Βομβιστικές επιθέσεις για τις οποίες δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης, τα λεγόμενα «ορφανά» χτυπήματα, έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής μετά την ταυτοποίηση δέκα ατόμων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης».

Αυτό που που ερευνούν οι Αρχές είναι το ισχυρό ενδεχόμενο κάποια από τα άτομα που συνελήφθησαν να έχουν συμμετοχή και σε άλλες επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς που παραμένουν ανεξιχνίαστες.

Το νέο σκηνικό

Το νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί και επιβεβαιώθηκε με την υπόθεση της «Σύμπραξης Εκδίκησης« είναι η σύμπραξη της τρομοκρατίας με το οργανωμένο έγκλημα, η συνεργασία των τρομοκρατών που προέρχονται από τον αντιεξουσιαστικό χώρο με τους ποινικούς.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο χτυπήματα που αρχικά ίσως να είχαν «χρεωθεί» από την Αστυνομία στο οργανωμένο έγκλημα και να τις ερευνούσε η Διεύθυνση Εκβιαστών, θα πρέπει τώρα να επανεξεταστούν.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είναι ο ρόλος των δύο στρατιωτικών που όπως όλα δείχνουν είναι αυτοί που προμήθευαν με εκρηκτικές ύλες και κατασκεύαζαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Αυτό που ερευνάται είναι αν είχαν αναλάβει κατά παραγγελία την κατασκευή και άλλων βομβών που χρησιμοποιήθηκαν είτε σε άλλες τρομοκρατικές ή όχι ενέργειες.

Η χειροβομβίδα στο Ψυχικό

Σύμφωνα με πληροφορίες μια επίθεση για την οποία δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης μέχρι σήμερα ούτε είχε ξεκαθαρίσει ποιος ήταν ο στόχος φαίνεται να εξηγείται τώρα από την Αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Συγκεκριμένα στις 27 Δεκεμβρίου 2023, άγνωστοι δράστες είχαν τοποθετήσει στην πυλωτή πολυκατοικίας στο Παλαιό Ψυχικό αυτοσχέδια βόμβα, αποτελούμενη από μία παλιά χειροβομβίδα.

Η βόμβα δεν εξερράγη και πιθανότατα είχε τοποθετηθεί σε λάθος πολυκατοικία και γι’ αυτό ίσως δεν έχει έγινε ανάληψη ευθύνης.

Λάθος διεύθυνση

Αυτό που εξετάζεται είναι ότι οι δράστες να είχαν στόχο την οικία της πρώην Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου που μένει σε κοντινό σημείο από εκεί που τοποθετήθηκε η βόμβα.

Αυτή η ενέργεια φέρεται να σχετίζεται με τη «Σύμπραξη Εκδίκησης» σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Μάλιστα σύμφωνα με έναν μάρτυρα έλαβε εντολή από έναν από τους κατηγορούμενους της οργάνωσης να τοποθετήσει βόμβα στην συγκεκριμένη περιοχή χωρίς να γνωρίζει το όνομα του στόχου ενώ έκανε και λάθος τη διεύθυνση.

Οι έρευνες

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής σαρώνουν τα κινητά τηλέφωνα, τις συνομιλίες και τα κατασχεμένα ψηφιακά πειστήρια, σε μία προσπάθεια να διαπιστώσουν αν ειδικά οι δύο κατηγορούμενοι στρατιωτικοί αναλάμβαναν και κατά παραγγελία κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών και για άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις αλλά και από ποινικούς.

Μάλιστα κάποια «ορφανά» χτυπήματα παρουσιάζουν ομοιότητες στις συνδεσμολογίες. Οι ίδιοι φαίνεται να είχαν επισκεφτεί την Θεσσαλονίκη πριν εντοπιστεί ο φάκελος βόμβας όπου προδόθηκε ένας εξ αυτών από ευρήματα DNA που εντοπίστηκαν.

«Η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής δεν σταματάει εδώ, συνεχίζεται σε συνεργασία με τις Ανακριτικές Αρχές για να δούμε αν αυτή η Οργάνωση είχε διαπράξει και άλλα χτυπήματα στο παρελθόν, αν εμπλέκονται δηλαδή οι 10 κατηγορούμενοι και σε κάποιο άλλο χτυπήματα και αν ετοίμαζαν κάποιο νεότερο», είπε στο ΕΡΤNews η Κωνσταντία Δημογλίδου, εκπρόσωπος Τύπου ΕΛ.ΑΣ.

Από τους έξι κατηγορούμενους, οι τέσσερις αρνήθηκαν το σε βάρος τους κατηγορητήριο, ένας αποδέχθηκε μόνο μια επιμέρους πράξη και το στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας τήρησε το δικαίωμα της σιωπής.