Μπορεί η Κρήτη να δείξει τον δρόμο για τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές; Αν κανείς κρίνει από την πολυήμερη παραμονή του Στέφανου Κασσελάκη στο νησί τις προηγούμενες μέρες, οδηγείται σε αυτό το συμπέρασμα: εκεί παρατηρούνται διαχρονικά τα γυρίσματα του καιρού στον κεντροαριστερό πόλο – με τελευταίες τις αλλαγές της περασμένης δεκαπενταετίας, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπέρασε το ΠΑΣΟΚ το 2012, αντικαθιστώντας τον στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και ξανά το 2023, όταν το ΠΑΣΟΚ πέρασε μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ σε τρεις από τους τέσσερις νομούς της περιφέρειας, δείχνοντας πραγματικά σημάδια ανάκαμψης και βάζοντας στόχο την ολική επαναφορά του στο δικομματικό πλαίσιο απέναντι στη ΝΔ ως βασική προοδευτική δύναμη.

Το νησί δεν έχει μόνο εκλογική σημασία, αλλά και συμβολική αξία: ούσα διαχρονικά ένα από τα «κάστρα» της Δημοκρατικής Παράταξης, το κόμμα που θα επικρατήσει εκεί θα πάρει το προβάδισμα στην παράλληλη μάχη που εκτυλίσσεται σε αυτές τις ευρωεκλογές για το κόμμα που θα αποκτήσει την πρωτοκαθεδρία στον προοδευτικό χώρο – λαμβάνοντας τις σχετικές πρωτοβουλίες για τη συσπείρωση των κεντροαριστερών δυνάμεων.

Το ξέρει ο Κασσελάκης αυτό, που μιλούσε διαρκώς στην περιοδεία του για την εκπροσώπηση των προοδευτικών κομμάτων, για τη «μια και μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη» με βασικό κορμό και εκπρόσωπο τον ΣΥΡΙΖΑ, για τη χανιώτικη καταγωγή του και για τις πασοκικές αναφορές της δικής του οικογένειας. Οπως φαίνεται πως γνωρίζει και την ιδιαίτερη σύνδεση που υπάρχει, λόγω εντοπιότητας, μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του κρητικού, κεντροαριστερού ακροατηρίου: ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στηρίχθηκε στην Κρήτη και για την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματός του, αλλά και για να αυξήσει το ποσοστό της παράταξης στις εθνικές εκλογές.

Το νέο μοντέλο περιοδείας του ΣΥΡΙΖΑ…

Ανάμεσα στα κεράσματα και τις ρακές, που ξεκινούσαν από το πρωί και τέλειωναν μετά τα μεσάνυχτα, όπως συνήθως συμβαίνει σε κάθε περιοδεία πολιτικού αρχηγού στην Κρήτη, από την Κουμουνδούρου σημειώνουν πως εφάρμοσαν ένα νέο μοντέλο περιοδείας, χωρίς ιδιαίτερη παρουσία από μεγαλοπαράγοντες της κάθε περιοχής, αλλά στηριζόμενοι στην επικοινωνιακή ευχέρεια του Κασσελάκη που επικοινωνούσε με άνεση με περαστικούς και εργαζόμενους σε μαγαζιά και ταβερνάκια σε κάθε μέρος που περνούσε – ενίοτε στήνοντας κανονική ομιλία σε μέρη που το πρόγραμμα περιελάμβανε «σύντομο χαιρετισμό».

Και στο επιτελείο του έμειναν απολύτως ευχαριστημένοι κάνοντας την αποτίμηση της περιοδείας, στεκόμενοι ειδικά στις Μοίρες του Νομού Ηρακλείου: σε μια «δύσκολη» περιοχή (τόπο με ισχυρή παρουσία της ΝΔ λόγω Λευτέρη Αυγενάκη, στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε 10 μονάδες πίσω από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ) ο Κασσελάκης κατάφερε να συγκεντρώσει κόσμο που από τον ΣΥΡΙΖΑ λένε πως δεν περίμεναν πως θα συγκεντρωνόταν για να τον χαιρετήσει.

…και η αντεπίθεση του ΠΑΣΟΚ

Η εικόνα, εκτιμούν από την Κουμουνδούρου, πρέπει να θορύβησε το ΠΑΣΟΚ, καθώς χθες το απόγευμα ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης προσγειώθηκε στην Κρήτη για μια συνάντηση με τοπικούς φορείς στο Ηράκλειο και, αργότερα, για την παρουσίαση του βιβλίου του (υποψήφιου ευρωβουλευτή) Γιάννη Μανιάτη – ανακοινώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ ξεκινάει την προεκλογική εκστρατεία του από το Ηράκλειο, με στόχο το κόμμα να «είναι η δύναμη που θα μπει ανάχωμα και φραγμός στην αλαζονεία του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ».

Στην Κουμουνδούρου συνεκτιμούν επίσης πως η παρουσία Κασσελάκη στο νησί συνέπεσε με την παραίτηση του γραμματέα της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στο Ρέθυμνο, για να υπογραμμίσουν πως το ΠΑΣΟΚ βιώνει μια σχετική αναταραχή όσον αφορά τη δύναμή του στην Κρήτη, την οποία θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν.

Η πραγματικότητα, από πασοκικής πλευράς, είναι διαφορετική » έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με γνώση της περιφέρειας και της ανθρωπογεωγραφίας περιγράφουν τις συναθροίσεις Κασσελάκη ως σχετικά «χαλαρές», επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η παρουσία του προσέλκυσε ενδιαφέρον σε ένα ακροατήριο ηλικίας από 40 και κάτω.

Για την παραίτηση του γραμματέα στο Ρέθυμνο εξηγούσαν πως αυτή δεν είναι αποτέλεσμα διαφωνιών ή αναταραχής, αλλά μιας προγραμματισμένης απόφασης που είχε ανακοινωθεί τουλάχιστον μια εβδομάδα νωρίτερα, καθώς εκείνος ανέλαβε περιφερειακά καθήκοντα.

Η αλήθεια είναι πως η σπουδή με την οποία το ΠΑΣΟΚ κοιτάει προς την Κρήτη δεν έχει σταματήσει – επιδιώκοντας ακριβώς να μην αφήσει κανένα χώρο διείσδυσης στον ΣΥΡΙΖΑ σε περιοχές που στις εθνικές εκλογές κατάφερε να πάρει το πάνω χέρι στη μεταξύ τους διαμάχη.

Και η σημασία που δείχνει φαίνεται και στο ευρωψηφοδέλτιο, στο οποίο συμμετέχουν ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, ο Λευτέρης Καρχιμάκης (γιος του Μιχάλη Καρχιμάκη), με καταγωγή από τη Σητεία, η Μαρία Δαφέρμου από τα Χανιά, ενώ καταγωγή από την Κρήτη (αν και με δυνάμεις στη Βόρεια Ελλάδα) έχει η Ολγα Μαρκογιαννάκη, καθώς και η Κατερίνα Βουρεξάκη-Ταμπουρατζή. Σημαίνουσα παρουσία για το νησί εξακολουθεί να είναι ο ίδιος ο Ανδρουλάκης, που τους δύο μήνες που απομένουν θα γυρίσει τουλάχιστον μια φορά στην Κρήτη, ενώ στη μάχη της συσπείρωσης αναμένεται να μπουν και οι τέσσερις βουλευτές της συγκεκριμένης περιφέρειας – δύο εκ των οποίων έχουν εκλεγεί στη γενέτειρα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.