Παρά τις διεθνείς πιέσεις και τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ ότι ένας ανθρωπογενής λιμός είναι προ των πυλών στη Γάζα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε το Σάββατο πως το Ισραήλ θα επιμείνει στην επίθεσή του στον παλαιστινιακό θύλακο και θα προχωρήσει στη χερσαία επιχείρηση που σχεδιάζει στη Ράφα, στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, όπου συνωστίζονται 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι. «Θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες, αλλά θα συμβεί», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας πως το Ισραήλ έχει σχέδιο για την απομάκρυνση των αμάχων.

Εν μέσω οξείας έντασης στις διμερείς σχέσεις, ο ισραηλινός πρωθυπουργός και ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχαν χθες την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία μετά τις 15 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, συζητήθηκε η κατάσταση στη Ράφα καθώς και οι προσπάθειες αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Λίγο αργότερα δε, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, χαρακτήρισε «λάθος» μια ευρεία χερσαία επιχείρηση στη Ράφα η οποία, όπως είπε, θα ενέτεινε τα φαινόμενα της «αναρχίας», για να προσθέσει πως η ισραηλινή πλευρά δεν έχει παρουσιάσει σχέδιο για την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων.

Πρόσθεσε δε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ συμφώνησε με τον Μπάιντεν να στείλει στην Ουάσιγκτον μια ομάδα για να συζητήσει τις λεπτομέρειες της κατάστασης εκεί. Αλλά η κυβέρνηση Νετανιάχου είχε ήδη καταστήσει σαφές πως θεωρεί κάθε πίεση από τους συμμάχους της ως επιβεβαίωση της βραχείας τους μνήμης όσον αφορά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Προς τους φίλους μας στη διεθνή κοινότητα λέω: είναι η μνήμη σας τόσο μικρή; Τόσο γρήγορα ξεχάσατε την 7η Οκτωβρίου, τη χειρότερη σφαγή που διαπράχθηκε ποτέ εναντίον των Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα; Τόσο γρήγορα είστε έτοιμοι να αρνηθείτε στο Ισραήλ το δικαίωμα να υπερασπιστεί εαυτόν απέναντι στα τέρατα της Χαμάς;», αναρωτήθηκε ο Νετανιάχου το Σάββατο κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του.

Μιλώντας, την ίδια ημέρα, στο Fox News, ο Νετανιάχου δήλωσε πως ένα παλαιστινιακό κράτος θα συνιστούσε «τη μεγαλύτερη ανταμοιβή για την τρομοκρατία στην Ιστορία». Μιλώντας, επίσης, στο CNN, χαρακτήρισε «απολύτως απρεπή» την ομιλία που είχε απευθύνει την περασμένη Πέμπτη ο (Αμερικανοεβραίος) Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία, ζητώντας να διεξαχθούν νέες εκλογές στο Ισραήλ και χαρακτηρίζοντας τον Νετανιάχου «εμπόδιο για την ειρήνη».

Τριγμοί με ΗΠΑ και ΕΕ

Ενδεικτικό των τριγμών στις αμερικανοϊσραηλινές σχέσεις είναι το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν όχι μόνο δεν πήρε αποστάσεις, την Παρασκευή, από την ομιλία του Σούμερ, αλλά την επαίνεσε κιόλας, σημειώνοντας πως αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες πολλών Αμερικανών. Αντίστοιχη είναι όμως και η ένταση στις σχέσεις του Ισραήλ με την ΕΕ. Μιλώντας χθες κατά την έναρξη μιας συνόδου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τη λιμοκτονία «ως πολεμικό όπλο» και «προκαλεί λιμό» στη Γάζα.

Απαντώντας, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραελ Κατζ προέτρεψε τον Μπορέλ «να σταματήσει τις επιθέσεις στο Ισραήλ και να αναγνωρίσει το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα απέναντι στα εγκλήματα της Χαμάς», υποστηρίζοντας πως το Ισραήλ επέτρεψε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα «από ξηράς, αέρος και θαλάσσης», αλλά η διανομή αυτής της βοήθειας «διαταράχθηκε βίαια» από τους μαχητές της Χαμάς «σε συνεργασία» με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, την UNRWA.

Προκειμένου να φτάσει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, η διεθνής κοινότητα έχει προχωρήσει σε ρίψεις δεμάτων από τον αέρα, ανοίγοντας παράλληλα έναν θαλάσσιο διάδρομο για τις παραδόσεις τροφίμων.

Προσερχόμενος χθες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος επεσήμανε πως «το πρώτο φορτίο 200 τόνων έφτασε στη Γάζα και διανεμήθηκε με ασφάλεια», προσθέτοντας πως ένα δεύτερο, «μεγαλύτερο» φορτίο ήταν έτοιμο να αναχωρήσει από την Κύπρο. Ο ΟΗΕ έχει ωστόσο ξεκαθαρίσει πως οι ρίψεις βοήθειας από αέρος και οι παραδόσεις διά θαλάσσης δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις χερσαίες οδούς. Θεωρητικά, βέβαια, οι συνομιλίες στο Κάιρο με σκοπό την επίτευξη μιας συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα επαναλήφθηκαν και συνεχίζονται: χθες αναμενόταν να φτάσει με τον σκοπό αυτό στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ο επικεφαλής της Μοσάντ.

Χτύπησαν το νοσοκομείο Αλ Σίφα

«Στοχευμένη» επιχείρηση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Πόλης της Γάζας, άλλοτε το μεγαλύτερο του θυλάκου που δεν λειτουργούσε όμως πια παρά a minima, πραγματοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες το Ισραήλ λόγω «πληροφοριών που υποδεικνύουν τη χρήση του νοσοκομείου από υψηλόβαθμους τρομοκράτες της Χαμάς».

Πολλές ώρες αργότερα, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως είχε εξοντώσει στο Αλ Σίφα 20 τρομοκράτες και είχε συλλάβει δεκάδες άλλους υπόπτους. Είναι μία από τις μεγαλύτερες χερσαίες επιθέσεις του Ισραήλ στη Βόρεια Γάζα από όταν διακήρυξε, στις αρχές της χρονιάς, πως είχε ολοκληρώσει επιτυχώς τις επιχειρήσεις του εκεί, και η δεύτερη επιδρομή στο ίδιο νοσοκομείο έπειτα από εκείνη του Νοεμβρίου, που είχε πυροδοτήσει πολλές αντιδράσεις.

Για «ακόμα ένα έγκλημα εναντίον υγειονομικών ιδρυμάτων» μίλησε η Χαμάς, κάνοντας λόγο για πολλούς νεκρούς και τραυματίες μεταξύ των εκατοντάδων εκτοπισμένων αμάχων στον χώρο του νοσοκομείου.