Την απόφασή του να εξαιρέσει τον Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτηση στο X.

Ωστόσο η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει ήδη  αντιδράσεις σε ψηφοφόρους του κόμματος, καθώς ο Δημήτρης Παπανώτας, τον οποίο ψήφισαν χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, για να να εκπροσωπήσει τη χώρα στην Ευρωβουλή, δεν βαρύνεται τόσο με την εκφορά ακραίων ή «αρτηριοσκληρωτικών» θέσεων όσο, σε μεγάλο βαθμό, με την διατύπωση απόψεων και κρίσεων που δεν αντιμάχονται την κοινή λογική.

Αυτά, κατά την άποψη ανθρώπων-φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που που παρακολουθούν επί δεκαετίες τη δημοσιογραφική του διαδρομή.

«Το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δεν χωρεί συζήτηση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο κ. Κασσελάκης ανέφερε ότι σέβεται τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, που για πρώτη φορά επέλεξαν τους υποψήφιους ευρωβουλευτές τους. Ωστόσο, σημείωσε, υπάρχουν περιπτώσεις που ο πρόεδρος θα πρέπει να παρέμβει για να μην φορτώσει ευθύνες αλλού, ιδιαίτερα σε γυναίκες, που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, ανισότητες και έμφυλη βία.

«Με λύπη αναγκάζομαι να εξαιρέσω από το Ευρωψηφοδέλτιο τον Δημήτρη Παπανώτα. Γνωρίζω ότι εξέδωσε διορθωτική ανακοίνωση, όμως το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δε χωρεί συζήτηση. Ιδίως για το κόμμα που έχει προμετωπίδα του τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα», καταλήγει στην ανάρτησή του.

Η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη

«Σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που -για πρώτη φορά, με δική μου δέσμευση- επέλεξαν οι ίδιοι τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που ο Πρόεδρος πρέπει να παρέμβει για να μη «φορτώσει» ευθύνες αλλού νίπτοντας τας χείρας του. Ειδικά επειδή οι γυναίκες, δυστυχώς, ακόμη υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, ανισότητες και έμφυλη βία.

Με λύπη αναγκάζομαι να εξαιρέσω από το Ευρωψηφοδέλτιο τον Δημήτρη Παπανώτα. Γνωρίζω ότι εξέδωσε διορθωτική ανακοίνωση, όμως το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δε χωρεί συζήτηση. Ιδίως για το κόμμα που έχει προμετωπίδα του τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα» ανέφερε στο Χ.

Η αντίδραση της Σοφίας Μπεκατώρου

Η υποψήφια ευρωβουλευτής και Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, η οποία άνοιξε δημόσια την υπόθεση της γυναικείας κακοποίησης στην Ελλάδα, ήταν αρκετά αιχμηρή σε σημερινή της δήλωση.

«Ελπίζω ότι το κόμμα θα σταθεί όπως πρέπει. Να κάνει την κίνηση που πρέπει. Είμαι ήδη σε επικοινωνία με το κόμμα και περιμένω να τοποθετηθούν για το θέμα», ανέφερε.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο Parapolitika FM, η κυρία Μπεκατώρου τόνισε ότι «δεν μπορούμε να λέμε ότι φέρνουμε ανθρώπους με νέες ιδέες και οι άνθρωποι που έρχονται όχι απλά να έχουν απαρχαιωμένες, αλλά να είναι και οι προσωπικές τους απόψεις. Ας διαβάσουν λίγο περισσότερο, ας ενημερωθούν, από την άλλη δεν μπορεί να εκφράζουν όλους εμάς».

Ερωτηθείσα για το εάν ζητά την αποπομπή του από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Δεν μπορώ να το αποφασίσω εγώ. Όμως, σε μία ομάδα πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που να μπορούν να σταθούν με γνώση αλλά και με το αίσθημα για το κοινό καλό. Και εν πάση περιπτώσει να μην στρουθοκαμηλίζουμε».

Οι δηλώσεις Παπανώτα που τον «έκαψαν»

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Παπανώτας είχε πει στις 7 Μαρτίου: «Εγώ δεν βλέπω να έχει πρόβλημα η γυναίκα στην Ελλάδα και γενικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση κανένα. Εκτός αν θέλει να έχει… Δηλαδή αν πάρει έναν σατράπη που την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της. Στις δουλειές τις βλέπω να είναι μία χαρά, μία χαρά τις αντιμετωπίζουνε, μία χαρά έχουν μισθούς».

Ο ίδιος ο δημοσιογράφος θέλησε να απαντήσει στις σφοδρές επικρίσεις που δέχτηκε, γράφοντας: «Τις τελευταίες ώρες, κάποιοι σκόπιμα απομόνωσαν τμήμα από μία παλιά μου δήλωση θέλοντας να δημιουργήσουν πρόβλημα τόσο σε μένα όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. (…) Απολογούμαι αν μέσα από την ‘κοπτοραπτική’ της δήλωσής μου δόθηκε η εντύπωση πως έχουν μερίδιο ευθύνης και τα θύματα κακοποίησης γι’ αυτό που τους έχει συμβεί. Και δεσμεύομαι πως θα αγωνιστώ στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών μέχρι την ημέρα που τέτοιου είδους φαινόμενα θα έχουν εκλείψει οριστικά».

Οι εξηγήσεις του, ωστόσο, δεν στάθηκαν ικανές, όπως ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε στην ανάρτησή του, καθώς «το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δε χωρεί συζήτηση».

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, τον Δημήτρη Παπανώτα στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος θα αντικαταστήσει ο Κώστας Σιδηρόπουλος.