Οι δυνάμεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας κατέρριψαν δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας κατά τη διάρκεια της νύχτας Παρασκευής προς Σάββατο, αφού οι Χούθι της Υεμένης στόχευσαν το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου Propel Fortune αλλά και αμερικανικά αντιτορπιλικά στην περιοχή.

Οι Χούθι έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν από τον Νοέμβριο σε μια εκστρατεία αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους που μάχονται εναντίον του Ισραήλ στη Γάζα. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης, Yahya Sarea, είπε σε τηλεοπτική ομιλία του το Σάββατο ότι οι δυνάμεις του στόχευσαν το φορτηγό πλοίο και «ορισμένα πολεμικά αντιτορπιλικά των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν με 37 drones».

Πλοία και αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ κατέρριψαν 28 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) των Χούθι στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, δήλωσε από τη μεριά της νωρίτερα το Σάββατο η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), ενώ υπογράμμισε ότι κανένα πολεμικό της συμμαχίας European Aspides ή εμπορικό πλοίο στην περιοχή δεν επλήγη.

Τα ευρωπαϊκά πλοία και αεροπλάνα κατέρριψαν drones που προσέγγιζαν αυτούς και το True Confidence

Γαλλικό πολεμικό πλοίο και μαχητικά αεροσκάφη κατέρριψαν επίσης τέσσερα μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατευθύνονταν προς πλοία του πολεμικού ναυτικού που ανήκαν στην αποστολή European Aspides στην περιοχή, ανέφερε μια ανακοίνωση του γαλλικού στρατού. «Αυτή η αμυντική ενέργεια συνέβαλε άμεσα στην προστασία του φορτηγού πλοίου True Confidence, υπό σημαία Μπαρμπάντος, το οποίο χτυπήθηκε στις 6 Μαρτίου και ρυμουλκείται, καθώς και άλλων εμπορικών πλοίων που διέρχονται από την περιοχή», ανέφερε.

Η Γαλλία έχει πολεμικό πλοίο στην περιοχή καθώς και πολεμικά αεροσκάφη στις βάσεις της στο Τζιμπουτί και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε ότι το πολεμικό του πλοίο HMS Richmond εντάχθηκε με τους διεθνείς συμμάχους στην απόκρουση επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Χούθι τη νύχτα, αναφέροντας ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ζημιές.

«Χθες το βράδυ, το HMS Richmond χρησιμοποίησε τους πυραύλους Sea Ceptor για να καταρρίψει δύο επιθετικά drones – αποκρούοντας με επιτυχία μια ακόμη παράνομη επίθεση από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς στο X.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί μας θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να σώσουν ζωές και να προστατεύουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας».

Το χτύπημα στο True Confidence

Τρεις ναυτικοί σκοτώθηκαν την Τετάρτη σε πυραυλική επίθεση από τους Χούθι στο ελληνόκτητο True Confidence, οι πρώτες απώλειες αμάχων από τότε που η οργάνωση ξεκίνησε τις επιθέσεις της στη βασική αυτή ναυτιλιακή διαδρομή.

Ο βρετανικός οργανισμός για την ασφάλεια του θαλάσσιου εμπορίου, UKMTO, επιβεβαίωσε επίσης ότι υπήρξε απόπειρα επίθεσης στο πλοίο Propel Fortune με σημαία Σιγκαπούρης.

Η ναυτιλιακή εταιρεία ανέφερε δύο εκρήξεις σε κοντινή απόσταση από το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου, αλλά όλο το πλήρωμα ήταν ασφαλές και το πλοίο προχωρούσε στο επόμενο λιμάνι του.

«Βάσει πηγών, το Propel Fortune, πιθανότατα στοχοποιήθηκε λόγω παλαιότερων στοιχείων ιδιοκτησίας των ΗΠΑ που όμως πλέον δεν ισχύουν», ανέφερε η UKMTO.

Οι Χούθι πάντως έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους «μέχρι να σταματήσει η [ισραηλινή] επιθετικότητα και να αρθεί η πολιορκία του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας».