Τον Μάρτιο του 2017 η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ιχθύς» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προκαλούσε «σεισμό».

Εκπληκτοι γονείς και εκπαιδευτικοί έβλεπαν να ξετυλίγεται μπροστά τους η ιστορία μιας εξαμελούς οικογένειας που ζούσε σε ένα κτήμα έξω από την Αθήνα, έχοντας απορρίψει τον υπόλοιπο κόσμο.

Η μητέρα δήλωνε στην κάμερα ότι είχε «αποσύρει» τα παιδιά της από το σχολείο «λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης» και ότι είχε συνεννοηθεί με ιδιωτικό εκπαιδευτήριο να λάβουν τίτλους σπουδών κατόπιν εξετάσεων, χωρίς να έχουν παρακολουθήσει το ωρολόγιο πρόγραμμα.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να έρθει στο φως ένα «αόρατο» φαινόμενο που εξελίσσεται δίπλα μας: Περισσότερα από 200 παιδιά στην Ελλάδα δεν πηγαίνουν στο σχολείο εξαιτίας ακραίων θρησκευτικών ή και πολιτικών πεποιθήσεων των γονιών τους.

Τα παιδιά αυτά, που προέρχονται κυρίως από εύπορες οικογένειες, παρακολουθούν homeschooling, μια τακτική που σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία επιφυλάσσει ένα ζοφερό μέλλον για την κοινωνία.

Με αφορμή τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα των «παλαιοχριστιανών» στην Κόρινθο, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, η οποία είχε πρωταγωνιστήσει στις αποκαλύψεις του 2017, αναφέρει ότι το φαινόμενο είναι γνωστό στην κυβέρνηση και στις Αρχές.

Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Γιώργος Χριστόπουλος, «τότε στείλαμε όλα τα στοιχεία που διαθέταμε στο υπουργείο Παιδείας και στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ώστε να βρεθεί το ιδιωτικό σχολείο που εξέδιδε «μαϊμού» τίτλους και να γίνουν οι προβλεπόμενες ενέργειες για τη νόμιμη φοίτηση των μαθητών.

Οι γονείς ανήκαν σε παραθρησκευτική οργάνωση, ο πατέρας ήταν γιατρός, διευθυντής κλινικής σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι το βαρύ όνομα και οι διασυνδέσεις του αποτέλεσαν αξεπέραστο εμπόδιο για τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, οι οποίες, παρά το γεγονός ότι είχαν ονόματα, για κάποιον παράξενο λόγο δεν μπόρεσαν ποτέ να βρουν ποιο ήταν το ιδιωτικό σχολείο που χορήγησε τους παράνομους τίτλους».

Παρ’ όλα αυτά, το θέμα προκάλεσε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα στα γραφεία της Ομοσπονδίας να φτάσουν καταγγελίες «για τουλάχιστον 200-300 παιδιά οικογενειών που σχετίζονται με τον παραθρησκευτικό χώρο και διδάσκονται παράνομα κατ’ οίκον.

Και πρέπει να επισημάνουμε ότι οι καταγγελίες δεν αφορούσαν την επαρχία αλλά περιοχές όπως η Γλυφάδα ή τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας.

Πιστεύουμε ότι σήμερα ο αριθμός είναι ακόμα μεγαλύτερος, καθώς η πανδημία διευκόλυνε κάποιους να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι» λέει ο κ. Χριστόπουλος.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να δοθεί άδεια κατ’ οίκον διδασκαλίας, θα πρέπει να συντρέχει πολύ σοβαρό νόσημα, σωματικό ή ψυχικό. Την περίοδο 2022-2023 εκκρεμούσαν δεκάδες τέτοιες αιτήσεις. Αναπόδραστα προκύπτει το ερώτημα: Ποιος και πώς εξετάζει αυτές τις περιπτώσεις;

«Κατά τη γνώμη μας η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου δεν θα πρέπει να εξετάζει τα πιστοποιητικά που της προσκομίζονται αλλά τα ίδια τα παιδιά για τα οποία γίνεται αίτηση κατ’ οίκον διδασκαλίας» λέει ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ. «Υπάρχει έδαφος για έρευνα.

Να εξεταστεί αν υπάρχουν εστίες οργανώσεων που προτρέπουν τους γονείς να μη στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, αν υπάρχει κύκλωμα γιατρών και ψυχιάτρων που υπογράφουν αυτά τα πιστοποιητικά και αν υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία που εκδίδουν τίτλους σπουδών για παιδιά που δεν έχουν φοιτήσει σε αυτά.

Δυστυχώς, έχουμε εμφανή σημάδια υπόγειων κοινωνικών ρευμάτων, ανόδου κοινωνικών φαινομένων που υποκρύπτουν μια επικίνδυνη αντίληψη για την κοινωνία» προσθέτει.

Το homeschooling είναι ένα διεθνές κίνημα.

Στις ΗΠΑ, όπου ακροδεξιές, φονταμενταλιστικές ομάδες στοχεύουν στην κατάργηση της δημόσιας εκπαίδευσης θεωρώντας τη φορέα αντιχριστιανικών απόψεων, είναι τόσο ισχυρό, ώστε η γνωστή  νομικός του Harvard Law School και ειδικός για τα δικαιώματα των παιδιών, Elizabeth Bartholet, υποστηρίζει πως «το λόμπι του homeschooling είναι ισχυρότερο από το λόμπι της οπλοκατοχής».