Την ώρα που έσπευδαν διάφοροι συγγενείς και φίλοι των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξουν τον δικό τους άνθρωπο προκειμένου να συμπληρωθούν οι υποψηφιότητες για το ψηφοδέλτιο του κόμματος στις εκλογές, μια ανακοίνωση του κόμματος έριξε πανικό στις τάξεις του, που εκφράστηκε με αντιδράσεις στα σόσιαλ μίντια, όχι μόνο από τρολ που υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από πιο «θεσμικές» προσωπικότητες – κυρίως από πρόσωπα που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα μίντια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έλεγε η ανακοίνωση, «καταδικάζει απερίφραστα την επικίνδυνη ιρανική επίδειξη ισχύος σε βάρος του Ισραήλ και εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια». Σχεδόν αμέσως μετά την έκδοσή της αναρτήθηκε στο σάιτ της κομματικής εφημερίδας, της «Αυγής». Αλλά κάτω από το δημοσίευμα ξεκίνησε ένα πάρτι ύβρεων κατά της εφημερίδας και του κόμματος. Με μπινελίκια. Μέχρι και υπερασπιστές «της γραμμής» ένωσαν τη φωνή τους με κάποια από αυτά τα μπινελίκια.

Μάλιστα, με τους οπαδούς και όσους με ψευδώνυμα κάνουν τον βρώμικο πόλεμο στα σόσιαλ μίντια, έσπευσε να στοιχηθεί και η γνωστή επιπόλαιη βουλεύτρια επικρατείας, με πολιτική παρουσία (συνήθως αφορισμούς κατά αντιπάλων) κυρίως στο Διαδίκτυο, εκεί δηλαδή όπου παράγεται εύκολη δημοσιότητα – η Ελενα Ακρίτα. Βιαστική, ως συνήθως, έκρινε ότι θα εισέπραττε χειροκροτήματα επικρίνοντας τον Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είχε τοποθετηθεί υπέρ του Ισραήλ.

Η βουλεύτρια του Facebook αναρωτήθηκε αν «η συστράτευση με το Ισραήλ εναντίον του Ιράν είναι η επίσημη θέση της χώρας μας» κι αν ο Πρωθυπουργός έχει εξουσιοδοτήσει τον υπουργό Υγείας να παίρνει θέση θεωρώντας ότι εκπροσωπεί την Ελλάδα. Λίγο μετά, δημοσιεύτηκε η ταυτόσημη θέση του κόμματός της και ακολούθησε δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος δήλωσε ότι καταδικάζει το Ιράν «χωρίς αστερίσκους». Κρίμα, άντε τώρα να κάνει κωλοτούμπα – ή, ακόμα χειρότερα, να αυτοτιμωρηθεί με το επιτίμιον της σιωπής, για να ξεχαστεί.

Τι δηλούν όλα αυτά; Κάποια απλά πράγματα. Πρώτον, ότι το μαγαζί άλλαξε διεύθυνση και αυτό σημαίνει ότι έχουν αλλάξει και ορισμένες σταθερές. Και δεύτερον, ότι μια μικρή λογική μετατόπιση που οδηγεί στην εύλογη καταδίκη του Ιράν, το οποίο έως χθες απλώς αποσταθεροποιούσε την περιοχή πολεμώντας το Ισραήλ δι’ αντιπροσώπων (από τη Συρία ή τον Λίβανο), μπορεί να διαταράξει τις ιδεολογικοπολιτικές συντεταγμένες των φανατικών συριζαίων. Ποιες είναι αυτές οι ιδεολογικοπολιτικές συντεταγμένες; Εχουν όνομα. Και λέγονται αντισημιτισμός.

Η υποχρέωση του ΣΥΡΙΖΑ να ταχθεί με τη λογική, αυτή που υποστηρίζει όλος ο πολιτισμένος κόσμος (όχι μόνο η Δύση), επέτρεψε την ανακλαστική έκθεση αυτού του αντισημιτισμού – που συνήθως είναι καλά κρυμμένος πίσω από την υποστήριξη της ειρήνης, του δικαιώματος των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση (χωρίς, βεβαίως, να ονομάζεται η Χαμάς και χωρίς να περιγράφεται το αποτρόπαιο πρόσωπό της και οι βλέψεις της για απόλυτη επιβολή κατά του Ισραήλ). Είναι μια ιδεολογία που συμπλέει με τον αγνό και προοδευτικό αντιδυτικισμό. Ο οποίος, συνήθως με ευκολία, ταυτίζεται με τον καπιταλισμό, τον ιμπεριαλισμό και εσχάτως την αποικιοκρατία.

Οσο καλά κρυμμένος δήθεν πίσω από υψηλόφρονες ιδέες είναι ο αντιδυτικισμός, τόσο χύμα εκφράστηκε χθες ο αντισημιτισμός. Τόσο εύκολα, δηλαδή, έπεσε ο φερετζές της προοδευτικότητας.