Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά παραβατικότητας ανηλίκων στη χώρα μας, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πώς αποτυπώνεται το φαινόμενο στην καθημερινότητα;

Μέσα από τις μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου, και μόνο για το μήνα Ιανουάριο του 2024,  ο όρος «Νεανική Παραβατικότητα» απέδωσε δεκάδες σχετικές ειδήσεις που αφορούσαν περιστατικά παραβατικότητας ανηλίκων, τοποθετήσεις ειδικών και επίσημων αρχών αλλά και μαρτυρίες των ίδιων των παιδιών.

Οι ψυχολόγοι Στέφανος Αλεβίζος και η Χαρά Σπυροπούλου από την ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ σχολιάζουν την Παραβατικότητα των Ανηλίκων και δίνουν τη δική τους εκδοχή προτείνοντας λύσεις.

«Η πλειοψηφία των ανήλικων που ενεπλάκησαν σε αυτές τις υποθέσεις ήταν αγόρια εφηβικής ηλικίας. Κατεγράφησαν κατά κύριο λόγο σωματικές επιθέσεις, ενίοτε με χρήση οπλισμού όπως μαχαίρια.

Πολλές σωματικές επιθέσεις έγιναν με στόχο την κλοπή (ρούχου, κινητού τηλεφώνου κτλ). Σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά διατηρούσαν φιλικές σχέσεις πριν το περιστατικό.

Σε πολλές υποθέσεις οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες δήλωσαν ότι οι ανήλικοι παραβάτες παρουσίασαν ανησυχητική έλλειψη μεταμέλειας και συναίσθησης ενοχής. Σημειώθηκε τέλος η τάση να καταγράφονται οι επιθέσεις με κινητά τηλέφωνα, ενισχύοντας το φαινόμενο μέσω των κοινωνικών μέσων».

Προβληματισμό προκαλούν τα περιστατικά παραβατικότητας μεταξύ ανηλίκων

Ποιοι είναι οι λόγοι αύξησης της Παραβατικότητας των Ανηλίκων

«Τα ευρήματα αυτής της ανάλυσης αναδεικνύουν τα βασικά χαρακτηριστικά και πρότυπα που επικρατούν σε αυτού του είδους τις περιπτώσεις και συμφωνούν ότι η αύξηση της βίας μεταξύ ανηλίκων και η παραβατικότητα είναι μια πραγματικότητα για τη χώρα μας, και μάλιστα μια πραγματικότητα με αυξητική τάση», σχολιάζουν οι δύο ψυχολόγοι.

Οι λόγοι είναι σίγουρα πολλοί αλλά σίγουρα όπως έχει αναφερθεί η πανδημία έχει αναδείξει και ενισχύσει προβλήματα που υπήρχαν ήδη. Επίσης η έλλειψη ορίων στις οικογένειες και τα πρότυπα συμπεριφοράς όπως προβάλλονται τόσο από τα μέσα όσο και από το διαδίκτυο συνιστούν προβλήματα που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των νέων.»

Υπάρχουν λύσεις;

«Καμία Υπόθεση Παιδιού δεν είναι Χαμένη Υπόθεση. Σε κάθε παιδί, ανεξαρτήτως προελεύσεως, περιβάλλοντος ή δυσκολιών, πρέπει να δίνεται η ευκαιρία να αναπτύξει τις ικανότητές του και να επιτύχει στη ζωή.

Με αυτή την πεποίθηση και αξία η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ λειτουργεί το Δίκτυο Νέων «Connect Your City» με υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών, των εφήβων και των νέων, με δωρεάν υπηρεσίες, ανοιχτά κέντρα ημέρας ή δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα.

Επιπρόσθετα, η εξειδίκευση του φορέα σε επίπεδο πρόληψης και παρέμβασης σε νέους που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο εμφάνισης παραβατικότητας αφορά σε Ξενώνα φιλοξενίας για νέους που αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, το πλαίσιο το οποίο έχει δημιουργηθεί για τους εφήβους είναι ένα πρωτοποριακό, μεθοδολογικά θεραπευτικό και επανενταξιακό πλαίσιο για τα μέχρι τώρα δεδομένα της Ελλάδας, δομημένο στα πλαίσια ενός Βορειοευρωπαϊκού επανενταξιακού μοντέλου, αλλά και της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Κοινότητας.»