Το θέτω μόνο ως υποψία επί του παρόντος, επειδή είναι ακόμη νωρίς. Υποψιάζομαι, λοιπόν, ότι η γκάφα του Νικόλα του Ανδρουλάκη να επιλέξει τον Θοδωρή Ζαγοράκη για το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ θα αποδειχθεί ισομεγέθης της άλλης που διέπραξε με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Και οι δύο αυτές μας δείχνουν κάτι για την προσωπικότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ή, μάλλον, για τα όρια που η προσωπικότητά του θέτει στις όποιες ικανότητες διαθέτει και στην κρίση του, για να το πω κομψά.

Κατ’ αρχάς, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Θ. Ζαγοράκη προτού ο ίδιος αποστασιοποιηθεί από τη ΝΔ, τον έβαλε δηλαδή υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ την ώρα που είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ. Ντροπή δεν είναι; Οχι για τον κ. Ζαγοράκη βέβαια, αλλά για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Δεν σκέφτηκε, ας πούμε, να συμβουλεύσει το κελεπούρι να κάνει προηγουμένως μια τυπική δήλωση ανεξαρτητοποίησης, ώστε να τηρηθούν τα στοιχειώδη προσχήματα; Θυμίζω ότι ο κ. Ζαγοράκης είχε διαγραφεί στις αρχές του 2020 από τον Πρωθυπουργό, επειδή είχε πάρει τη θέση του ΠΑΟΚ σε μια διένεξη με την κυβέρνηση. Ακριβώς ύστερα από έναν χρόνο ο κ. Ζαγοράκης επανεντάχθηκε στη ΝΔ και την ευρωομάδα της, έπειτα από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Εκτοτε, δεν είχε υπάρξει ούτε οικειοθελής απομάκρυνση από πλευράς του ούτε διαγραφή του από πλευράς της ΝΔ.

Επειτα, δεν έχει σημασία για τον πρόεδρο ότι ο κ. Ζαγοράκης ήταν εναντίον του ψηφίσματος για το κράτος δικαίου, το οποίο είχε κάνει σημαία του το ΠΑΣΟΚ; Επομένως, είτε ο κ. Ζαγοράκης άλλαξε απόψεις (πράγμα που δεν μπορεί να εξακριβωθεί, διότι δεν μιλάει) είτε ο πρόεδρος έκανε ένα ρουσφέτι σε φιλαράκι του ή, για να το πω και πάλι κομψά, έθεσε τη φιλία του με τον διακεκριμένο ποδοσφαιριστή υπεράνω των πολιτικών θέσεών του. (Αν έχει από αυτές ο κ. Ζαγοράκης, κάτι άλλο που επίσης δεν μπορούμε να ξέρουμε για αυτόν. Εκτός, βέβαια, αν ο ΠΑΟΚ θεωρείται πολιτική θέση…) Οσο για την ατάκα του προέδρου για το γκολ, έκανε ακόμη πιο θλιβερή τη μεταγραφή – εδώ κι αν ταιριάζει γάντι ο ποδοσφαιρικός όρος.

ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Πανηγυρίζει το ΠΑΣΟΚ για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, γι’ αυτό και ο Κραταιός έσπευσε χθες το πρωί να συναντήσει τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο και υπέβαλε επισήμως το αίτημα να ενημερωθεί για τους λόγους της παρακολούθησής του. Αντιλαμβάνομαι ότι για να γίνει αυτό απαιτείται μια διαδικασία και, συνεπώς, δεν είναι κάτι που θα συμβεί τις επόμενες ημέρες. Ανεξαρτήτως αυτού όμως, η ενημέρωση ενέχει και ένα ρίσκο για τον κ. Ανδρουλάκη, διότι οφείλει να αποκαλύψει στο κοινό τους λόγους της παρακολούθησής του. Ειδάλλως, γιατί το έκανε δημόσιο θέμα;

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΑΣ

Ο πρόεδρος Κυριάκος Βελόπουλος εγγυάται – προσοχή, δεν υπόσχεται, δεν δεσμεύεται, εγγυάται – ότι σε μερικά χρόνια μπορεί να δίνει 3.000 ευρώ σύνταξη σε κάθε Ελληνα. Είπε μάλιστα πόσα χρόνια χρειάζεται, αλλά από το σοκ που μου προκάλεσε η δήλωση δεν το συγκράτησα.

Προφανώς, δεν συνειδητοποιεί τον κίνδυνο που συνεπάγεται αυτό που υπόσχεται. Αν υποθέσουμε ότι θα ήταν ποτέ δυνατόν, όπως εγγυάται ο πρόεδρος, θα σήμαινε το οριστικό τέλος του Ελληνισμού – υπαρκτού, ανύπαρκτου, ιδεατού, όλων! Με σύνταξη 3.000 ευρώ τον μήνα σε κάθε Ελληνα, είναι βέβαιο ότι θα γίνουμε χώρα χαραμοφάηδων συβαριτών και finis Graeciae. Επομένως, πάλι καλά που δεν γίνεται. Ο πρόεδρος επικαλείται κάποιον αμύθητο ορυκτό πλούτο της χώρας, που κανείς άλλος δεν γνωρίζει, αλλά αυτός θα τον εξορύξει, θα τον ρίξει στις διεθνείς αγορές και θα γίνουμε πλούσιοι. Οπως ο Σώρρας είχε ανακαλύψει τις μετοχές μιας τράπεζας που είχε πάψει να υπάρχει, παρομοίως και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Αφού πάντα υπάρχουν κορόιδα, έτοιμα να πιστέψουν στο κέρας της Αμαλθείας, θα υπάρχουν και γιδοβοσκοί. (Διότι η Αμάλθεια, θυμίζω, ήταν γίδα).

Υπάρχει, ωστόσο, μία μικρή πιθανότητα, πλην υπαρκτή, να γνωρίζει ο κ. Βελόπουλος πράγματα για τον ορυκτό πλούτο της χώρας που η επιστήμη τα αγνοεί. Ενδέχεται, λόγω της προνομιακής σχέσης του προέδρου με τον Ιησού. Στο πλαίσιο της τακτικής επιστολογραφίας τους, μπορεί ως παντογνώστης να του έχει υποδείξει πού βρίσκονται τα κοιτάσματα. Ομως, ακόμη και αν υπάρχει επιστολή του Ιησού με αυτά τα στοιχεία, είμαι βέβαιος ότι ο κ. Βελόπουλος δεν πρόκειται να τη δημοσιοποιήσει. Την τελευταία φορά που το έκανε, ο πατέρας του Ιησού έκανε πολύ μεγάλη φασαρία στον γιο του για τις παρέες του…