Με παλαίμαχους του κόμματος, νέες παρουσίες και μεταγραφές καταρτίστηκε το μεγαλύτερο μέρος του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ για τις επικείμενες ευρωεκλογές, το οποίο ανακοίνωσε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ στο Κάραβελ. Εκεί πραγματοποιήθηκε και η επίσημη πρώτη του Θοδωρή Ζαγοράκη, του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή και ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, με τη νέα «πασοκική φανέλα» του, μιας και επισημοποιήθηκε πια η ένταξή του στην ευρωλίστα – μια απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη που είχε συζητηθεί εντόνως τις προηγούμενες εβδομάδες και με κάποια καχυποψία από στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.

Στο ευρωψηφοδέλτιο θα συνυπάρχει με τον νυν ευρωβουλευτή Νίκο Παπανδρέου και με τον πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Κώστα Χρυσόγονο. Από τον χώρο του αθλητισμού και μία ακόμη υποψήφια, η Αννα Βερούλη, επίσης οι πρώην υπουργοί Φίλιππος Σαχινίδης και Γιάννης Μανιάτης, ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, ο αστυνομικός Γιώργος Καλλιακμάνης, ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας ΑμεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης. Στην ευρωλίστα του ΠΑΣΟΚ και ο Γρηγόρης Λαμπράκης, γιος του δολοφονημένου βουλευτή της ΕΔΑ.

Ολα τα ονόματα

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που ανακοινώθηκαν χθες είναι οι: Χριστίνα Αλίρη, Μαριζέτα Αντωνοπούλου, Κρυσταλλία Αρμενάκη, Σάκης Αρναούτογλου, Σούλα Βακουφτσή, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Αννα Βερούλη, Κατερίνα Βουρεξάκη – Ταμπουρατζή, Αγάθη Ρόζα Βρεττού, Μαρία Δαφέρμου, Παναγιώτης Δημόπουλος, Θοδωρής Ζαγοράκης, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Μαρινίκη Θεοδώρου, Γιώργος Καλλιακμάνης, Λευτέρης Καρχιμάκης, Ηλίας Κικίλιας, Παναγιώτης Κουνάκης, Γιάννης Κουράκης, Γρηγόρης Λαμπράκης, Γιάννης Μανιάτης, Ολγα Μαρκογιαννάκη, Νίκος Παπανδρέου, Σταύρος Πετράκης, Αικατερίνη Ρίζου, Μυρτώ Σαμαρά – Οικονόμου, Φίλιππος Σαχινίδης, Ανδρέας Σπυρόπουλος, Χρήστος Στεφόπουλος, Στεφανία Τανιμανίδου, Νικόλαος Τσιλιμίγκας, Κώστας Τσουκαλάς, Γιώργος Τσούμας, Κώστας Χρυσόγονος.

Επίθεση κατά Μητσοτάκη

Από το βήμα της ΚΕ, με υψηλούς τόνους εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκης σχολίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών, μετά την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας υπέρ της προσφυγής που είχε καταθέσει, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η ρύθμιση που του απαγόρευε να ενημερωθεί μέσω της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) για τους λόγους για τους οποίους βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ. «Η απόφαση του ΣτΕ όχι απλώς με δικαιώνει, αλλά είναι το πρώτο βήμα για να ξεσκεπάσουμε το παρακράτος των υποκλοπών του Μαξίμου», σχολίασε, προσθέτοντας «τώρα θα δούμε ποιος φοβάται την αλήθεια κύριε Μητσοτάκη. Εγώ που δεν πήγα να ενημερωθώ στο αφτί ή εσείς που σας καταδίκασε η Δικαιοσύνη».

Νέο αίτημα στην ΑΔΑΕ

Για την εξέλιξη της υπόθεσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος, έχει προγραμματίσει σήμερα συνάντηση με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, για να καταθέσει επίσημα νέο αίτημα για την ενημέρωσή του. Κατά πληροφορίες, η σημερινή επίσκεψη θα  περιοριστεί εκεί καθώς θα πρέπει να μεσολαβήσουν συγκεκριμένα βήματα για να φανεί το αν, το πότε και το πώς θα χορηγήσει τελικά η ΕΥΠ τα σχετικά στοιχεία για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ποια ακριβώς θα είναι αυτά.

Σύμφωνα με την παλαιότερη διάταξη που ενεργοποίησε η απόφαση του ΣτΕ (ν. 2225/1994) το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη θα πρέπει να γίνει δεκτό από την ολομέλεια της ΑΔΑΕ η οποία, με τη σειρά της, θα το απευθύνει στην ΕΥΠ. Η ΕΥΠ, εφόσον κρίνει ότι δεν διακυβεύεται ακόμη ο σκοπός της παρακολούθησης (ότι δεν απειλεί, δηλαδή, ο Ν. Ανδρουλάκης την εθνική ασφάλεια) θα πρέπει να χορηγήσει στην Ανεξάρτητη Αρχή κάθε έγγραφο σχετικό με την παρακολούθηση.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι τον Σεπτέμβριο του 2022, σε καταθέσεις στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές, αλλά και δημοσιεύματα («ΤΑ ΝΕΑ», 8 Σεπτεμβρίου 2022), είχε αποκαλυφθεί ότι η ΕΥΠ είχε απαντήσει, σε τότε σχετικό ερώτημα της ΑΔΑΕ, πως τα δεδομένα της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ καταστράφηκαν με την επίκληση της αλλαγής του συστήματος υποκλοπών της υπηρεσίας.