Τα 60α του γενέθλια γιόρτασε ο μικρότερος αδελφός του βασιλιά Καρόλου, πρίγκιπας Εδουάρδος και μάλιστα βραβεύτηκε με την υψηλότερη βασιλική τιμή της Σκωτίας.

Στις φωτογραφίες με αφορμή τα γενέθλιά του, ο μικρότερος αδελφός του βασιλιά, διακρίνεται ευδιάθετος. Ακόμα φοράει ένα κόκκινο πουλόβερ κάτω από ένα σκούρο γιλέκο με κουμπιά και χαμογελάει έχοντας πλάι του, τα τρία σκυλιά του, ένα λαμπραντόρ που ονομάζεται Τιλ, ένα κόκερ σπάνιελ που ονομάζεται Μολ και ένα κουτάβι λαμπραντόρ, τον Τίζελ.

Ο πρίγκιπας Εδουάρδος της Βρετανίας, Δούκας του Εδιμβούργου, κρατάει το κουτάβι λαμπραντόρ Τίζελ στο πάρκο Μπάγκσοτ, στη Βρετανία, σε φωτογραφία που εκδόθηκε από το παλάτι του Μπάκιγχαμ, με αφορμή τα 60α του γενέθλια. (Πηγή: Κρις Τζελφ/Παλάτι του Μπάκιγχαμ)

Ο βασιλιάς Κάρολος αποφάσισε να απονείμει στον μικρότερο αδελφό του και δούκα του Εδιμβούργου, την τιμή του Τάγματος του Γαϊδουράγκαθου με αφορμή τα 60ά του γενέθλια. Το συγκεκριμένο παράσημο αποτελεί την ύψιστη τιμή στη Σκωτία, είναι αποκλειστικά απόφαση του βασιλιά και δεν χρειάζεται η συμβουλή του πρωθυπουργού.

Η υψηλότερη βασιλική τιμή της Σκωτίας, πήρε το όνομά της από το εθνικό λουλούδι της χώρας, το γαϊδουράγκαθο. Ο διορισμός δίνεται σε 16 διακεκριμένους Σκωτσέζους και σε όποια μέλη της βασιλικής οικογένειας επιλέξει ο μονάρχης.

Πέρυσι, ο βασιλιάς Κάρολος είχε απονείμει το παράσημο  στη σύζυγό του, τη βασίλισσα Καμίλα.

Επίσης, πέρυσι, για τα 59α γενέθλια του πρίγκιπα Εδουάρδου, ο Κάρολος έδωσε στον Εδουάρδο τον τίτλο του δούκα του Εδιμβούργου, που προηγουμένως κατείχε ο πατέρας τους, ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄, πρίγκιπας Φίλιππος.

Η ανάρτηση της βασιλικής οικογένειας

Μάλιστα η βασιλική οικογένεια σε ανάρτηση της στο Instagram, αναφέρεται στην τιμή που έλαβε ο πρίγκιπας Εδουάρδος ως νέο μέλος του Τάγματος του Γαϊδουράγκαθου.

«Με την ευκαιρία των αυριανών 60ων γενεθλίων του δούκα του Εδιμβούργου, η Αυτού Μεγαλειότης ο βασιλιάς είχε την ευγενική χαρά να διορίσει την Αυτού Βασιλική Υψηλότητα στο Αρχαίο και Ευγενές Τάγμα του Γαϊδουράγκαθου.

Ο δούκας εντάσσεται στους 16 ιππότες και κυρίες, τη βασίλισσα, τη βασιλική πριγκίπισσα και τον δούκα του Ρόθσεϊ ως βασιλικοί ιππότες του Γαϊδουράγκαθου, της υψηλότερης τιμής στη Σκωτία», αναφέρει η ανάρτηση.

Τι είναι το Τάγμα του Γαϊδουράγκαθου της Σκωτίας;

Σύμφωνα με την παράδοση αιώνων το τάγμα του Γαϊδουράγκαθου καθιερώθηκε επίσημα από τον βασιλιά της Σκωτίας, Ιάκωβο Ζ΄, ο οποίος ήταν επίσης βασιλιάς Ιάκωβος Β΄της Αγγλίας, το 1687 για να επιβραβεύσει τους Σκωτσέζους που τον υποστήριξαν, αναφέρει ο επίσημος βασιλικός ιστότοπος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο θρύλος θέλει το παράσημο να χρονολογείται ανεπίσημα από το 809, όταν ο βασιλιάς Αχαιός των Σκωτσέζων συμμάχησε με τον αυτοκράτορα Καρλομάγνο.

Ο βασιλιάς είναι ο «κυρίαρχος του τάγματος» και είναι υπεύθυνος για τις τιμές ως «προσωπικό δώρο». Τα βραβεία σε 16 «απλούς» ιππότες και κυρίες μπορούν να απονεμηθούν μόνο σε Σκωτσέζους υπηκόους, αλλά μέλη της βασιλικής οικογένειας στο Ηνωμένο Βασίλειο ή άλλες χώρες μπορούν να διοριστούν ως «επιπλέον ιππότες και κυρίες».

Μαζί με τη βασίλισσα Καμίλα, η αδελφή του βασιλιά, η βασιλική πριγκίπισσα,  Άννα και ο γιος του, πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο δούκας του Ρόθσεϊ (ο σκωτσέζικος τίτλος του πρίγκιπα της Ουαλίας), κατέχουν επίσης επί του παρόντος την τιμή.

Τα νέα μέλη διορίζονται σε λειτουργία στο παρεκκλήσι Thistle του καθεδρικού ναού Σεντ Τζάιλς στο Εδιμβούργο. Οι ιππότες ντύνονται με πράσινα βελούδινα ράσα και λευκά καπέλα και συνοδεύουν τον μονάρχη σε μια πομπή από τη βιβλιοθήκη Σίγκνετ στο κέντρο του Εδιμβούργου στο κοντινό παρεκκλήσι, όπου συναντούν τις κυρίες. Μετά την τελετή, ο μονάρχης παραθέτει δεξίωση στη βιβλιοθήκη Σίγκνετ και στη συνέχεια γεύμα στο Παλάτι του Χόλιρουντχαουζ.

Ποιοι είναι οι άλλοι νέοι τιμώμενοι στο Τάγμα του Γαϊδουράγκαθου;

Φέτος σύμφωνα με το Time, ο βασιλιάς επέλεξε επίσης τρεις Σκωτσέζους για να λάβουν το βραβείο. Η καθηγήτρια κυρία Σου Μπλακ, επίσης βαρόνη του Στρομ, είναι διακεκριμένη ανθρωπολόγος και καθηγήτρια που σήμερα είναι πρόεδρος του St John’s College στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι μέλος της Βουλής των Λόρδων του βρετανικού κοινοβουλίου.

Η βαρόνη, Έλενα Κένεντι, γνωστή και ως βαρόνη Κένεντι των Shaws, είναι κορυφαία δικηγόρος και ακαδημαϊκός που συνέβαλε στην ίδρυση του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μποναβέρο στην Οξφόρδη. Είναι επίσης μέλος της Βουλής των Λόρδων.

Ο Σερ Τζεφ Πάλμερ, έγινε ο πρώτος μαύρος καθηγητής στη Σκωτία το 1989 στο Πανεπιστήμιο Heriot-Watt, όπου έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στην Επιστήμη και Τεχνολογία των Σιτηρών σε κοινό πρόγραμμα με το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Βοήθησε στη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Ζυθοποιίας και Απόσταξης στο Heriot-Watt.