Μια πρόσφατα ανακαλυφθείσα φωτογραφία του παγόβουνου που μπορεί να βύθισε τον Τιτανικό ήρθε στο φως 112 χρόνια μετά το ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε 1.522 επιβάτες.

Η ασπρόμαυρη εικόνα τραβήχτηκε από έναν νεκροθάφτη που εργαζόταν στο πλοίο για την περισυλλογή των πτωμάτων.

Τώρα η εντυπωσιακή εικόνα βγαίνει σε δημοπρασία με εκτιμώμενη τιμή 4.000 έως 7.000 λίρες.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η φωτογραφία τραβήχτηκε δύο ημέρες μετά την τραγωδία, όταν ο Τιτανικός κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού, προσέκρουσε στο τεράστιο κομμάτι πάγου, άρχισε να μπάζει νερά και τελικώς βυθίστηκε στα βάθη του Ατλαντικού.

Ο φωτογράφος, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν ο John Snow Jr, ο υπεύθυνος κηδειών, έβαλε αργότερα το στιγμιότυπο σε ένα χαρτόνι και έγραψε απλώς τη λεζάντα «Titanitic».

Ο πατέρας του Snow διατηρούσε ένα γραφείο κηδειών στη Νέα Σκωτία και όταν έγινε γνωστή η τραγωδία κλήθηκαν στο Halifax ο ίδιος και οι βοηθοί του.

Ξεκίνησαν για το σημείο του ναυαγίου 800 μίλια μακριά και έφτασαν τέσσερις ώρες αργότερα, στις 17 Απριλίου 1912. Ξεκίνησαν το ζοφερό έργο τους το επόμενο πρωί. Συνολικά ανέσυραν 306 πτώματα από τη θάλασσα.

Όσοι αναγνωρίστηκαν ως επιβάτες της πρώτης θέσης ταριχεύτηκαν στο πλοίο και τοποθετήθηκαν σε φέρετρα. Μεταξύ αυτών ήταν και οι σοροί του John Jacob Astor IV, του πλουσιότερου ανθρώπου στο πλοίο και του Isidor Straus, ιδιοκτήτη του πολυκαταστήματος Macy’s.

«Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα…»

Η φωτογραφία του παγόβουνου, διαστάσεων 5 επί 3 ιντσών, πέρασε από την οικογένεια Snow μέχρι που αποκτήθηκε από έναν συλλέκτη αναμνηστικών του Τιτανικού πριν από περίπου 30 χρόνια.

Ο δημοπράτης Andrew Aldridge δήλωσε: «Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι αυτό ήταν ΤΟ παγόβουνο που βύθισε τον Τιτανικό. Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε είναι ότι μετά το πλοίο διάσωσης Carpathia, το Mackay-Bennett ήταν ένα από τα πρώτα πλοία που έφτασαν στο σημείο του ναυαγίου και ότι ο νεκροθάφτης που επέβαινε στο πλοίο αποφάσισε να τραβήξει μια φωτογραφία αυτού του παγόβουνου».

«Πρέπει να είχε τους λόγους του για να φωτογραφίσει αυτό το παγόβουνο. Δεν έχει πωληθεί ξανά στο παρελθόν και αποκτήθηκε απευθείας από την οικογένεια του κ. Snow από τον πωλητή μας στις αρχές της δεκαετίας του 1990» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια φωτογραφία και είμαστε βέβαιοι ότι θα προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον» κατέληξε.