Το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ, το κόμμα του οποίου έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις, βρίσκεται στις ΗΠΑ για συναντήσεις με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και άλλους ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, καθώς ο Λευκός Οίκος εντείνει την πίεση στο Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους στη Γάζα στον πόλεμο με τη Χαμάς. Παρότι και ο Γκαντζ θεωρεί ότι ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο όταν καταστραφεί η Χαμάς, είναι πολύ πιο ανοιχτός στον διάλογο με τους Παλαιστίνιους σε σύγκριση με τον πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου και τους υπερσυντηρητικούς εταίρους του, γεγονός που αναδεικνύει την κρίση που υποβόσκει στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο Νετανιάχου δεν έχει δεχθεί πρόκληση να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον λόγω της κόντρας του με τον πρόεδρο Μπάιντεν και μάλιστα έδωσε εντολή στον ισραηλινό πρεσβευτή στην αμερικανική πρωτεύουσα να μην προσφέρει την υποστήριξή του.

Ο γιατρός από τη Γάζα

Ο 65χρονος Γκαντζ αφηγείται μια ιστορία για το πώς η μητέρα του, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, κάποτε υποβλήθηκε σε εγχείρηση στη Γερμανία από έναν παλαιστίνιο γιατρό από τη Γάζα. Η ιστορία περικλείει την ελπίδα για συμφιλίωση που παρακινεί τους αισιόδοξους στη Μέση Ανατολή, αλλά όμως δοκιμάζεται σκληρά αυτούς τους μήνες.

Ο Γκαντζ, ο οποίος ηγείται ενός κεντρώου κόμματος που τώρα κατέχει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, εντάχθηκε στο υπουργικό συμβούλιο έκτακτης ανάγκης του Νετανιάχου πέρυσι. Εξηγεί ότι το γεγονός πως ήταν πρόθυμος να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση ενότητας με τον συντηρητικό Νετανιάχου και τους εθνικιστές θρησκευτικούς συμμάχους του έδειξε το μέγεθος της κρίσης που αντιμετωπίζει το Ισραήλ.

Η αύξηση της βοήθειας

Η Κάμαλα Χάρις και ο Γκαντζ αναμενόταν να συζητήσουν την αύξηση της βοήθειας προς τη Γάζα, όπου οι παλαιστινιακές Αρχές λένε ότι περισσότεροι από 30.000 έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια της πολύμηνης επίθεσης του Ισραήλ ως αντίποινα για τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Τα Ηνωμένα Εθνη προειδοποιούν ότι πολλοί άνθρωποι στη Γάζα βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας. Στη συζήτηση φυσικά κυριαρχεί η πιθανή συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων και η προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πιέσεις από το Δημοκρατικό Κόμμα να υποστηρίξουν μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός και να πιέσουν το Ισραήλ να επιτρέψει τη ροή της βοήθειας σε μεγαλύτερες ποσότητες, έχοντας στο μυαλό τους αραβο-αμερικανούς ψηφοφόρους που φαίνεται να εγκαταλείπουν το κόμμα. Η Χάρις την Κυριακή τόνισε ότι οι συνθήκες στη Γάζα είναι απάνθρωπες και ισοδυναμούν με «ανθρωπιστική καταστροφή», ενώ ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός.

Απίθανο να παρεκκλίνει

Παρά τον διεθνή συναγερμό για τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών στη Γάζα, ο Γκαντζ είναι απίθανο να παρεκκλίνει από τη μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησής του. Ομως, καθώς η πίεση των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας αυξάνεται για αναβίωση των προσπαθειών για την επίτευξη λύσης δύο κρατών, η προθυμία του να συζητήσει ένα πολιτικό τέλος στη σύγκρουση έχει φέρει στο επίκεντρο τις διαφορές που εκφράζουν κυρίως οι εκπρόσωποι των θρησκευτικών κομμάτων στην κυβέρνηση, όπως ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και ο υπουργός Ασφαλείας Ιταμαρ Μπεν Γκβιρ. Οι οποίοι ούτως ή άλλως δηλώνουν εξοργισμένοι επειδή είναι ο Γκαντζ που επισκέπτεται την Ουάσιγκτον και όχι ο Νετανιάχου.

Οι σχέσεις του Νετανιάχου με τον πρόεδρο Μπάιντεν ήταν τόσο τεταμένες που περισσότερο από έναν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του δεν έχει λάβει ακόμη πρόσκληση να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον. Στελέχη του κόμματος του Νετανιάχου δηλώνουν στα ισραηλινά μέσα ότι «υπάρχει μόνο ένας πρωθυπουργός». «Είναι κρίμα που αυτό το ταξίδι δεν συντονίστηκε εκ των προτέρων με τον πρωθυπουργό» είπε ο Σμότριτς στο κοινοβούλιο χθες, περιγράφοντας τον Γκαντζ ως «αδύναμο κρίκο» της κυβέρνησης και καλώντας τον να δηλώσει ανοιχτά την αντίθεσή του σε παλαιστινιακό κράτος.

Ερευνες δείχνουν ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Γκαντζ είναι ξεκάθαρο φαβορί για να έρθει πρώτο σε εκλογές που θα διεξάγονταν σήμερα, με την πλειοψηφία των ψηφοφόρων να κρίνει ότι το κύριο κίνητρο του Νετανιάχου για τη συνέχιση του πολέμου είναι η δική του πολιτική επιβίωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Channel 13.