Πλήθος ερωτημάτων, προκαλεί, εκτός από οργή, η πρόταση της εισαγγελέως για απαλλαγή του Ηλία Μίχου λόγω αμφιβολιών για τα αδικήματα του βιασμού και της μαστροπείας σε βάρος της 12χρονης από τα Σεπόλια.

Η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, θα συνεχιστεί την Παρασκευή, με τις αγορεύσεις των δικηγόρων, και όλοι περιμένουν την απόφαση του Δικαστηρίου, προσδοκώντας αυτή να στείλει το σωστό μήνυμα σε κάθε παιδί που κακοποιείται και θέλει να σπάσει τον κύκλο της σιωπής.

Η εισαγγελέας μετά από πολύμηνη διαδικασία που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, με την πρότασή της ανέτρεψε τα δεδομένα αποδίδοντας διαφορετικό ρόλο στον βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση, Ηλία Μίχο, και έκρινε πως πρέπει να αθωωθεί λόγω αμφιβολιών για βιασμό της ανήλικης, για μαστροπεία σε οίκους ανοχής και για μαστροπεία μέσω εξαναγκασμού με αποκόμιση πορνικών εσόδων.

Αντίθετα, η εισαγγελική λειτουργός έβαλε στο «κάδρο» ως κεντρικό πρόσωπο στην εκμετάλλευση του παιδιού την ίδια του τη μητέρα που από την πρώτη στιγμή έχει αρνηθεί την εμπλοκή της στην υπόθεση έχοντας στο πλευρό της την 12χρονη αλλά και ολόκληρη την οικογένεια τους.

«Προκλητική πρόταση, πιστεύω πως θα ανατραπεί»

Προκλητική χαρακτήρισε την πρόταση της εισαγγελέως, ο συνήγορος υπεράσπισης της μητέρας Απόστολος Λύτρας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το δικαστήριο δεν θα έχει την ίδια άποψη.

«Ειδικά όταν η εισαγγελέας ανέφερε πολλές φορές ότι πιστεύει την 12χρονη. Το κατέθεσαν ψυχολόγοι, ψυχίατρος που την παρακολουθεί ότι λέει την αλήθεια. Η εισαγγελέας δεν αιτιολόγησε. Ουσιαστικά λέει πως η 12χρονη λέει ψέματα για τον βιασμό. Για αυτό είναι μια προκλητική πρόταση, η οποία πιστεύω πως θα ανατραπεί. Δεν είναι δυνατόν τόσοι άνθρωποι που δεν γνωρίζονται με την μητέρα να είναι υπέρ της στο δικαστήριο», είπε στον ΑΝΤ1.

Ο ίδιος παραδέχτηκε πως υπήρχε παραμέληση ανηλίκου, από την μητέρα, ενώ σε ερώτηση για το αν υπήρχε σκοπιμότητα πίσω από την πρόταση και το αν υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης, δήλωσε πως θέλει να πιστεύει ότι ήταν μια  «άτυχη στιγμή της εισαγγελέως».

Υπογράμμισε πως «υπάρχει μήνυμα του βασικού κατηγορούμενου που λέει στην 12χρονη «φέρε μου τα μισά χρήματα», για το οποίο η εισαγγελέας είπε πως της το είπε χάριν αστεϊσμού».

Αναφορικά με την εισαγγελική πρόταση για την μητέρα, της οποίας είναι συνήγορος, δήλωσε πως υπάρχουν εισαγγελείς και μία δικαστής, οι οποίοι έχουν διαφορετική άποψη.

«Από την πλευρά του βασικού κατηγορούμενου, πιστεύουν ότι η μητέρα δεν γνώριζε τι γίνεται με τον ίδιο».

Σχετικά με την κατηγορία βιασμού, για την οποία η εισαγγελέας ζήτησε να απαλλαχθεί ο βασικός κατηγορούμενος, τόνισε πως πράγματι «πρέπει να υπάρχει βία ή απειλή για βία. Η 12χρονη όμως έχει δηλώσει πως με απειλή έκανε τις πράξεις. Της έδειξε όπλα και την απείλησε. Τα όπλα αυτά βρέθηκαν στην έρευνα της αστυνομίας».

Σοκαρισμένη η μητέρα

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Σοφία Πολυζωγοπούλου, επίσης συνήγορος της μητέρας της 12χρονης, ανέφερε πως η εισαγγελέας αγνόησε όλα τα στοιχεία της δικογραφίας στην πρότασή της.

«Η πρόταση της εισαγγελέως ως προς το σκέλος που αφορά τη μητέρα, αλλά και την κατηγορία του βιασμού που αποδίδεται στον κατηγορούμενο, είναι επιεικώς πρόχειρη και αδικαιολόγητη. Η κ. εισαγγελέας αγνόησε όλα τα στοιχεία στη δικογραφία και όλα όσα έχουν προκύψει κατά την ακροαματική διαδικασία», είπε στο MEGA.

Όπως ανέφερε η δικηγόρος, η μητέρα της ανήλικης σοκαρίστηκε από την εισαγγελική πρόταση και επιμένει στην αθωότητά της.

«Είναι δυνατόν να βγάλει το τέρας έξω και να αφήσει τη μάνα;»

Εξοργισμένη ήταν η γιαγιά της 12χρονης. «Λυπάμαι πάρα πολύ για την κυρία εισαγγελέα που έβγαλε από το στόμα της αυτό το κακό. Θέλω να την παρακαλέσω να βγάλει τη μάνα από τη φυλακή γιατί είναι αθώα. Είναι δυνατόν να βγάλει το τέρας έξω και να αφήσει τη μάνα; », είπε στον ALPHA.

Και συνέχισε: «Τα έκανε μόνο του ένα 12χρονο παιδί; Η μάνα δεν ήξερε τίποτα. Θέλω να υπάρξει δικαιοσύνη. Τα παιδιά υποφέρουν, θέλουν τη μάνα τους, αν δεν ήταν καλή μάνα δεν θα τη θέλανε. Είμαι η πεθερά της και την έχω από 17 χρονών στα χέρια μου. Φοβάμαι μην κάνει κανένα κακό, είναι σε άθλια κατάσταση. Δεν γίνεται να πληρώνουν πάντα οι αθώοι. Βιώνω τον πόνο των παιδιών, πού θα ακουμπήσουν;»