Στην Ελλάδα υπάρχουν 332 Δήμοι. Χωρίζονται άτυπα σε αστικούς, περιαστικούς, περιφερειακούς, ορεινούς και νησιωτικούς. Ζητούμενο κοινό για όλες τις δημοτικές αρχές είναι η ευημερία των κατοίκων τους, με την παροχή ικανών υπηρεσιών, υποδομών και προοπτικών.

Τι συνιστά όμως κατά την άποψη μας ένα επιτυχημένο μοντέλο στοχοθεσίας προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος. Πάντα αναλόγως των δυνατοτήτων, της έκτασης και του πληθυσμού που έχει κάθε δήμος. Να σημειώσουμε, πως τα τελευταία χρόνια έχουν περιοριστεί στην τοπική αυτοδιοίκηση Α ‘ Βαθμού για διάφορους λόγους, τόσο οι πόροι όσο και το προσωπικό. Ειδικά η έλλειψη προσωπικού, αποτελεί την «γάγγραινα» που τρώει τα σωθικά των δημοτικών Αρχών, που όσο και αν θέλουν αδυνατούν να κάνουν την καλύτερη δουλειά που θα μπορούσαν. Πότε η κινητικότητα και πότε οι συνταξιοδοτήσεις έχουν αποδυναμώσει από προσωπικό πάρα πολλούς δήμους.

Ένας Δήμος οφείλει μεταξύ άλλων να:

Ενδυναμώνει καθημερινά την κοινωνική συνοχή των δημοτών. Όπως διαπιστώθηκε στην υγειονομική και ενεργειακή κρίση, οι Δήμοι κράτησαν όρθιες τις τοπικές κοινωνίες με τις δράσεις και την αξιοθαύμαστη αφοσίωση του πολιτικού προσωπικού και των υπαλλήλων και εθελοντών. Η κοινωνική συνοχή διασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό, όταν ακολουθούνται στρατηγικές διασφάλισης στέγης, τροφής, ισονομία πρόσβασης στις κοινωνικές δημοτικές δομές(παντοπωλείο, φαρμακείο, ΚΔΑΠ, φροντιστήριο, ΚΑΠΗ κτλ), δημοτικής συγκοινωνίας και γενικά πρόσβασης, προστασίας ευπαθών ομάδων πληθυσμού. Αναβαθμίζοντας παράλληλα τις παρεχόμενες υπηρεσίες πρόνοιας και πρωτοβάθμιας υγείας.

Να δημιουργεί προϋποθέσεις ώστε να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και παράλληλα να εφαρμόζει προγράμματα δια βίου μάθησης για τους κατοίκους. Διασύνδεση του Δήμου με την τοπική επιχειρηματικότητα ώστε να προτιμούνται, όσο είναι δυνατόν, άνεργοι δημότες σε νέες θέσεις εργασίας.

Να διευκολύνει, αξιοποιώντας την τεχνολογία, τις καθημερινές γραφειοκρατικές ανάγκες των δημοτών, ενισχύοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και καθημερινών λειτουργιών του Δήμου.

Να δίνει έμφαση στην προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και παράλληλα να ενισχύει το ισοζύγιο πρασίνου.

Να δημιουργεί ασφαλείς μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο και ιδίως εκεί όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού(σχολεία, θέατρα, επιχειρήσεις, πλατείες, γυμναστήρια κτλ), με παράλληλη εξασφάλιση δημοτικών χώρων στάθμευσης.

Να μην υποθηκεύει το μέλλον της πόλης με άσκοπα δάνεια για έργα που επί της ουσίας δεν είναι αναγκαία. Να θέτει ως προτεραιότητα την χρηστή οικονομική διαχείριση.

Να αναδεικνύει την ταυτότητα της πόλης προσελκύοντας το ενδιαφέρον για επενδύσεις, τουρισμό και δημιουργώντας υπεραξία.

Να συμμετέχει σε διεθνή δίκτυα, φόρουμ, συνέδρια και να έχει αλληλεπίδραση με διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς, προκειμένου να έχει ευρεία οπτική και σύγχρονη ματιά στις εξελίξεις.

Να ενισχύει τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό.