Η συζήτηση για ένα ντιμπέιτ στις ευρωεκλογές ίσως έκλεισε πριν καλά καλά ξεκινήσει. Το αναφέρω όχι τόσο γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης φρόντισαν να «γειώσουν» κάθε σχετικό αίτημα, πριν καν υποβληθεί επισήμως, αλλά κι επειδή η προϊστορία δεν δείχνει οι ευρωκάλπες να «δένουν» με τηλεμαχίες. Προεξοφλώ ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα σηκώσουν αρκετή σκόνη το επόμενο διάστημα, πιέζοντας τον Πρωθυπουργό να φτάσει στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, αλλά στο Μαξίμου δεν σκοπεύουν να αλλάξουν σχεδιασμό. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που είναι βέβαιοι ότι ο Μητσοτάκης θα βρει απέναντι – και σε ζωντανή σύνδεση – ένα αντιπολιτευτικό μέτωπο.

Τη συζήτηση πρόλαβε προχθές να την ανοίξει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στη διακομματική επιτροπή για τις εκλογές, Θανάσης Γλαβίνας, για να διαγνώσει και την αρνητική στάση της ΝΔ. Ο Μητσοτάκης έστειλε χθες το μήνυμα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας ειρωνικά ότι εάν θέλουν ντιμπέιτ να κάνουν ένα ο Ανδρουλάκης με τον Κασσελάκη για τη δεύτερη θέση.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Ο Μπελέρης χάνει έδαφος

Ο Πρωθυπουργός έχει βάλει στη ζυγαριά μια σειρά ονομάτων για κλείσουν και οι τελευταίες θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο. Και εάν το ζύγι εξελίσσεται σε δοκιμασία, αυτό έχει να κάνει μόνο με την περίπτωση Μπελέρη. Οι αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο – τη Δευτέρα έχει προγραμματισθεί  η επίσημη παρουσίαση στο Ωδείο Αθηνών. Και ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Η εναλλακτική, να βρεθεί δηλαδή στη λίστα ο γιος του, που έχουν εισηγηθεί ορισμένοι στον Πρωθυπουργό, σε έναν πατριωτικό οίστρο και με τη λογική να υπάρχει ένας «Μπελέρης» στο ψηφοδέλτιο, επίσης βρίσκει αρκετούς επιφυλακτικούς με αυτή την κίνηση. Το δίλημμα έχει να κάνει με τις αντιδράσεις των Βρυξελλών και με την ανησυχία ότι  ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, όπως βλέπει η Αθήνα τη φυλάκιση Μπελέρη, θα μετατραπεί τελικά σε διμερές. Επειδή τη Δευτέρα, πάντως, ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς θα λείπει στις ΗΠΑ, η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του κρίθηκε σκόπιμο να ανακοινωθεί από χθες. Μένουν πλέον 10 ονόματα για τη λίστα των 42 της ΝΔ.

Παρέλαση στη Νέα Υόρκη

Τον Ατλαντικό περνάει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, με προορισμό τις ΗΠΑ όπου θα έχει επαφές με την ακαδημαϊκή κοινότητα και την Ομογένεια στη Βοστώνη ενώ θα παρευρεθεί στις επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου στη Νέα Υόρκη, ως προσκεκλημένος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων. Στην ίδια παρέλαση θα συναντήσει και τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος επίσης έχει λάβει πρόσκληση. Ο υπουργός Αμυνας θα περάσει και από το MIT όπου θα δει ειδικούς σε θέματα τεχνολογίας και ναυπηγικής, ενόψει της εφαρμογής της «Ατζέντας 2030» στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Μετά την Αγκυρα τα ελληνοτουρκικά

Δύο ώρες και 40 λεπτά διήρκεσε το χθεσινό Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, αλλά συζήτηση για την πορεία των ελληνοτουρκικών δεν έγινε. Βασικό θέμα στην ατζέντα ήταν το Μεσανατολικό και κάπου εκεί ο χρόνος εξαντλήθηκε. Με την έναρξη οι συμμετέχοντες, εκπρόσωποι των κομμάτων και καθηγητές, συμφώνησαν να ανταλλάξουν απόψεις για τα ελληνοτουρκικά στο δεύτερο «ημίχρονο» της συνεδρίασης, στον απόηχο της κόντρας που ξέσπασε με την Αγκυρα για τα θαλάσσια πάρκα. Αλλά μετά από μια συζήτηση με «πολύ καλή ροή πληροφοριών» για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπου όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος για κατάπαυση του πυρός και να προωθηθεί η λύση των δύο κρατών, αναζητώντας τον πιθανό ρόλο της Ελλάδας, τελικώς δεν περίσσεψε χρόνος για τα ελληνοτουρκικά. Προς το τέλος της συνεδρίασης συμφωνήθηκε μια αναλυτική κουβέντα επί των ελληνοτουρκικών να γίνει τον επόμενο μήνα, στο ΕΣΕΠ που πιθανότατα θα συγκληθεί μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από την Αγκυρα.

Δεν θέλουν τις Πρέσπες

Στην Αθήνα λαμβάνουν τα σήματα που εκπέμπουν από τα Σκόπια οι υποψήφιοι του δεξιού VMRO-DPMNE, ενόψει των εκλογών της 24ης Απριλίου, αλλά παραπέμπουν στο ανέκδοτο με τον λαγό και το λιοντάρι. Μετά τον αρχηγό του κόμματος και υποψήφιο πρωθυπουργό Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος ανέφερε τις προάλλες ότι γι’ αυτόν το όνομα της χώρας «είναι και θα παραμείνει σκέτο Μακεδονία», χθες και η υποψήφια του VMRO-DPMNE για την προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα δήλωσε πως το θέμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει «ανοιχτό» και ότι κι εκείνη δεν θα χρησιμοποιεί τη νέα ονομασία της χώρας. Δεν ξέρω εάν στο VMRO-DPMNE γνωρίζουν τον όρο «κωλοτούμπα», όπως προεξοφλούν στην Αθήνα, αλλά το κόμμα τους προηγείται στις δημοσκοπήσεις…