Αποδέκτης πολλαπλών πιέσεων – από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Τουρκία… – έχει γίνει το Ισραήλ, χωρίς να δείχνει ωστόσο προς το παρόν διατεθειμένο να αμβλύνει τη στάση του στη Γάζα.

Η Ουάσιγκτον δηλώνει ξανά και ξανά την εναντίωσή της σε οποιασδήποτε ισραηλινή χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ωστόσο ανακοίνωσε προχθές πως ορίστηκε ημερομηνία για την έναρξή της και επανέλαβε χθες πως «δεν υπάρχει καμία δύναμη στον κόσμο ικανή να μας σταματήσει».

Η Γαλλία δήλωσε χθες, μέσω του υπουργού Εξωτερικών της, πως θα πρέπει να ασκηθεί περαιτέρω πίεση στο Ισραήλ, πιθανόν ακόμη και να του επιβληθούν κυρώσεις, προκειμένου να ανοίξει τα συνοριακά περάσματα και να επιτρέψει την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όμως κανένα από τα 419 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που υποστήριξε το Ισραήλ (ο ΟΗΕ και η Ερυθρά Ημισέλινος δημοσιοποίησαν σαφώς χαμηλότερους αριθμούς) ότι εισήλθαν στη Γάζα τη Δευτέρα δεν πέρασε από το πέρασμα Ερέζ, στη Βόρεια Γάζα, παρότι το ίδιο είχε δεσμευτεί την Παρασκευή να το ξανανοίξει.

Περιφρονητικά αντέδρασε η κυβέρνηση Νετανιάχου και στο εμπάργκο εξαγωγών, σε 54 κατηγορίες προϊόντων, που ανακοίνωσε χθες σε βάρος του Ισραήλ η Τουρκία.

Τις νέες κυρώσεις σε βάρος του Ισραήλ είχε προαναγγείλει ήδη από τη Δευτέρα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, επικαλούμενος την άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να επιτρέψει ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη.

Το επιχείρημα αυτό, βέβαια, θα μπορούσε να θεωρηθεί προσχηματικό: τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στην Τουρκία οι επικρίσεις προς την κυβέρνηση Ερντογάν για τη διατήρηση των εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ, σύμφωνα μάλιστα με τους αναλυτές, η οργή αυτή συνέβαλε στην ιστορική συντριβή του ΑΚΡ στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως επέβαλε, ήδη από χθες, περιορισμούς στις εξαγωγές συνολικά 54 προϊόντων, ανάμεσά τους κατασκευαστικά υλικά από χάλυβα, σίδηρο και αλουμίνιο, καθώς και καύσιμα αεροσκαφών, στο Ισραήλ, επισημαίνοντας πως η απόφαση θα παραμείνει σε ισχύ «μέχρι να κηρύξει το Ισραήλ άμεση κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψει τη διαρκή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα».

Από την πλευρά του, το Ισραήλ προειδοποίησε ότι θα απαντήσει σε αυτή τη «μονομερή παραβίαση» των εμπορικών συμφωνιών με την Τουρκία επιβάλλοντας τους δικούς του εμπορικούς περιορισμούς, κατηγορώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «θυσιάζει και πάλι τα οικονομικά συμφέροντα του λαού της Τουρκίας για να υποστηρίξει τη Χαμάς».

Ο μήνας του ραμαζανιού, ίσως ο πιο δύσκολος που βίωσε ποτέ η Γάζα, κλείνει σήμερα με τη γιορτή του Εϊντ αλ Φιτρ, όμως ελπίδες για την εκεχειρία που επιδίωκαν οι διαπραγματευτές να συμφωνηθεί πριν ακόμα ξεκινήσει δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα.

Η Χαμάς ανακοίνωσε χθες πως θα «μελετήσει» την ισραηλινή πρόταση που της διαβίβασαν στο Κάιρο οι αιγύπτιοι και καταριανοί διαπραγματευτές, επισημαίνοντας εν τούτοις πως αυτή δεν ικανοποιεί κανένα από τα αιτήματά της.

Στο μεταξύ, ισραηλινά Μέσα μετέδωσαν πως, εν όψει της επίθεσης στη Ράφα, το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας άνοιξε δημόσιο διαγωνισμό για την αγορά 40.000 σκηνών, με 12 θέσεις η καθεμία, δηλαδή συνολικά 480.000 θέσεων – κυβερνητική πηγή το επιβεβαίωσε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πού θα εγκατασταθούν οι σκηνές.

Οι νεκροί

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, οι νεκροί στη Γάζα είναι πια τουλάχιστον 33.360.

Σύμφωνα με το Reuters, εν μέσω του χάους του πολέμου, οι παλαιστίνιοι χριστιανοί αναγκάζονται να θάβουν τους αγαπημένους τους σε μουσουλμανικά κοιμητήρια. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Γάζα βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με την απειλή του λιμού.

Καταθέτοντας χθες ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα.