Ολεγκ Ορλόφ

Τον στέλνουν αμέσως φυλακή

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Μαριάνα Κατσάροβα, είχε καταγγείλει τη δίκη του ως μια «ενορχηστρωμένη προσπάθεια φίμωσης των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία». Γνώριζε άλλωστε και η ίδια εκ των προτέρων ποια θα ήταν η κατάληξή της: ο 70χρονος Ολεγκ Ορλόφ, ο οποίος υπήρξε για περισσότερο από δύο δεκαετίες ένας από τους ηγέτες της Memorial, της ιστορικής ρωσικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα που μοιράστηκε το Νομπέλ Ειρήνης το 2022, έναν χρόνο αφότου απαγορεύτηκε και διαλύθηκε στη Ρωσία, καταδικάστηκε χθες από δικαστήριο της Μόσχας σε φυλάκιση δυόμισι ετών για «δυσφήμηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων». Το δικαστήριο διέταξε μάλιστα την άμεση φυλάκισή του.

Μία ημέρα νωρίτερα, καταγγέλλοντας δημόσια το «απολυταρχικό» και «φασιστικό» ρωσικό κράτος, ο 70χρονος Ορλόφ είχε ρωτήσει τον δικαστή και τον εισαγγελέα: «Δεν είναι τρομακτικό να βλέπετε σε τι μετατρέπεται η χώρα μας, την οποία πιθανότατα κι εσείς αγαπάτε;».

Λεονίντ Βολκόφ

Μεσημέρι κατά του Πούτιν

Να συμμετάσχουν μαζικά στη διαμαρτυρία «Μεσημέρι κατά του Πούτιν», πηγαίνοντας να ψηφίσουν στις ρωσικές προεδρικές «εκλογές» ακριβώς στις 12 το μεσημέρι της 17ης Μαρτίου, όπως τους είχε ζητήσει να κάνουν με ανάρτησή του την 1η Φεβρουαρίου ο Αλεξέι Ναβάλνι, κάλεσε χθες τους ρώσους συμπατριώτες του ο Λεονίντ Βολκόφ, ένας από τους στενότερους συμμάχους του δολοφονημένου ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης. «Τώρα πια δεν είναι απλώς μια πολιτική πράξη με στόχο το ξεπέρασμα της πολιτικής μοναξιάς και απομόνωσης, είναι μια διαδήλωση πένθους, ένα πολιτικό μνημόσυνο, μια πράξη στη μνήμη του Ναβάλνι» τόνισε. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έσπευσε να προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν για τους συμμετέχοντες νομικές συνέπειες.

Το Κρεμλίνο όλα τα φροντίζει, για αυτό και, όπως δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, οι συνεργάτες του δεν έχουν καταφέρει να βρουν ούτε έναν χώρο στη Ρωσία ώστε να μπορέσουν οι υποστηρικτές του να τον αποχαιρετήσουν δημόσια.

Αλεσάντρα Τόντε

Επικράτησε στη Σαρδηνία

«Ο άνεμος έχει αλλάξει, η επιλογή μας επιβραβεύτηκε» σχολίασε η γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Ελι Σλάιν. «Σοβαρά σχέδια φέρνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κινήματος Πέντε Αστέρων και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε. «Η Σαρδηνία κατέρριψε τον μύθο ότι η Μελόνι είναι πολιτικά αήττητη» επεσήμανε με τη σειρά του ο Φραντσέσκο Γκαλιέτι, ιδρυτής της εταιρείας πολιτικού κινδύνου Policy Sonar. Αναφέρονταν και οι τρεις στη νίκη της Αλεσάντρα Τόντε, έστω και με οριακή διαφορά, στις περιφερειακές εκλογές της Σαρδηνίας.

Η Τόντε, υποψήφια των Πεντάστερων και συμμαχίας Πρασίνων και Κεντροαριστεράς, επικράτησε με 45,3% έναντι 45% υπέρ του Πάολο Τρούτσου, ενός υποψηφίου που είχε επιλεγεί προσωπικά από την ιταλίδα πρωθυπουργό – θα είναι η πρώτη γυναίκα περιφερειάρχης της Σαρδηνίας.

Είναι η πρώτη σημαντική εκλογική ήττα για την Τζόρτζια Μελόνι από όταν ανήλθε στην ιταλική πρωθυπουργία, το 2022. Κι έρχονται κι άλλες περιφερειακές εκλογές, στο Αμπρούτσο, στις 10 Μαρτίου.