Μέχρι σήμερα, ο χειρισμός των drones γίνεται από το χέρι και τον νου του ανθρώπου. Η ραγδαία ανάπτυξη των εργαλείων της Τεχνητής Νοημοσύνης, όμως, τα οποία βρίσκουν χρήση και στα πεδία των μαχών, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστα ούτε αυτά τα οπλικά συστήματα. Πολύ περισσότερο καθώς, κατά τους ειδικούς, αυτός μοιάζει να είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να παρακάμψουν το πιο αποτελεσματικό αντίμετρο: τον ηλεκτρονικό πόλεμο που μπλοκάρει την επικοινωνία τους με το κέντρο διοίκησης και τους χειριστές.

«Μοιάζει με κάτι που προκύπτει απευθείας από την επιστημονική φαντασία: σμήνη από ρομπότ-δολοφόνους που θα κυνηγούν αυτόνομα τους στόχους τους μέχρι να τους πλήξουν, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Ωστόσο, πρόκειται για μια πραγματικότητα που πλησιάζει, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και πολλά ακόμη κράτη κάνουν μεγάλη πρόοδο στην ανάπτυξη και εφαρμογή νέων τεχνολογιών που θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τη φύση του πολέμου, μεταφέροντας τις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή και τον θάνατο στη δικαιοδοσία αυτόνομων drones που είναι εφοδιασμένα με προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης», σημείωναν πρόσφατα σε σχετική ανάλυση οι «New York Times».

Οι έρευνες

Μάλιστα, σύμφωνα τουλάχιστον με έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν σε κάποια Μέσα (The Guardian, +972mag κ.λπ.), ο ισραηλινός στρατός φέρεται ήδη να χρησιμοποιεί στον πόλεμο της Γάζας ένα πρόγραμμα που βασίζεται στην ΑΙ, έστω κι αν δεν αφορά αποκλειστικά πλήγματα από drones.

Πρόκειται για το αποκαλούμενο Lavender, το οποίο περιλαμβάνει χιλιάδες ονόματα στελεχών της Χαμάς, του Ισλαμικού Τζιχάντ και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων και, όταν θεωρήσει πως τα έχει «κλειδώσει», δίνει αυτομάτως εντολή για την εξολόθρευσή τους, χωρίς να απαιτείται ανθρώπινη εντολή ή εξουσιοδότηση. Πρόκειται για πρακτική η οποία, αρκετές φορές, οδηγεί σε μεγάλες «παράπλευρες απώλειες», κάτι που ενδεχομένως να συνέβη και στην περίπτωση του πλήγματος που κόστισε τη ζωή μελών της οργάνωσης World Central Kitchen.

Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις για να συνειδητοποιήσει κανείς ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία που θα βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργεί νέα δεδομένα, σε όλα τα επίπεδα. Πρώτα από όλα το στρατιωτικό, καθώς η ανάπτυξη και διάδοση αυτών των drones είναι σε θέση να αλλάξει ταχύτητα τους σημερινούς συσχετισμούς δύναμης, υποβαθμίζοντας ή και αχρηστεύοντας οπλικά συστήματα και δομές αξίας πολλών δισ. δολαρίων.

Στο μέλλον, «νικήτρια θα είναι εκείνη η πλευρά η οποία θα έχει αναπτύξει μια διαδικασία λήψης αποφάσεων που θα βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη και θα έχει τη δυνατότητα να προσπερνά τον αντίπαλο», έγραψαν χαρακτηριστικά στη «Wall Street Journal» o απόστρατος ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης και ο βετεράνος του σώματος των πεζοναυτών Ελιοτ Ακερμαν.

Ηθική διάσταση

Ταυτόχρονα, εγείρεται η εξαιρετικά σοβαρή ηθική διάσταση, που έχει να κάνει με τη διαδικασία η οποία θα κρίνει ουσιαστικά ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει σε έναν πόλεμο – κάτι το οποίο απασχολεί τον ΟΗΕ, όπου έχουν ήδη κατατεθεί προτάσεις για ένα πλαίσιο που θα διέπει τη χρήση τους (αν και είναι αμφίβολο πόσοι θα δεσμευτούν από αυτό). «Ποιος είναι ο ρόλος του ανθρώπου στη χρήση βίας – πρόκειται για ένα απολύτως θεμελιώδες ζήτημα όσον αφορά την ασφάλεια, ένα νομικό ζήτημα, ένα ηθικό ζήτημα», σημειώνει ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Αυστρίας, Αλεξάντερ Κμεντ.