Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε χθες με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: μετά την ήττα του στις δημοτικές εκλογές, ο πρόεδρος Ερντογάν μπορεί να σκληρύνει τη στάση του, έχει σημασία λοιπόν να πολλαπλασιαστούν οι επαφές, να αναζητηθούν τα σημεία δυνατής προσέγγισης, να συντηρηθεί ο ειλικρινής διάλογος. Αλλά ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν θα μιλήσει στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που αρχίζει αύριο. Είναι θυμωμένος με τον Πρωθυπουργό, που μιλάει με τους «πειρατές».

Η γενική γεωπολιτική κατάσταση είναι κρίσιμη: η Ουκρανία κινδυνεύει με κατάρρευση, η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά δείχνει τα δόντια της, ο Τραμπ είναι πάντα πρώτος στις δημοσκοπήσεις. Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ τιμούν σήμερα τα 75α γενέθλια της Συμμαχίας και δηλώνουν έτοιμοι για πόλεμο, ακόμη και αύριο το πρωί. Αλλά ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν θα μιλήσει στο συνέδριο της ΝΔ. Τα είπε άλλωστε όλα την περασμένη εβδομάδα σε ένα συνέδριο με θέμα τη δημογραφική κρίση. Θα σημειωθούν καταιγίδες στη χώρα μας, τόνισε, οπότε «πρέπει να δράσουμε τώρα και να δράσουμε σθεναρά», δίνοντας απαντήσεις «που περνούν από τη συνείδησή μας». Μίλησε με γρίφους ο γέρων, αλλά μάλλον εννοούσε «γεννάτε, γιατί χανόμαστε».

Η κυβέρνηση είναι λίγο στριμωγμένη. Τα Τέμπη δεν ξεχάστηκαν, όπως υπολόγιζε, και αυτός ο μυστήριος ειδικός εφέτης ανακριτής Λάρισας πήγε και έδωσε εντολή να γίνει έφοδος στα γραφεία του ΟΣΕ για μια υπόθεση που ο Πρωθυπουργός έχει πει εναλλάξ τον τελευταίο καιρό είτε ότι δεν ισχύει είτε ότι είναι γνωστή από πέρυσι. Αλλά οι δύο πρώην πρωθυπουργοί θα είναι «ωσεί παρόντες» στο συνέδριο της ΝΔ. Οι δημοσιογράφοι θα τους πολιορκήσουν, θα τους ζητήσουν έστω και μια λέξη, έναν χρησμό, μια παροιμία, αλλά εκείνοι θα παραμείνουν Σφίγγες. Ισως να εκφραστούν μέσω «κύκλων», αλλά κι αυτό δεν είναι σίγουρο. Θα πεθάνουμε από την αγωνία.

Μια επιτυχία είχε η κυβέρνηση τον τελευταίο καιρό, την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομοφύλων, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής δεν γουστάρουν, και γι’ αυτό θα κρατήσουν μούτρα στο συνέδριο. Οπως διαβάζω, μάλιστα, είναι ιδιαιτέρως ενοχλημένοι και από την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας σε ένα μπαρ εκείνο το ιστορικό βράδυ και δεν συμφωνούν με την ανανέωση της θητείας της. Πιστεύουν, τελείως αντικειμενικά, ότι το σωστό είναι να προταθεί για Πρόεδρος ένας από τους δυο τους, και θα το πουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά όχι στο συνέδριο, εκεί δεν θα του μιλάνε για να του στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα.

«Μήνυμα ενότητας, συσπείρωσης και νίκης για τις επικείμενες εκλογές εξέπεμψαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς από το συνέδριο»: να κάτι που ΔΕΝ θα διαβάσουμε αυτή την εβδομάδα. Είναι κι αυτό ένα κέρδος.