Για τη διάπραξη 70 αδικημάτων, μεταξύ των οποίων βιασμοί, εμπόριο ναρκωτικών, ληστείες αλλά και γυναικοκτονία (με θύμα στραγγαλισμού την 26χρονη εν διαστάσει σύζυγο ενός εξ αυτών στην Αρτα), είχαν κατηγορηθεί οι δέκα συμμετέχοντες στην ένοπλη ομάδα που σχετίζεται με πέντε βομβιστικές επιθέσεις εναντίον κυρίως σωφρονιστικών και δικαστών – με τελευταίο στόχο την πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης – και την οποία εξάρθρωσε ύστερα από πολύμηνες και μεθοδικές έρευνες η Αντιτρομοκρατική. Κατά την ΕΛ.ΑΣ., οι συλληφθέντες αναλάμβαναν την υλοποίηση αυτών των επιθέσεων για λογαριασμό των οργανώσεων Σύμπραξη Εκδίκησης και Ενοπλη Απάντηση, μέλη των οποίων αποτελούσαν, όπως διαπιστώνεται, οι… ίδιοι.

Στη δικογραφία της υπόθεσης που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» καταγράφεται ότι ένας 36χρονος φυλακισμένος ληστής τραπεζών, που φέρεται ως οργανωτής των βομβιστικών επιθέσεων, πλήρωνε τους – προερχόμενους κατά κύριο λόγο από τον χώρο των ποινικών – συνεργούς του με 5.000 ευρώ για κάθε τοποθέτηση βόμβας. Επιπλέον, ο ίδιος, μέσω των προκηρύξεων, όχι μόνο αφιέρωνε τις βομβιστικές επιθέσεις στον… εαυτό του και στον «αγώνα που έδινε μέσα στις φυλακές», αλλά είχε τηλεφωνήσει στο γραφείο της προέδρου Εφετών Θεσσαλονίκης προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την ποινική μεταχείρισή του σε υπόθεση συγχώνευσης ποινών. Κι αυτό πριν στείλει στη συγκεκριμένη δικαστική λειτουργό φάκελο – βόμβα, που αν εκρήγνυτο θα προκαλούσε μεγάλο αριθμό θυμάτων, όπως επισημαίνεται από την Αντιτρομοκρατική.

Στην ένοπλη ομάδα είχαν ενταχθεί, μέσω επαφών με ποινικούς, και δύο πυροτεχνουργοί του Στρατού και της Αεροπορίας, για τους οποίους υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι είναι οι κατασκευαστές των βομβών που τοποθετούσαν οι ένοπλες οργανώσεις. Μάλιστα, το όνομα ενός εξ αυτών είχε αναφερθεί – χωρίς να υπάρξει δικαστική συνέχεια – σε δικογραφία για βομβιστική επίθεση τον Νοέμβριο του 2012 στο Χαλάνδρι, με στόχο την κατοικία δικαστικής λειτουργού που είχε χειριστεί την υπόθεση της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου το 2009. Στον τρομοφάκελο που εστάλη προ περίπου 25 ημερών στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης βρέθηκε DNA του ενός πυροτεχνουργού, ενώ διαγραμμένη φωτογραφία του 36χρονου βρέθηκε στο κινητό του δεύτερου.

Επιβαρυντικά στοιχεία

Επίσης, στη δικογραφία περιλαμβάνονται επικοινωνίες των δραστών που, αναφερόμενοι στην τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών, μιλούν για «στοκαρίσματα» και «βαψίματα». Διαπιστώνεται, δε, ότι επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος ορισμένων από αυτούς προέκυψαν και από τα οχήματα που χρησιμοποίησαν για να προσεγγίσουν τα σημεία των επιθέσεων, καθώς, όπως αποδείχθηκε, ήταν… ιδιοκτησίας τους και εκ των υστέρων εντοπίστηκαν έξω από κατοικία στο Παλαιό Ψυχικό, επίσης ιδιοκτησίας ενός εξ αυτών.

Από τον δικαστικό φάκελο προκύπτει ακόμη ότι σε δύο περιπτώσεις οι βομβιστικές επιθέσεις είχαν… λάθος στόχους. Στη μία περίπτωση, η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε κατοικία στην Κηφισιά όπου διέμενε πρώην βουλευτής, ο οποίος όμως είχε προσφάτως μετακομίσει. Μάλιστα, σε σημειώσεις που βρέθηκαν σε κρησφύγετο του 36χρονου ο πρώην βουλευτής καταγράφεται ως βασικός στόχος του.

Κατά τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., όταν εν τέλει εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός στο συγκεκριμένο σημείο και αναφέρθηκε από τα ΜΜΕ ότι ο πολιτικός είχε αποχωρήσει από την κατοικία εκείνη, στο κείμενο ανάληψης ευθύνης υποστηρίχθηκε ότι η επίθεση σχετίζεται με το… στέγαστρο Καλατράβα του ΟΑΚΑ, αφού στην ίδια περιοχή δραστηριοποιούνταν μηχανικός που σχετιζόταν με τη συντήρησή του. Αυτή, εντούτοις, δεν ήταν η μοναδική λανθασμένη επίθεση: σε άλλη περίπτωση στοχεύθηκε με εκρηκτικό μηχανισμό ιδιώτης από τη Λάρισα, με την εντύπωση – λόγω συνωνυμίας – ότι επρόκειτο για τον διευθυντή των φυλακών Λάρισας, όπου κρατείτο κάποιος από τους κατηγορουμένους.

Από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής, πάντως, προκύπτει ότι σε σημειώσεις του 36χρονου καταγράφονταν ακόμη τα ονόματα τεσσάρων εισαγγελέων, ενός αστυνομικού διευθυντή και ενός σωφρονιστικού που είχαν χειριστεί υποθέσεις του και πιθανόν θα αποτελούσαν τους μελλοντικούς στόχους του. Τέλος, στη δικογραφία περιέχεται και η έκθεση αναλυτή της Αντιτρομοκρατικής που εξέτασε προκηρύξεις των δύο οργανώσεων, καταλήγοντας στη διαπίστωση ότι ταυτίζονται.