Συμφωνία με την Αίγυπτο με στόχο να υπάρξει συνεργασία για την καταπολέμηση των διακινητών θα επιδιώξει να συνάψει η Κομισιόν, δηλώνει η αρμόδια επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον, εξέλιξη που θα μπορούσε να συμβάλει και στην αντιμετώπιση της έκρηξης ροών που παρατηρούνται στην Κρήτη.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» και σε μικρή ομάδα ανταποκριτών ευρωπαϊκών εντύπων στις Βρυξέλλες με αφορμή την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σήμερα (Τετάρτη) στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων δηλώνει επίσης ότι τον Ιούνιο θα προτείνει το σχέδιο εφαρμογής του νέου Συμφώνου.

«Είμαι πολύ περήφανη. Οταν ανέλαβα να ξεμπλοκάρω την κατάσταση και να προτείνω ένα νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο θα είχε την απαραίτητη στήριξη από τα κράτη-μέλη και το ευρωκοινοβούλιο, πολλοί πίστευαν ότι δεν θα τα κατάφερνα. Ηταν ένας μαραθώνιος. Δουλέψαμε βήμα-βήμα για να οικοδομήσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη και να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Ελπίζω ότι το ευρωκοινοβούλιο θα ψηφίσει το Σύμφωνο» επισημαίνει η κυρία Γιόχανσον για τη σημερινή ψηφοφορία με την οποία κλείνει ένα κεφάλαιο που διήρκεσε τέσσερα χρόνια και χαρακτηρίστηκε από έντονες και τοξικές, κάποιες φορές, αντιπαραθέσεις.

«Για πρώτη φορά καταφέραμε να συμφωνήσουμε σε λύσεις που μας δίνουν τη δυνατότητα να διαχειριστούμε τη μετανάστευση με εύτακτο τρόπο. Το Σύμφωνο περιλαμβάνει ό,τι μας ζήτησαν οι πολίτες. Καλύτερη προστασία των συνόρων, όσοι δεν δικαιούνται διαμονή να επιστρέφουν στη χώρα προέλευσης, αποτροπή των παράτυπων αφίξεων, προστασία παράλληλα αυτών που διαφεύγουν από πολέμους και διώξεις και καλωσόρισμα σε ανθρώπους που έρχονται για σπουδές και δουλειά, δίκαιη διανομή μεταξύ των κρατών-μελών. Το Σύμφωνο λύνει πολλά προβλήματα, όχι όλα. Πρέπει να συνεργαστούμε με τρίτες χώρες, να δεχτούν πίσω τους πολίτες τους, να αποτρέψουν παράτυπες αναχωρήσεις, να οικοδομήσουν συστήματα ασύλου, να επενδύσουν στη νόμιμη μετανάστευση, να καταπολεμήσουν τους παράνομους διακινητές» λέει, τονίζοντας επίσης ότι η εφαρμογή του Συμφώνου θα είναι εξαιρετικά σημαντική. «Ολα τα κράτη-μέλη είναι πρόθυμα, όπως και εγώ, να ξεκινήσει η εφαρμογή. Η Κομισιόν θα προτείνει το σχέδιο εφαρμογής νωρίτερα, τον Ιούνιο αντί τον Σεπτέμβριο, για να δώσουμε περισσότερο χρόνο στα κράτη-μέλη να προτείνουν το δικό τους σχέδιο τον Δεκέμβριο» λέει, θυμίζοντας ότι για τον λόγο αυτόν έχουν διατεθεί 2 δισ. ευρώ επιπλέον μετά από απόφαση των ηγετών.

Η καταπολέμηση των λαθρεμπόρων

Πώς θα βοηθήσει, τη ρωτάμε, την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Κρήτη παρά το γενναιόδωρο πακέτο βοηθείας των 7,4 δισ. ευρώ προς την Αίγυπτο; «Θα επισκεφθώ το επόμενο διάστημα την Αίγυπτο, θα δώσω συνέχεια στο πακέτο που έδωσε η πρόεδρός μου (της Κομισιόν). Το σημαντικότερο είναι η καταπολέμηση των λαθρεμπόρων, διότι οι περισσότερες βάρκες φεύγουν από τη Λιβύη, αλλά φαίνεται ότι είναι συχνά Αιγύπτιοι οι διακινητές τους. Η συνεργασία με την Αίγυπτο είναι σημαντικό να μην αφορά μόνο την αποτροπή των αναχωρήσεων, κάτι που κάνουν καλά, αλλά χρειαζόμαστε καλύτερη συνεργασία στην αντιμετώπιση των λαθρεμπόρων. Είναι ένα από τα θέματα για τα οποία ελπίζω να έχω συμφωνία με την Αίγυπτο».

Αντίστοιχη διαδικασία είχε γίνει για τη Μαυριτανία. «Ημουν πριν από έναν μήνα περίπου και υπογράψαμε συμφωνία σε συνέχεια της επίσκεψης της προέδρου μου. Θα κάνω το ίδιο με την Αίγυπτο. Πηγαίνουν πρώτα με ένα ευρύτερο πακέτο και ακολουθώ για να κάνω συμφωνίες για τη μετανάστευση και κάποιες φορές για την ασφάλεια. Η κατάσταση είναι πιεστική διότι φτάνουν εκεί πολλοί πρόσφυγες από το Μάλι. Είναι σημαντικό να τους στηρίξουμε. Η κατάσταση είναι διαφορετική στην Αίγυπτο. Εχουν πολλά πιεστικά θέματα και φιλοξενούν αρκετούς μετανάστες. Εχουμε ήδη καλή συνεργασία και ειδικά όσον αφορά τα δίκτυα των λαθρεμπόρων μπορούμε να κάνουμε περισσότερα τους επόμενους μήνες».

Σχετικά με την Τυνησία είπε ότι «υπάρχουν προκλήσεις, βλέπουμε, πάντως, καλή πρόοδο στο πώς ο UNHCR μπορεί να δουλέψει εκεί. Υπάρχει τεράστια αύξηση των αριθμών μεταναστών που καταγράφει. Ο IOM με δική μας χρηματοδότηση ασχολείται με τις εθελοντικές επιστροφές, όπου βλέπουμε επίσης μεγάλη αύξηση. Επίσης, τους βοηθάμε στην έρευνα και διάσωση. Βλέπουμε σημαντική μείωση στις παράτυπες αναχωρήσεις και στον αριθμό αυτών που χάνουν τη ζωή τους». Αναγνωρίζει, πάντως, ότι υπάρχουν αναφορές «για μετανάστες σε δύσκολη κατάσταση στην Τυνησία», επισημαίνοντας ότι «είναι σημαντικό να τους στηρίξουμε». Σχετικά με τη «δύσκολη κατάσταση», όπως λέει που αντιμετωπίζει η Κύπρος με την έλευση μεταναστών από τον Λίβανο, δηλώνει ότι αρμόδιος είναι ο επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Βάρχελι.

Η σουηδή επίτροπος θυμίζει επίσης τον Διεθνή Συνασπισμό κατά της Λαθρεμπορίας, τον οποίο ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο καθώς και την πρότασή της, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο, για «ενδυνάμωση του κέντρου κατά της λαθρεμπορίας στην Europol με νέους πόρους. Πρότεινα πενήντα νέες θέσεις, να υπάρξει θέση για τη Frontex και τη Eurojust στο κέντρο και να αποκτήσει εξειδικευμένες μονάδες κατά της λαθρεμπορίας για να στηρίξει τα κράτη-μέλη».

Στήριξη από τις 3 μεγάλες πολιτικές ομάδες

Εκτιμά ότι θα ψηφίσει το Ευρωκοινοβούλιο υπέρ του Συμφώνου; «Εχουμε τη στήριξη των τριών μεγάλων πολιτικών ομάδων. Αν δεν το ψηφίσουν θα είναι δύσκολο να εξηγήσουν στους πολίτες γιατί. Αλλά υπάρχουν άτομα και στα τρία μεγάλα πολιτικά κόμματα που μπορεί να ψηφίσουν διαφορετικά» είπε. Τι λέει για τους συμβιβασμούς που έχουν γίνει στο μακρύ διάστημα των διαβουλεύσεων για το Σύμφωνο; «Δεν υπάρχει κάτι που θα ήθελα να αλλάξει. Μπορώ να πω ότι έγινε βελτίωση στην ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης, στις συνοριακές διαδικασίες και τη μετεγκατάσταση. Το Συμβούλιο έβαλε αριθμούς και το δέχτηκε το Ευρωκοινοβούλιο. Διασφαλίζει ότι θα έχουμε αρκετές μετεγκαταστάσεις και ότι δεν θα έχουμε υπερπλήρη κέντρα υποδοχής για τις συνοριακές διαδικασίες» είπε αναφερόμενη στην πρόβλεψη για 30.000 εγγυημένες θέσεις στα κέντρα υποδοχής και για 30.000 υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις, μεγέθη που δεν υπήρχαν στην αρχική πρόταση.

Ανησυχεί για αύξηση των ροών καθώς βελτιώνεται ο καιρός; «Οι μετακινήσεις επηρεάζονται από τον καιρό. Μέχρι τώρα οι αριθμοί έχουν μειωθεί σημαντικά στον κεντρικό μεσογειακό διάδρομο. Βλέπουμε επίσης μείωση στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων. Αντίθετα βλέπουμε αύξηση προς τα κανάρια νησιά και προς τα ελληνικά νησιά και στη νέα διαδρομή προς την Κρήτη». Τι λέει για το ότι διεθνείς ΜΚΟ θέλουν να προσφύγουν στο δικαστήριο κατηγορώντας το ολλανδικό κράτος για τη δήλωση ΕΕ – Τουρκίας; «Δεν σχολιάζω τη δικαστική διαδικασία, αλλά υποστηρίζω τη δήλωση ΕΕ – Τουρκίας» απαντά.