Πριν από λίγες μέρες η ΝΔ έμοιαζε να ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με το ΠΑΣΟΚ, με έναν τρόπο που υποδείκνυε πως είχε διαλέξει αντίπαλο. Μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η προσοχή έχει επανέλθει και στον ΣΥΡΙΖΑ. Η «αθώα» εξήγηση είναι πως τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αυτά που σηκώνουν τους τόνους. Η πιο πονηρεμένη δείχνει προς τα δημοσκοπικά ευρήματα που είδαν το φως της δημοσιότητας. Και η οριακή διαφορά εκεί, ακόμα κι αν δεν είναι πραγματική, «σπρώχνει» τη ΝΔ στο να μάχεται δύο αντιπάλους ταυτόχρονα -τρεις, αν μετράμε και εκ δεξιών. Μέχρι να φανεί ποιος είναι αυτός που θα είναι ο βασικός της αντίπαλος, από το καλοκαίρι και μετά.

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΟ

Κανένα σχόλιο δεν κάνει η Χαριλάου Τρικούπη για την ενσωμάτωση ενός ακόμα προσώπου που πέρασε την πόρτα του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ -ο Σωτήρης Σέρμπος αποτέλεσε σύμβουλο του Νίκου Ανδρουλάκη για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Είναι κι αυτό μέρος της στρατηγικής του κόμματος, που δεν θέλει πλέον να μπαίνει σε λογική μεταγραφολογίας και δεν βλέπει σ’ αυτόν τον διεμβολισμό πιθανότητα επιτυχίας. Στην κεντροαριστερή πλευρά θεωρούν πως πλέον η ανάδειξη των στελεχών «από τα σπλάχνα της Δημοκρατικής Παράταξης» είναι η καλύτερη απάντηση σε κινήσεις τέτοιου τύπου -και ως τώρα ακολουθείται και από τα υπόλοιπα κόμματα.

ΠΑΕΙ ΣΤΡΑΤΟ

Αντίστροφα μετράει για την εκτέλεση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων ο Στέφανος Κασσελάκης -καθώς αναμένεται να μπει στον στρατό στις 13 Μαρτίου, μια μέρα αφότου θα έχει μιλήσει σε προγραμματιζόμενη ανοιχτή εκδήλωση για τη στρατηγική και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ευρωεκλογών. Για όποιον δεν θυμάται, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα υπηρετήσει 20 μέρες στον στρατό ξηράς, εξαγοράζοντας λόγω ηλικίας το υπόλοιπο της θητείας του. Με βάση τον κανονισμό (και εκτός αν επιτραπεί να ανοίξει κάποιο «παραθυράκι» λόγω πολιτικής ιδιότητας), λόγω του σύντομου της θητείας δεν θα δικαιούται άδεια.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Μια από εκείνους που τάχθηκαν υπέρ του εγχειρήματος της Νέας Αριστεράς ήταν η συγγραφέας Μάρω Δούκα – και μάλιστα δημοσιοποίησε τη θέση της κάνοντας ειδική αναφορά στην Εφη Αχτσιόγλου. «Ηρθε ο καιρός να την ακούσω με πολλή συγκίνηση να λέει ότι η Αριστερά οφείλει να είναι το όχημα των αναγκών και των προσδοκιών της κοινωνίας», ανέφερε η Δούκα για την ομιλία της πρώην υπουργού στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του νέου κόμματος. Δεν ήταν η μοναδική από την πλευρά του πολιτισμού που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στηρίζουν τη Νέα Αριστερά – το ακροατήριό της, με μεγάλες και μικρότερες ηλικίες, καθώς και το προφίλ των προσώπων, θυμίζουν κλασικό χαρακτήρα πρότερων αριστερών κομμάτων.