Πληθαίνουν οι σκοταδιστικές ενέργειες ανά την Ελλάδα με τη Μητρόπολη Κέρκυρας να θέτει εκτός εκκλησίας τον βουλευτή τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Αυλωνίτη και τον βουλευτή  του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μπιάγκη.

Η ενέργεια «είναι απολύτως απαράδεκτη και καταδικαστέα» αναφέρει το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη σημειώνοντας πως «η πολιτεία έχει απαρέγκλιτο καθήκον την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανεξαιρέτως και τη νομοθετική διασφάλιση της ισότητας όλων των πολιτών».

Καταλήγει αναφέροντας πως «ενέργειες, που επενδύουν σε διαχωρισμούς με μικροκομματικές σκοπιμότητες και στοχοποιούν βουλευτές για την εκτέλεση των νομοθετικών τους καθηκόντων  σύμφωνα με το Σύνταγμα, προφανώς και δεν συνάδουν με τον ρόλο της Εκκλησίας».

Η Ιερατική Σύναξη της Μητρόπολης Κέρκυρας, που διεξήχθη σήμερα, έθεσε εκτός Εκκλησίας τα δύο εκλεγμένα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα οι δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια «έσφαλαν πνευματικώς βαρύτατα…» γι’ αυτό «δεν δύναται να θεωρούν τους εαυτούς τους ως ενεργά μέλη της Εκκλησίας» και τους καλεί «να απέχουν από οποιαδήποτε εκκλησιαστική εκδήλωση (…)».

Τα «περιοριστικά μέτρα» θα ισχύσουν και για τους Δένδια – Μητσοτάκη;

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Αυλωνίτης, με μια μακροσκελή δήλωσή του, σηκώνει το γάντι αναφέροντας πως «θα περίμενε κανείς από την ηγεσία της τοπικής μας εκκλησίας ότι δεν θα διαχώριζε με αυτόν τον σκοταδιστικό τρόπο τα τέκνα της (…)» επιστρέφει τη βέλη υπογραμμίζοντας ότι «αυτοί που δεν έχουν σεβαστεί με πολλούς τρόπους τους εθιμικούς κανόνες του νησιού, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να τον αποκλείσουν από τη συμμετοχή του στις πατροπαράδοτες εκδηλώσεις» και βάλλει κατά του ιερατείου

λέγοντας πως «η Εκκλησία δεν έχει ιδιοκτήτη, ανήκει πρωτίστως στον Θεό και φυσικά σε όλο το λαό. Δεν αποτελεί ιδιοκτησία της ηγεσίας της τοπικής μας εκκλησίας (..)».

Δηλώνει ότι «ως γέννημα-θρέμμα Κερκυραίος, θα λάβει μέρος κανονικά στις εκδηλώσεις του νησιού του, θρησκευτικές και μη, όπως πράττει κάθε χρόνο είτε ως αιρετός είτε ως απλός πολίτης, με βαθύ σεβασμό στην θρησκευτική πίστη ενός εκάστου και αγάπη για τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου (…)».

Μεταξύ άλλων καταλήγει, επειδή δεν προκύπτει από την ανακοίνωση της Μητρόπολης, «περιμένουμε να δούμε αν τα περίφημα ‘’μέτρα αποκλεισμού’’ κατά των δύο βουλευτών, θα ισχύσουν το ίδιο και με την ίδια ένταση και για όλους τους αιρετούς που ψήφισαν υπέρ του επίμαχου νόμου (π.χ. για τον συντοπίτη μας υπουργό κ. Δένδια σε περίπτωση έλευσής του στην Κέρκυρα ή και για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό)».

Άσχημο προηγούμενο

Θυμίζουμε πως είχε προηγηθεί η ανεπίτρεπτη επίθεση και στοχοποίηση του βουλευτή Β3΄ Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Παύλου Χρηστίδη από τον αρχιμανδρίτη του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Ηλιούπολης Σεραφείμ.

Ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ καταφέρθηκε κατά του Παύλου Χρηστίδη με αφορμή τη θετική ψήφο του στο νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

Εκτός από την πολιτική καταδίκη από σχεδόν το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων ο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδωσε εντολή για τη διενέργεια εκκλησιαστικών ανακρίσεων για τη διερεύνηση της στοχοποίησης του Παύλου Χρηστίδη από τον αρχιμανδρίτη του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Ηλιούπολης.

Στο κλίμα.., αγάπης που καλλιεργείται τελευταία η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τον φετινό εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας (Α’ Κυριακή των Νηστειών, 24 Μαρτίου 2024) δεν είναι συνηθισμένη και ίσως κάτι να σημαίνει. Παραδοσιακά  ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας πραγματοποιείται με λαμπρότητα, με επίσημη δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία Προέδρου της Δημοκρατίας και εκπροσώπων της κυβέρνησης και των κομμάτων, ενώ ακολουθεί εθιμοτυπικό γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμήν της Εκκλησίας.

Φέτος αποφασίσθηκε ο εορτασμός να πραγματοποιηθεί στον Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη με αποτέλεσμα να μην παραστούν -λόγω μικρότερου χώρου- οι εκπρόσωποι της Πολιτείας ανάμεσα στους οποίους και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα αναφέρουν πως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με αυτό τον τρόπο θέλει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στα πολιτικά πρόσωπα που στήριξαν την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.