Προβάδισμα σε επενδύσεις που θα συγκεντρώνουν περισσότερα ESG κριτήρια θα προβλέπουν οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στον επενδυτικό νόμο. Το υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζεται τις αλλαγές αυτές με στόχο εντός του καλοκαιριού να είναι σε ισχύ.

Προς την κατεύθυνση αυτή στα κριτήρια που θα αυξάνουν τη μοριοδότηση των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν θα περιλαμβάνονται: δράσεις που θα αφορούν τη συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια για δράσεις έρευνας και καινοτομίας, να έχουν στην κατοχή τους πατέντες βιομηχανικής ιδιοκτησίας, ο υψηλός δείκτης εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, καθώς οι εξαγωγές αποτελούν βασικό πυλώνα της στρατηγικής για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, να έχουν δημοσιευμένες ετήσιες εκθέσεις αειφορίας (ESG), αλλά και να είναι εγκατεστημένες επιχειρήσεις σε βιομηχανικά πάρκα.

Επίσης, στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να δοθούν πιο ισχυρά κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές ώστε να υπάρξει μεγέθυνση των επιχειρήσεων και έτσι να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που θα τις κάνει υπολογίσιμες στις ξένες αγορές.

Κριτήρια

Οι επενδύσεις όπως εκείνες οι οποίες θα πετυχαίνουν για παράδειγμα μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας ή μείωση των εκπομπών άνθρακα, ή θα εντάσσονται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και θα έχουν χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, θα λαμβάνουν την αντίστοιχη μοριοδότηση στις αιτήσεις τους και θα τυγχάνουν προτεραιοποίησης σε σχέση με άλλες που δεν θα πληρούν ανάλογα κριτήρια.

Ο υπουργός Ανάπτυξης από τον περασμένο Δεκέμβρη έχει κάνει γνωστό ότι στο πλαίσιο του επικείμενου επενδυτικού νόμου θα ενισχυθούν κατά προτεραιότητα ο κλάδος παραγωγής συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, η παραγωγή εξοπλισμού για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς επίσης και ο κλάδος των κρίσιμων μεταλλευμάτων και των σπάνιων γαιών.

Στο πλάνο είναι ο έλεγχος των νέων κριτηρίων να γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων ένταξης, με αντικειμενικά κριτήρια, ενώ με τον τρόπο αυτόν θα υπάρχει και επιτάχυνση των διαδικασιών. Θεωρεί μάλιστα ότι είναι πλέον ανάγκη η προσαρμογή των επιχειρήσεων στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής, προτάσσοντας δράσεις και επενδύσεις για την περιβαλλοντική τους αναβάθμιση και την ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής τους ευθύνης, κάτι άλλωστε το οποίο μελετούν προσεκτικά και οι επενδυτές που εξετάζουν να επενδύσουν στη χώρα μας.

Τομείς

Βασικός στόχος είναι ο επενδυτικός νόμος να παραμείνει ένα χρήσιμο εργαλείο για την ενίσχυση της οικονομίας της και οι βελτιώσεις που προετοιμάζονται είναι στην κατεύθυνση αυτή. Ειδικότερα οι τομείς όπου σχεδιάζεται να δοθεί έμφαση στο μέλλον με την πριμοδότησή τους είναι: η παραγωγή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, παραγωγή φωτοβολταϊκών πλαισίων ή εξοπλισμού, παραγωγή ανεμογεννητριών ή εξοπλισμού, παραγωγή εξοπλισμού δέσμευσης άνθρακα, παραγωγή προϊόντων μέσων τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα, παραγωγή μηχανημάτων ανακύκλωσης και η παραγωγή πλαστικών πρώτων υλών μέσω τεχνολογίας χημικής ανακύκλωσης.

Επιπλέον, ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και ο τομέας μεταποίησης στρατηγικών και κρίσιμων πρώτων υλών όπως μεταλλεύματα, π.χ. το νικέλιο και το αλουμίνιο, ο τομέας των ναυπηγείων, αλλά και γενικότερα της βιομηχανίας παραγωγής εξοπλισμού πλοίων και οχημάτων, ο τομέας της μεταποίησης τροφίμων και η κλωστοϋφαντουργία.

Η επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας σε τομείς στρατηγικής σημασίας αποτελεί εθνικό στόχο και συμβάλλει στο να δημιουργηθούν περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, εκτιμούν στην κυβέρνηση και στοχεύουν οι επενδύσεις να αυξηθούν κατά 70% έως το 2027, κάτι που θα επιτευχθεί μέσω δραστικού περιορισμού της γραφειοκρατίας και της ψηφιοποίησης όλων των σταδίων αδειοδότησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ενώ ο νέος επενδυτικός, τρία καθεστώτα ύψους 450 εκατ. ευρώ (σε τομείς όπως η πράσινη μετάβαση, η κυκλική οικονομία, η μεταποίηση προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, ο εναλλακτικός τουρισμός, αλλά και οι τεχνολογίες αιχμής) θα δώσουν ώθηση στην κατεύθυνση αυτή.