Από την Ικαρία, στην Αθήνα και από εκεί στην Ερέτρια και εν τέλει σε ένα λαγούμι στην ορεινή Κορινθία, μακριά από τον πολιτισμό, με αυτοσχέδια όπλα, τόξα και βέλη. Η υπόθεση του 45χρονου Μανώλη Καλαϊτζιδάκη που δηλώνει «παλαιοχριστιανός» έχει βρεθεί τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο των συζητήσεων για τον αντισυμβατικό τρόπο ζωής που έχουν επιλέξει ο ίδιος και η οικογένειά του, αλλά και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν τα παιδιά του, πλήρως αποκομμένα από κάθε μορφής κοινωνική συναναστροφή και μακριά από το σχολείο.

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, με καταγωγή από την Κρήτη, μεγάλωσε στην Ικαρία με τη μητέρα του, αφού έχασε τον πατέρα του σε μικρή ηλικία. Μετά κόπων και βασάνων κατάφερε να μάθει μουσική και μάλιστα να διοριστεί ως εκπαιδευτικός σε σχολείο της Αθήνας. Από εκεί μεταπήδησε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα στον Δήμο Ηλιουπόλεως, ενώ με μετάταξη, την οποία εξασφάλισε επικαλούμενος λόγους υγείας, βρέθηκε να εργάζεται στον Δήμο Ερέτριας.

Το 2020 αποτελεί ένα έτος ορόσημο για τον ίδιο, καθώς με το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού αποφάσισαν μαζί με τη σύζυγό του να αποκηρύξουν «οριστικά» τον δυτικό τρόπο ζωής και να αγοράσουν ένα οικόπεδο στην ορεινή Κορινθία, στην τοποθεσία Μάννα, όπου λίγα χρόνια αργότερα θα τους ανακάλυπταν οι κάμερες των ΜΜΕ και οι Αρχές. Ωστόσο, η… φιλόδοξη αυτή απόφαση του πατέρα της οικογένειας των «παλαιοχριστιανών» να εγκαταλείψει τα εγκόσμια και να υιοθετήσει μια διαφορετική κοσμοθεωρία δεν εφαρμόστηκε στο έπακρο. Τα ερωτήματα που έθεσε η κοινή γνώμη αλλά και οι Αρχές οδήγησαν στην αποκάλυψη πτυχών της ζωής του 45χρονου που δεν φαντάζουν και πολύ «παλαιοχριστιανικές». Αντιθέτως, αποπνέουν αγνό νεοελληνισμό. Πώς έβρισκε η οικογένεια χρήματα για να ζήσει; Πώς ζουν τα παιδιά τους; Τι τους οδήγησε στην απόφαση να αυτοεξοριστούν σε ένα λαγούμι;

με Τηλεργασία. Η αλήθεια είναι ότι ο πατέρας των «παλαιοχριστιανών», όπως ο ίδιος αποκάλυψε, αν και αρνητής της τεχνολογίας, δεν σταμάτησε ποτέ να έχει επαφές με τον πολιτισμό, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια συνεχίζει να εργάζεται στον Δήμο Ερέτριας –και δη στην Υπηρεσία Καθαριότητας – μέσω τηλεργασίας από το λαγούμι. Μάλιστα, σε διαδικτυακό blog που διατηρεί έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, αφορισμούς κατά της τεχνολογίας, με τα εμβολιαστικά σκευάσματα κατά της COVID-19 να αποτελούν τον αγαπημένο στόχο του. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη χρονιά που πήρε τη μεγάλη απόφαση να ζήσει κάτω από πρωτόγονες συνθήκες ίσως μαρτυρούν και τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την κίνηση, καθώς δεν είναι κρυφό ότι πολλοί συνωμοσιολόγοι υιοθέτησαν θεωρίες περί συσχετισμού του εν λόγω εμβολίου με το «χάραγμα του Αντίχριστου», προβάλλοντας τη φυγή στα βουνά ως μοναδική λύση για την αποφυγή του.

Οσον αφορά τα ανήλικα παιδιά της οικογένειας, αλλά και τη σύζυγό του, η ΕΛ.ΑΣ. διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό τους, καθώς μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης αγνοούνται, πλην ενός που βρίσκεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Ο ίδιος κατηγορείται για απείθεια στον νόμο και για τη μη φοίτηση των ανήλικων τέκνων του στο σχολείο, ενώ κατά δήλωσή του έχει αναπηρία 67% λόγω μανιοκατάθλιψης. Οι Αρχές, τέλος, εξετάζουν και σενάρια αιμομιξίας, με την ενήλικη κόρη των «παλαιοχριστιανών» να αρνείται να αποκαλύψει την ταυτότητα του πατέρα του μωρού της και τον 45χρονο να αρνείται τη διεξαγωγή εξέτασης DNA.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»