Θετικές εισηγήσεις έχει δεχθεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ώστε να ενταχθεί η χορήγηση του εμβολίου για τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β στο εθνικό πρόγραμμα, με στόχο την προστασία των βρεφών. Υπενθυμίζεται πως έως και σήμερα το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν αποζημιώνεται παρά μόνον για παιδιά υψηλού κινδύνου, την ώρα που η επίπτωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου αυξήθηκε από το 2023 και έπειτα,  φτάνοντας σε προπανδημικά επίπεδα.

Εν τω μεταξύ, υπενθυμίζεται πως στο… μικροσκόπιο των αρμόδιων υγειονομικών αρχών βρίσκεται η τοπική έξαρση στην Πάτρα, μετά των εντοπισμό τριών κρουσμάτων σε φοιτητές. Ηδη από χθες κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ελέγχει τις επαφές των φοιτητών χορηγώντας χημειοπροφύλαξη όπου κρίνεται απαραίτητο. Παράλληλα οι επιστήμονες του Οργανισμού θα κρίνουν σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται εμβολιασμός.

Τα κρούσματα

Επιπρόσθετα και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο πρώτος φοιτητής που νόσησε καθώς και το δεύτερο κρούσμα, μία φοιτήτρια, έφεραν τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β. Σε ό,τι αφορά, όμως, το τρίτο κρούσμα, το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου δεν είχε ανακοινωθεί έως και χθες αργά το απόγευμα.

Αναφορικά, δε, με τη φοιτήτρια εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Η κατάσταση της υγείας της κρίνεται καλή, εντούτοις οι θεράποντες ιατροί της τηρούν στάση αναμονής δεδομένου πως η νεαρή γυναίκα έμεινε χωρίς οξυγόνωση πριν διασωληνωθεί.

Υπό τις εξελίξεις αυτές ο ΕΟΔΥ τονίζει ιδιαίτερα τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Οι πολίτες και κυρίως νεαρά άτομα που έχουν κλινικά συμπτώματα συμβατά με τη νόσο (πυρετό και εξάνθημα) πρέπει άμεσα να απευθύνονται σε γιατρό. Αντίστοιχα, οι γιατροί επί υποψίας μηνιγγίτιδας πρέπει άμεσα να χορηγούν θεραπεία και να παραπέμπουν σε νοσοκομείο.

ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ