Ένα βήμα πιο κοντά στη προεδρία έρχεται ο Ντόναλντ Τραμπ, συντρίβοντας τη Νίκι Χέιλι στη γενέτειρά της, Ν.Καρολίνα, στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων. Επόμενος αντίπαλος… ο Μπάιντεν.

Πλέον ο «περίπατος» του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να οδηγεί σε μια μάχη στις εκλογές του Νοεμβρίου, με πολλούς αναλυτές να υποστηρίζουν ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν μπορεί να κερδίσεί.

‘Ετσο, οι επενδυτές στις ΗΠΑ δεν μπορούν να παραβλέψουν τις εξελίξεις και τις δημοσκοπήσεις, εξετάζοντας και έτσι εξετάζουν τις πιθανές επιπτώσεις που θα είχε μια νέα προεδρία Τραμπ στο χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με πρόσφατο σημείωμα της Capital Economics, ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στον πληθωρισμό, τα επιτόκια και το δολάριο, δηλαδή τους κορυφαίους μακροοικονομικούς παράγοντες που απασχολούν τους επενδυτές σήμερα στις ΗΠΑ.

Και τα τρία από αυτά πιθανότατα θα πάρουν την άνω βόλτα εάν νικήσει ο Τραμπ που συνεπάγεται αντίθετο άνεμο για τις τιμές των μετοχών.

Ναι στον εμπορικό πόλεμο, αλλά…

«Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για τον Τραμπ να επαναλάβει τη δημοσιονομική επέκταση και τις φορολογικές ελαφρύνσεις που ενίσχυσαν τις μετοχές κατά την πρώτη του θητεία. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι η πολιτική που είναι πιο πιθανό να κινήσει τις αγορές αυτή τη φορά θα ήταν η κλιμάκωση του «εμπορικού πολέμου με τη Κίνα και δυνητικά την επιβολή καθολικών δασμών στις εισαγωγές των ΗΠΑ», δήλωσε ο οικονομολόγος της Capital Economics, Τζέιμς Ράιλι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να εκτοξεύσει τον δασμό στα κινεζικά προϊόντα 60% εάν επανεκλεγεί.

Αυτό θα ήταν πολύ περισσότερο από τους δασμούς που εφάρμοσε ο Τραμπ το 2018, και όχι μόνο θα διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο, αλλά πιθανότατα θα αναιρούσε μεγάλο μέρος της προόδου που έχει σημειώσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Στα πάνω του ο πληθωρισμός

«Οι προτάσεις του για τους δασμούς πιθανότατα θα πυροδοτήσουν μια ανάκαμψη του πληθωρισμού που θα μπορούσε να αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς να αυξήσει τα επιτόκια», είπε ο Ράιλι.

«Επομένως, ενώ η αιτία αύξησης του πληθωρισμού θα ήταν διαφορετική (δασμοί και όχι φόβοι για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική), πιστεύουμε ότι η νίκη Τραμπ θα ωθούσε ξανά τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων».

Επιπλέον, ο Ράιλι είπε ότι οι πιθανοί δασμοί του Τραμπ θα μείωναν έως και 1,5% το αμερικανικό ΑΕΠ, πλήττοντας τα εταιρικά κέρδη.

Αν συνδυαστεί αυτό με το γεγονός ότι πιθανότατα το Κογκρέσο δεν θα έχει όρεξη για νέα προγράμματα δημοσιονομικής επέκτασης από τον Τραμπ, τότε το αμερικανικό δολάριο κινηθεί ψηλότερα, κάτι που θα επηρέαζε τις τιμές των μετοχών κάνοντας τις εξαγωγές πιο ακριβές.

«Μια νίκη Τραμπ θα μπορούσε να οδηγήσει στο να παραμείνει το δολάριο ισχυρότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή να αυξηθεί σημαντικά από εδώ και πέρα, εάν οι δασμολογικές πολιτικές του ωθήσουν την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς να στραφεί σε αυστηρότερη πολιτική και/ή να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο εμπορικό πόλεμο που θα υπονόμευσε την παγκόσμια ανάπτυξη και θα μειώσει τη ζήτηση για το δολάριο», είπε ο Ράιλι.

Το χρηματιστήριο μπορεί να τα πάει υπέροχα

Ωστόσο, παρά αυτές τις ανησυχείες, η Capital Economics πιστεύει ότι το χρηματιστήριο θα τα πάει μια χαρά, και μάλιστα πολύ καλά, καθώς ένα μια φούσκα Τεχνητής Νοημοσύνης θα αντιστάθμιζε όλες αυτές τις μακροοικονομικές ανησυχίες.

«Οι αισιόδοξες προβλέψεις μας για το χρηματιστήριο το 2024 και το 2025 βασίζονται στην υπόθεση ότι η διαφημιστική εκστρατεία για την τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχίσει να τροφοδοτεί μια χρηματιστηριακή φούσκα. Δεν πιστεύουμε ότι η αύξηση στα προεξοφλητικά επιτόκια μηδενικού κινδύνου ή το πλήγμα στο ΑΕΠ θα να είναι αρκετά μεγάλο για να σκάσει αυτή τη φούσκα», είπε ο Ράιλι.

«Επομένως, θα ήμασταν διατεθειμένοι να μειώσουμε ελαφρώς την πρόβλεψή μας για τον χρηματιστηριακό δείκτη  Standard and Poor’s 500 των 6.500 έως το τέλος του 2025, εάν κερδίσει ο Τραμπ».

Με πληροφορίες από Business Insider