλο κίνητρο. Είναι η προοπτική ότι αν τα καταφέρουν μπορεί να περιληφθούν στο προσεχές κυβερνητικό σχήμα, άρα δεν είναι παράξενο που τα ματάκια τους θυμίζουν «φρουτάκια» τη στιγμή που φέρνουν τρία 7άρια στη σειρά!

Στο πλαίσιο αυτό, είναι ικανοί να οργώσουν λαϊκές, να πάρουν σβάρνα τα μνημόσυνα ως «φίλοι του νεκρού», ακόμη και γιαγιάδες να πάρουν αγκαζέ για να τις περάσουν από το φανάρι. Για να μπορούν εν συνεχεία, να έχουν την προσδοκία – ή και την ελπίδα – ότι ο αρχηγός θα τους θυμηθεί την ώρα που θα έχει πάρει μολύβι και χαρτί, και με τον Σκέρτσο, και τον Νέζη θα γράφει ονόματα για τον ανασχηματισμό.

Μικροί, ανθρώπινοι, πόθοι…

Ελληνικά για κλάματα

Εχουμε ξαναπεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όχι μόνο ο συγκεκριμένος της παρούσας κυβέρνησης, αλλά και όσοι προηγήθηκαν, δεν είναι και ο καλύτερος φίλος της αλήθειας. Στις υποχρεώσεις του είναι το να παρουσιάζει το άσπρο – μαύρο και αντιστρόφως. Επίσης, να μπορεί να στέλνει την μπάλα στην εξέδρα, όταν αυτό συμφέρει την κυβέρνηση, και ασφαλώς δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις γι’ αυτό. Μια δουλειά κάνει, και καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή. Αλλά αυτό το παλικάρι ο Μαρινάκης, που υπηρετεί τώρα τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, νομίζω ότι πρέπει να βελτιώσει τα ελληνικά του, αν θέλει τουλάχιστον το ψέμα που λέει, να γίνεται αληθινό – και ενδεχομένως και αποδεκτό.

Ρωτήθηκε ας πούμε χθες, για το αν η Ελλάδα θα στείλει στην Ουκρανία αντιαεροπορικά, και απάντησε, μεταξύ άλλων, ως εξής:

«Δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση – το ξεκαθαρίζω αυτό για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση – που θα διακινδυνεύσει, έστω και κατ’ ελάχιστον, την αποτρεπτική ικανότητα ή την αεράμυνα της χώρας μας».

Δεν είναι μόνο αυτό το «οποιαδήποτε» που βγάζει μάτι. Είναι και το συντακτικό του, το οποίο είναι για κλάματα…

«Γαργάρα» το δημοσίευμα

Επίσης, μια που όπως είναι γνωστό, είχε μια έντονη δραστηριότητα προ μηνός προκειμένου να καταγγελθεί ως fake news το πρωτοσέλιδο του «ΒΗΜΑΤΟΣ» για την περίφημη «μονταζιέρα», μπορεί να μας ενημερώσει με τι πρόκες κάνει γαργάρα το πρωτοσέλιδο κυριακάτικης εφημερίδας του χώρου της Δεξιάς, περί «Οικογένειας Μητσοτάκη ΑΕ»; Και περί «Φαμίλιας που απομυζά το κράτος εδώ και 150 χρόνια»; Να μην το είδε, αποκλείεται. Να μην το διάβασε, ούτε φευγαλέα, κι αυτό αποκλείεται. Να μην αντελήφθη ότι ήταν βαριά προσβλητικό για τον Πρωθυπουργό και την οικογένειά του, δεν τον έχω για χαζό. Ακόμη κι αν παριστάνει τον μειωμένης αντίληψης, για τις ανάγκες του ρόλου του, μπροστά σε ένα τέτοιο πρωτοσέλιδο, λογικά, χθες στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, θα άφηνε τον εαυτό του να ξεσπάσει. Να υπερασπιστεί τον Πρωθυπουργό, ως οφείλει εκ της θέσεώς του.

Ακόμη και αν δεν είχε ερώτηση να απαντήσει. Δεν το έκανε. Και μας άφησε να αναρωτιόμαστε, αν αυτή η στάση οφείλεται σε τίποτε γραμμάτια ανεξόφλητα. Ή σε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Διότι εξ όσων πληροφορήθηκα, δεν απαίτησε (ούτε καν ενόχλησε για την ακρίβεια) έστω από έναν υπουργό να αναρτήσει κάτι γι’ αυτό το πρωτοσέλιδο. Ενώ για «ΤΟ ΒΗΜΑ», τα είχε δώσει όλα το παλικάρι – έστω κι αν γνώριζε, γιατί γνώριζε, όπως και ο Πρωθυπουργός, ότι το πρωτοσέλιδο ήταν ακριβές…