Πληθαίνουν οι ενδείξεις για το ότι συζητείται η συμπερίληψη του Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Οι φήμες φούντωσαν καθώς στις αρχές της εβδομάδας έγινε συνάντηση στο Μαξίμου, που δεν ανακοινώθηκε, με τον γιο και τον αδερφό του Μπελέρη, προκειμένου να συζητηθούν το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας και τα όποια εμπόδια γύρω από αυτή την κίνηση. Καθώς την ερχόμενη εβδομάδα, (Τετάρτη ή Πέμπτη), προγραμματίζεται η εκδήλωση παρουσίασης όλου του ευρωψηφοδελτίου βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας δρόμου. Στην περίπτωση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, όμως, υπάρχουν λογικοί προβληματισμοί.

Οι… συνήγοροι

Το σενάριο Μπελέρη ξεκίνησε τον περασμένο μήνα να μετριέται στις δημοσκοπήσεις εσωτερικής χρήσης από το Μαξίμου. Οι πληροφορίες έλεγαν ότι μετριέται καλά στο σκληρό συντηρητικό κοινό. Αυτός, άλλωστε, θα ήταν ο στόχος σε μια περίοδο που η ΝΔ δυσκολεύεται στα δεξιά της. Την τελική απόφαση θα την πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά στο επιτελείο του οι απόψεις διίστανται. Θετικός στη συμπερίληψη Μπελέρη φέρεται να είναι ο Μάκης Βορίδης, αλλά και κάποιοι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, όπως ο Θανάσης Νέζης.

Ο προβληματισμός

Υπάρχουν όμως και οι επιφυλακτικοί, τόσο από το στενό επιτελείο όσο και από τον διπλωματικό κόσμο. Η θέση του υπουργείου Εξωτερικών είναι κρίσιμη αφού η υπόθεση Μπελέρη έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και πρέπει να αξιολογηθεί τι αντίκτυπο θα έχει η συμπερίληψή του στο ψηφοδέλτιο. Επιπλέον, θέτει και ζήτημα γραμμής. Η κυβέρνηση βασίζεται στη θεώρηση ότι η υπόθεση Μπελέρη είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και όχι διμερές. Αρα υπάρχει προβληματισμός για το τι σήμα θα στείλει η «κομματικοποίηση» Μπελέρη.

Καμιά ανακοίνωση

Να χαμηλώσουν οι τόνοι επιδιώκει το Μαξίμου ενόψει των ένδικων μέσων που θα ασκήσει η Μαρέβα Γκραμπόφσκι για τα σχόλια της Ελενας Ακρίτα. Γι’ αυτό και δεν σκοπεύουν να κάνουν καμία άλλη ανακοίνωση για το θέμα (εκτός απροόπτου, φυσικά) και η διαχείρισή του πλέον θα αφεθεί στους νομικούς της οικογένειας. «Ο,τι ήταν να ειπωθεί πολιτικά έχει ήδη ειπωθεί, το θέμα πλέον αφορά την οικογένεια, τους δικηγόρους και τη Δικαιοσύνη», μου μετέφερε άνθρωπός μου για την υπόθεση.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Διχασμός στον ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως και εντός του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφονται αντιδράσεις για την υπόθεση αυτή. Κάποιοι έχουν διαφωνίες επί της αρχής με την επίθεση σε οικογένειες. Ενώ άλλοι επισημαίνουν και ότι στρατηγικά ήταν λάθος γιατί μετέθεσε τη συζήτηση από τις νέες αποκαλύψεις για τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας. Σε αυτούς που δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους είναι και ο Χρήστος Σπίρτζης που ξεκαθάρισε πως δεν σχολιάζει ποτέ οικογένειες πολιτικών αντιπάλων, ενώ πέταξε κι ένα «συντροφικό» καρφί, λέγοντας «οι πολιτικοί δεν είναι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί είναι πολιτικοί».

Τα νέα από τα γκάλοπ

Πλήγμα για τη ΝΔ από τα Τέμπη, αλλά χωρίς μεταβολή στην κυρίαρχη θέση της στο πολιτικό σκηνικό, καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της Pulse (για τον Σκάι), καθώς και άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ που πέρασε στη δεύτερη θέση. Με ποσοστό 33%, η ΝΔ κινείται στα όρια του ποσοστού που έλαβε στις ευρωεκλογές του 2019, αλλά μετράει απώλειες 2,5 μονάδων σε σχέση με τη μέτρηση της Pulse τον Μάρτιο, όταν το ερώτημα αφορούσε τις εθνικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 15%, κερδίζοντας μία μονάδα, και το ΠΑΣΟΚ στο 12,5%, χάνοντας μιάμιση. Η Ελληνική Λύση με 9%, ΚΚΕ με 8,5%, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας με 3,5% και η Νέα Αριστερά με 3%. Ενδεικτική του κλίματος από την διαχείριση των Τεμπών είναι η στάση των ψηφοφόρων στο αίτημα για προανακριτική επιτροπή: το 61% τοποθετείται θετικά (αναμεσά τους και το 30% που δηλώνουν ψηφοφόροι της ΝΔ) και το 28% αρνητικά.

Ιερή ακρόαση

Η συνάντηση προκάλεσε συζητήσεις τόσο λόγω των ανοικτών δικαστικών υποθέσεων όσο και των κλειστών διαύλων που υπήρχαν τους προηγούμενους μήνες. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας δέχθηκε σε ακρόαση τον πατέρα Αντώνιο, ιδρυτή της Κιβωτού του Κόσμου, ύστερα από αίτημα του τελευταίου. «Ο Μακαριώτατος δέχθηκε τον πατέρα Αντώνιο όπως δέχεται κάθε πρόσωπο που αιτείται ακροάσεως, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για κληρικό και δη της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο Μακαριώτατος τόνισε στον π. Αντώνιο να έχει πίστη στον Θεό και εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Οτιδήποτε άλλο γράφεται ή λέγεται και οτιδήποτε ισχυρίζεται ή φέρεται να ισχυρίζεται ο π. Αντώνιος απέχει μακράν της πραγματικότητας και της αληθείας».