Την επιστημονική θέση που είχε διατυπώσει σε ανύποπτο χρόνο, με «πυξίδα» το ίδιο το Σύνταγμα και τον ποινικό νόμο για τη Χρυσή Αυγή, η οποία υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος λειτουργούσε ως εγκληματική οργάνωση, διατύπωσε ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος.

Για περισσότερο από πέντε ώρες ο Νίκος Αλιβιζάτος με λόγο σταθερό απάντησε στις δεκάδες ερωτήσεις που δέχθηκε από όλους τους παράγοντες της δίκης.

Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου κατέθεσε στο πλαίσιο της δευτεροβάθμιας ποινικής δίκης αρχικά για την άμεση επαφή που είχε με τη Χρυσή Αυγή, αναφερόμενος σε περιστατικό που είχε γίνει το 2009 στη διάρκεια εκδήλωσης της Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στην Παλαιά Βουλή με αφορμή τον νόμο για την ιθαγένεια σε παιδιά μεταναστών.

«Μπαίνοντας στην αίθουσα είδαμε κάποιους κυρίους ακροβολισμένους και κάποια στιγμή άρχισαν να φωνάζουν το σύνθημα “Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες” και μας διέκοψαν. Καλέσαμε την Αστυνομία και ένας από τους κατηγορουμένους με έπιασε από το πέτο και μου είπε “είσαι Εβραίος”. Μετά από αυτό το περιστατικό αποκαταστάθηκε η ηρεμία και τα άτομα αυτά έφυγαν από την αίθουσα. Το βράδυ στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής το περιστατικό που είχε προηγηθεί εμφανιζόταν ως μια μεγάλη παρέμβαση» κατέθεσε ο Νίκος Αλιβιζάτος μεταφέροντας στο δικαστήριο όσα έγιναν την ημέρα εκείνη και ήταν αυτόπτης μάρτυρας.

Ενιωσα ικανοποίηση

Και αμέσως μετά άνοιξε το κρίσιμο «κεφάλαιο» της έμμεσης σχέσης του με την υπόθεση, με σημείο αναφοράς ένα άρθρο που είχε γράψει στο οποίο έλεγε ότι δεν χρειάζεται νόμος για να τεθεί εκτός η Χρυσή Αυγή, γιατί πρόκειται για εγκληματική οργάνωση, που καλύπτεται από το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα. Για την Ιστορία μάλιστα αξίζει να αναφέρουμε ότι πρώτος εκείνος έθεσε την υπόθεση αυτή στη συγκεκριμένη νομική βάση της εγκληματικής οργάνωσης, πολύ πριν ανοίξει η «βεντάλια» της Δικαιοσύνης στην ίδια κατεύθυνση. Είχε μάλιστα γράψει ότι είναι η «ώρα των δικαστών», γι’ αυτό και, όπως είπε, «όταν ασχολήθηκε η Δικαιοσύνη δεν σας κρύβω ότι ένιωσα ικανοποίηση».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Νίκος Αλιβιζάτος στην ωμή βία εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, λέγοντας χαρακτηριστικά σε μια αποστροφή της κατάθεσής του: «Το στοιχείο που ξεχωρίζει το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής από ένα πολιτικό κόμμα είναι η ωμή βία. Η Χρυσή Αυγή προϋπήρχε σαν ομάδα και απέκτησε την κομματική ομπρέλα για να αυξήσει την επιρροή της. Οι πράξεις βίας συνοδεύτηκαν από έξυπνες κινήσεις, όπως ο ηλικιωμένος που συνοδεύεται για να πάει στο ΑΤΜ. Δεν μπορεί όμως αυτές οι ενέργειες να συγκαλύψουν ότι υπήρχε προπονημένος μηχανισμός στη χρήση βίας».

Οι τοποθετήσεις αυτές του μάρτυρα προκάλεσαν την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης με το επιχείρημα ότι αποκλίνουν από την αναφορά σε πραγματικά περιστατικά, παρά το γεγονός πως όταν έφτασε και η δική τους σειρά δεν… απέφυγαν εν τέλει τον πειρασμό να του θέσουν ερωτήσεις που ακουμπούσαν μία σειρά από κρίσιμα θεωρητικά ζητήματα, όπως το τεκμήριο της αθωότητας που, όπως τόνισαν κατ’ επανάληψη, δεν έχουν απολέσει οι εντολείς τους.