Στα φετινά Οσκαρ, την ώρα που διαδηλωτές έξω από το θέατρο Ντόλμπι ζητούσαν την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, στο κόκκινο χαλί λίγοι σελέμπριτι όπως η Μπίλι Αϊλις και ο Ράμι Γιουσέφ φορούσαν στο πέτο τους τις κόκκινες κονκάρδες της ακτιβιστικής ομάδας Artists4Ceasefire που αντιτίθεται στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς. Οι συντελεστές της ταινίας «Ανατομία μιας πτώσης» φόρεσαν κονκάρδες με την παλαιστινιακή σημαία ενώ ο Μαρκ Ράφαλο, φτάνοντας στο θέατρο, σήκωσε τη γροθιά του στον αέρα και φώναζε στις κάμερες «Η παλαιστινιακή διαδήλωση απόψε κλείνει τα Οσκαρ. Η ανθρωπιά κερδίζει».

Στις ευχαριστήριες ομιλίες ο μόνος που αναφέρθηκε στο ζήτημα ήταν ο Τζόναθαν Γκλέιζερ, που κέρδισε το Οσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας για τη «Ζώνη ενδιαφέροντος». Και ήταν αυτός που ξεσήκωσε τις περισσότερες αντιδράσεις. Ο εβραϊκής πίστης βρετανός δημιουργός, παραλαμβάνοντας το βραβείο και με τρεμάμενα χέρια δίπλα στον παραγωγό του Τζέιμς Γουίλσον, διάβασε στον λόγο του: «Ολες οι επιλογές μας γίνονται για να μας καθρεφτίζουν και να μας φέρνουν αντιμέτωπους με το παρόν. Οχι για να πούμε «κοιτάξτε τι έκαναν τότε», αλλά για να πούμε «κοιτάξτε τι κάνουμε εμείς τώρα». Η ταινία μας δείχνει πού οδηγεί η απανθρωπιά στη χειρότερη εκδοχή της. Εχει διαμορφώσει όλο το παρελθόν και το παρόν μας. Αυτή τη στιγμή στεκόμαστε εδώ ως άνθρωποι που αρνούνται να εργαλειοποιηθεί η εβραϊκότητά τους και το Ολοκαύτωμα από μια κατοχή που έχει οδηγήσει σε σύγκρουση, είτε πρόκειται για τα θύματα της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ είτε για τη συνεχιζόμενη επίθεση στη Γάζα. Ολα τα θύματα αυτής της απάνθρωπης συμπεριφοράς – πώς αντιστεκόμαστε;».

«Δεν μάθατε τίποτα»

Το αμερικανικό Ιδρυμα Επιζώντων Ολοκαυτώματος εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον του με τον πρόεδρό του Ντέιβιντ Σέκτερ να τον κατηγορεί ότι «εξισώνει τη μανιακή βαρβαρότητα της Χαμάς εναντίον αθώων Ισραηλινών με τη δύσκολη αλλά αναγκαία αυτοάμυνα του Ισραήλ απέναντι στη συνεχιζόμενη βαρβαρότητα της Χαμάς». Ακόμα, τον προέτρεψε να ντρέπεται που χρησιμοποιεί το Αουσβιτς για να επικρίνει το Ισραήλ, ενώ έκλεισε με το σχόλιο «αν η δημιουργία, η ύπαρξη και η επιβίωση του κράτους του Ισραήλ ως εβραϊκού κράτους ισοδυναμεί στο μυαλό σας με «κατοχή», τότε προφανώς δεν μάθατε τίποτα από την ταινία σας».

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα σχόλια της εβραϊκής Λίγκας κατά της δυσφήμησης που σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι «τα σχόλια του Γκλέιζερ στα Οσκαρ είναι τόσο πραγματολογικά λανθασμένα και ηθικά καταδικαστέα. Σχετικοποιούν τη Shoah και δικαιολογούν την τρομοκρατία του πιο ειδεχθούς είδους». Αντίθετα, στο πλευρό του στάθηκε μεταξύ άλλων η οργάνωση βετεράνων του ισραηλινού στρατού Breaking the Silence.