Χάζευα το πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ της 20/3/1995. Ενας μεγάλος τίτλος: «Πιάστηκαν 7 προβοκάτορες στα σύνορα». Ενας υπότιτλος: «Ερευνες τη νύχτα και σε σπίτια στην Αθήνα». Κι ένα ωραίο γράφημα για την «προβοκάτσια στα σύνορα», έχει παράδοση στα γραφήματα η εφημερίδα. Στη σελ. 2 το «Στίγμα της ημέρας», με τίτλο «Νάρκη στην προσέγγιση», όπου αναφέρεται ότι η ομάδα των ενόπλων «προσπάθησε να θέσει θρυαλλίδα στα θεμέλια της ειρήνης, αλλά και της πρόσφατης ελληνοαλβανικής προσέγγισης». Και στις σελ. 10-11 ένα πλήρες ρεπορτάζ για τους ενόπλους, που φέρονταν να έχουν διασυνδέσεις με το ΜΑΒΗ (Mέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου) και ήθελαν να χτυπήσουν στρατόπεδο στην περιοχή Λόγγος.

Α, ένας από τους συλληφθέντες λεγόταν Φρέντι Μπελέρης. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών, απηλλάγη με βούλευμα και αυτή την εβδομάδα ανακηρύχθηκε εν μέσω αποθέωσης υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ. Ο λόγος δεν είναι βέβαια εκείνη η υπόθεση, για την οποία προφανώς θα έχει μετανιώσει, αλλιώς δεν εξηγείται η επιλογή του από έναν φιλελεύθερο ηγέτη σαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η υποψηφιότητα του Μπελέρη εντάσσεται στην αντιπαράθεση της Ελλάδας με την Αλβανία για το κράτος δικαίου: εδώ λειτουργεί υποδειγματικά, εκεί όχι και αυτό ακριβώς το χάσμα θέλουμε να αναδείξουμε στην Ευρώπη.

Ενας άλλος λόγος λέγεται πως είναι η ανησυχία του Πρωθυπουργού ότι αν δεν αγκάλιαζε εκείνος τον Μπελέρη, θα του τον άρπαζε ο Βελόπουλος. Αυτό βέβαια θα μπορούσε να συμβεί και με άλλους μαχητές της ελευθερίας. Να, χάζευα ένα άλλο ρεπορτάζ, του Ταχυδρόμου αυτή τη φορά, με ημερομηνία 13/11/2004 και τίτλο «Οι Ελληνες στη Σρεμπρένιτσα». Ο δημοσιογράφος μιλά εδώ με τον υποδιοικητή και τον αρχιλοχία του ελληνικού εθελοντικού σώματος που πολέμησε τη δεκαετία του 1990 στο πλευρό των Σερβοβοσνίων. Οχι για τα λεφτά, όπως διευκρινίζουν, 60 δηνάρια τον μήνα έπαιρναν, όσα και οι σέρβοι στρατιώτες, αλλά για τα ιδανικά τους. «Νιώθαμε ικανοποίηση όταν σκοτώναμε Μουσουλμάνους», λένε ο Δημήτρης και ο Τρύφωνας (υπάρχουν και τα επίθετά τους), διευκρινίζοντας ότι πριν από κάθε μάχη τούς ευλογούσε ο ιερέας της μονάδας τους.

Τα ίχνη αυτών των ανθρώπων χάθηκαν στη συνέχεια. Και, εντάξει, αν εξακολουθούν να ηδονίζονται με τους σκοτωμούς, τους ξεχνάμε, σε αυτή τη χώρα είμαστε όλοι εναντίον της βίας. Αν έχουν μετανιώσει όμως, ή αν απλώς τα φούσκωναν, δεν θα έπρεπε κάπως να αξιοποιηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έστω κι αν δεν έχουν εμπλακεί με την ελληνική μειονότητα; Η Νέα Δημοκρατία έχασε την ευκαιρία, αλλά η Ελληνική Λύση δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τις υποψηφιότητές της, ο Βελόπουλος θα μπορούσε λοιπόν να πάρει την εκδίκησή του.

Αντίθετα με την υπόθεση Μπελέρη, άλλωστε, αυτές οι υποψηφιότητες θα λειτουργούσαν υπέρ της καλής γειτονίας, ο πρόεδρος της Σερβίας είναι δηλωμένος θαυμαστής του Μιλόσεβιτς, θα τις έβλεπε θετικά.