Εφτασαν στα αφτιά μου χθες κάτι φήμες, από φίλους της στήλης στις Βρυξέλλες, σε σχέση με την έκθεση που θα δημοσιεύσει στις 17 Απριλίου το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, με θέμα την άσκηση επιρροής από εκπροσώπους συμφερόντων προς τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το, κατά το κοινώς λεγόμενο, lobbying. Η έκθεση έχει, ούτως ή άλλως, μια εσάνς ελληνική, καθώς η πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου να κάνει φύλλο και φτερό την τήρηση των κανόνων διαφάνειας που διέπουν τα κοινοτικά όργανα ελήφθη μετά την αποκάλυψη του λεγόμενου «Qatargate».

Ωστόσο η έκθεση ακούγεται πως υπερβαίνει κατά πολύ την υπόθεση αυτή και αποτελεί μια βαθιά έρευνα της περιόδου 2019-2022, η οποία αποκαλύπτει πώς διάφοροι λομπίστες, από τη μια, και ευρωβουλευτές ή άνθρωποι της Κομισιόν από την άλλη, παρακάμπτουν ευθέως ή μέσα από βολικά «παραθυράκια» την υποχρέωσή τους να δηλώνουν συγκεκριμένες επικοινωνίες, δώρα, εκδηλώσεις και διαφόρων ειδών έμμεσες ή και ευθείες «εξυπηρετήσεις». Και η έρευνα, μου λένε, σκόνταψε και σε δικούς μας ανθρώπους. Συμπατριώτες δηλαδή. Δεν περιμένουμε στην έκθεση, βέβαια, να έχει ονόματα, πλην όσων έχουν ήδη γνωστές ανοικτές υποθέσεις. Θα «φωτογραφίζει» πρόσωπα και πράγματα, όμως, και θα προειδοποιεί…

Του Κώστα Μητρόπουλου

Νέα υπομνήματα κατά των «Σπαρτιατών»

Σας μετέφερα τις προάλλες την πληροφορία ότι, εφόσον οι «Σπαρτιάτες» υποβάλουν κανονικά ψηφοδέλτιο στον Αρειο Πάγο για να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές, θα υπάρξει μια κινητοποίηση εκ μέρους των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου για να καταθέσουν ένα ή παραπάνω υπομνήματα στο ανώτατο δικαστήριο, επιχειρηματολογώντας εναντίον της έγκρισης του συνδυασμού τους. Οι «Σπαρτιάτες» το έκαναν, λοιπόν, κατέθεσαν, και μαθαίνω ότι στα κομματικά επιτελεία τα υπομνήματα ετοιμάζονται κι έχουν ως αιχμή την πρόσφατη δίωξη των «Σπαρτιατών» για εξαπάτηση ψηφοφόρων. Του ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, είναι σχεδόν έτοιμο. Γιατί όμως έγραψα πριν «ένα ή παραπάνω υπομνήματα»; Γιατί ακούγεται εντόνως ότι θα γίνει μια απόπειρα συντονισμού ώστε να κατατεθεί κοινό. Οπως το είχαν προσπαθήσει και πέρυσι. Σε δύο κομματικά επιτελεία που ρώτησα πάντως, αρμοδίως, μου είπαν ότι δεν τους έχει γίνει προσώρας καμία κρούση.

Τρίτη έξοδος μπροστά στον εμφύλιο

Κατά τα λοιπά, μετά την άσκηση της δίωξης από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, οι «Σπαρτιάτες» εγκαταλείπουν ένας ένας το… πλοίο. Το ναυάγιο, ακριβέστερα. Χθες ανεξαρτητοποιήθηκε ακόμη ένας βουλευτής των «Σπαρτιατών», ο τρίτος των τελευταίων ημερών, ονόματι Διονύσης Βαλτογιάννης. Ενημέρωσε σχετικά τη Βουλή με επιστολή στην οποία καταφέρεται (και αυτός) κατά του επικεφαλής Βασίλη Στίγκα, υποστηρίζοντας ότι είναι αδύνατον να παραμείνει στην ΚΟ υπό την ηγεσία του, μετά τις «ανέρειστες και ανυπόστατες» καταγγελίες που έγιναν αφορμή για την ποινική δίωξη των υπολοίπων.

Αρση ασυλίας μετά τη διαγραφή

Μιλώντας για αποχωρήσεις, όπως σας είχα προαναγγείλει, ο Μπουρχάν Μπαράν, ο διαγραφείς από το ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητος βουλευτής, παρέστη χθες στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής προκειμένου να ζητήσει κι ο ίδιος την άρση ασυλίας του, με τη δήλωση πως «μοναδικός μου γνώμονας είναι να αποδείξω καθ’ ολοκληρίαν την αθωότητά μου ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης όπως κάθε έλληνας πολίτης, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στις Δικαστικές Αρχές». Θυμίζω ότι τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας έπειτα από απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη, όταν κοινοποιήθηκε στη Βουλή δικογραφία για υπόθεση του 2016 που αφορά παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων. Ο δεσμός με το κόμμα, ωστόσο, κρατά, αν κρίνω από το ότι ξεκαθάρισε πως «όσοι επενδύουν πολιτικά εναντίον εμού και του κόμματός μου με αφορμή αυτή την υπόθεση θέλοντας να εκμεταλλευτούν το συγκεκριμένο γεγονός, θα διαψευσθούν πανηγυρικά».

«Οι αριθμοί μιλάνε» για το 2004

Πολλά κι ενδιαφέροντα ειπώθηκαν χθες στο φόρουμ των Δελφών. Θα ήθελα να σταθώ όμως στην παρουσία της Γιάννας Αγγελοπούλου και στην αναδρομή που έκανε στην ιστορία της διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004 και στο αποτύπωμά τους. Διότι πρόκειται για μια ιστορία που ακόμη δεν έχει γραφτεί και που γύρω από αυτήν αναπαράγονται ακόμη πολλοί μύθοι και μπόλικη συνωμοσιολογία. Πρωτίστως σε ό,τι αφορά τα οικονομικά. Και η Αγγελοπούλου έδωσε χθες μια ξεκάθαρη απάντηση, λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός για τους Αγώνες ήταν 2.098.400.000 ευρώ. «Επιστρέψαμε στο κράτος και 130,6 εκατ. ευρώ πλεόνασμα», είπε, τονίζοντας ότι σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ήταν οι δεύτεροι φθηνότεροι Αγώνες μετά του Λος Αντζελες το 1932. Το 2004 μόνο, είπε, προστέθηκε 2,5% στο ΑΕΠ, το κράτος είχε 2,9 δισ. ευρώ έσοδα από φόρους κι αυτά χωρίς να υπολογίσουμε τα έσοδα από τον τουρισμό. «Δεν χρεοκόπησαν την Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι αριθμοί μιλάνε» κατέληξε κατηγορηματικά.