«Υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να συζητάμε για τα κεφαλαιώδη ζητήματα της εποχής μας και για την επικαιροποίηση της πολιτικής μας απέναντι στην κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ράνια Σβίγκου, από το βήμα του 4ου συνεδρίου του κόμματος.

Ξεκίνησε την ομιλία της, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και αναφερόμενη στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ προσέθεσε πως, την ίδια ώρα, έχουμε έναν πρωθυπουργό που «στέλνει τους βουλευτές του για καφέ για να μην συγκρουστεί με το εκκλησιαστικό κατεστημένο».

Στόχος μας, είπε, θα έπρεπε να είναι η κοινωνία και οι ανάγκες της και το να δείξουμε στους πολίτες έμπρακτα «ότι υπάρχει άλλος δρόμος, ο δρόμος των οραμάτων μας για ένα δίκαιο κόσμο», μέσα από έναν «ισχυρό και μαχητικό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

«Αλλά θέλω να είμναι ειλικρινής, γιατί οι στιγμές είναι κρίσιμες», τόνισε η Ράνια Σβίγκου, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορούμε να τις αγνοήσουμε, «ούτε να αγνοήσουμε την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, που φωτίζει προβλήματα – και σωστά δεν αγνόησε ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης».

«Δεν μπορούμε να κάνουμε πως δεν ακούμε, θα ήταν προσβολή στον κόσμο μας και τους αγώνες μας, στους προοδευτικούς αριστερούς πολίτες που προσήλθαν μαζικά στις κάλπες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ», παρά τη διπλή ήττα στις εθνικές εκλογές, σημείωσε.

Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε, ωστόσο, πως «δεν σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων, με θολά μηνύματα και δημόσιες παρεμβάσεις που πλήγωναν τον πυρήνα των θέσεών μας».

«Ζήσαμε μια διάσπαση», προσέθεσε, λέγοντας πως τα στελέχη που αποχώρησαν (σ.σ. και συγκρότησαν τη Νέα Αριστερά) «έφυγαν χωρίς πολιτικό επίδικο, έφτασαν στο σημείο να καλούν τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει αυτοκριτική και να στρέφονται ενάντια σε συλλογικές αποφάσεις, όπως η εκλογή προέδρου από τη βάση».

«Κανένας δεν μπορεί να κοντύνει τον Αλέξη Τσίπρα, τον πρώτο αριστερό πρωθυπουργό της χώρας, που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, υπέγραψε την ιστορική συμφωνία Πρεσπών και έβαλε πρώτη την κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά η Ράνια Σβίγκου.

Και έθεσε ως πρόταγμα την ανάγκη «να οικοδομήσουμε σε νέες βάσεις το σπίτι μας, να συσπειρώσουμε δυνάμεις γύρω από το προοδευτικό μας πρόγραμμα».

Για να γίνει αυτό, σημείωσε, χρειάζεται «να είμαστε συλλογικοί, να έχουμε κοινούς στόχους και σαφή στρατηγική, κοινούς κανόνες και να τους σεβάσμαστε, να συναποφασίζουμε, να είμαστε πλουραλιστικοί. να προτάξουμε το συλλογικό ‘εμείς’, με υπευνότητα και σεβασμό στο καταστικό και τις συλλογικές αποφάσεις».

«Είμαστε ένα κόμμα σε κρίση», παραδέχθηκε η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «οι πολίτες μάς έδωσαν την εντολή να το αλλάξουμε και να το κάνουμε ένα ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα των μελών».

«Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπω συντρόφους, συνοδοιπόρους και συναγωνστές, μόνος αντίπαλός μας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης», ανέφερε χαρακτηριστκά.

Και προσέθεσε: «Να είμαστε σαφείς, η μεγάλη προοδευτική παράταξη που θα νικήσει τον Μητσοτάκη θα είναι αυτή που θα έχει κορμό έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ».

Η Ράνια Σβίγκου, αφού έκανε έναν απολογισμό της θητείας της ως γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως ήταν «επιλογή Τσίπρα», κάλεσε τους σύνεδρους και τα στελέχη του κόμματος «να μην σταπαταλήσουμε ούτε μια μέρα αντιπολίτευσης. Να κάνουμε πράξη τη μεγάλη ανατροπή».