«Ες… σήμερον τα σπουδαία» στον ΣΥΡΙΖΑ. Ες σήμερον το απόγευμα, στις 7, συγκεκριμένα. Στη νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, και υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετάσχει ο πρόεδρος Κασσελάκης, ο οποίος επιστρέφει νωρίς το απόγευμα από το Λονδίνο. Γιατί υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην εμφανιστεί. Κάτι το αναπόφευκτο τζετ λαγκ, κάτι οι τέσσερις ώρες ταξίδι, το πηγαινέλα στα αεροδρόμια, μπορεί ο άνθρωπος να θελήσει να πάει σπίτι του, να ξεκουραστεί, αντί να μεταβεί κατευθείαν στην Κουμουνδούρου, και να στηθεί στον τοίχο, όπου τον περιμένουν με το τουφέκι στον ώμο.

Σε σχέση με τα χθεσινά πάντως της Πολιτικής Γραμματείας, το μόνο που έχω να αναφέρω είναι ότι αποδείχθηκε πως εκτός από τον φόβο που φυλάει τα έρημα, όπως λένε και στο χωριό μου, ο φόβος φυλάει – επί του παρόντος – και τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Απέτρεψε εν τέλει να πάρει η κρίση, η μεγάλη κρίση που διαφαινόταν να έρχεται με χίλια στην έκτακτη από κάθε άποψη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΓ, ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ετσι, είπαν όσα είπαν όσοι είχαν ανέβει από προχθές στα κεραμίδια με τη «δημοσκόπηση» Κασσελάκη για τα χρώματα και τ’… αρώματα που πρέπει να έχει ο καινούργιος ΣΥΡΙΖΑ, και τελικά έκαναν πίσω. Απέφυγαν να πάρουν την απόφαση που όλοι τελικά ανέμεναν, μετά ειδικά και την επιστολή που τους είχε στείλει ο πρόεδρος Στέφανος, και με την οποία ουσιαστικά τους έλεγε ένα «κόψτε τον λαιμό σας», εγώ ό,τι έχω αποφασίσει να κάνω, θα το κάνω. Τι θα περιελάμβανε η απόφαση; Εκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αύριο Τετάρτη, με κεντρικό θέμα πρόταση μομφής κατά του προέδρου Κασσελάκη.

Ωραία πράγματα, νοικοκυρεμένα, και στρωμένα. Σαν τον παλιό καλό καιρό της κομμουνιστικής Αριστεράς, τότε που στο όνομα του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, πήγαινε περίπατο κάθε δημοκρατική διαδικασία.

Συντροφικά πυρά

Απ’ όσα πληροφορήθηκα για τη συνεδρίαση, μόνο η αγαπημένη Ρένα (Δούρου) στάθηκε, κανονική πασιονάρια, στο πλευρό του προέδρου Κασσελάκη, και όσων επιδιώκει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο για μένα, το σημαντικό είναι πως ούτε ένας εξ όσων τοποθετήθηκαν αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει στους «17» που έχουν, όπως προανέφερα, ανέβει στα κεραμίδια, και δεν λένε να κατέβουν. Μέχρι και ο πρόεδρος Φάμελλος (της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πρόεδρος αυτός) τα έχωσε χωρίς υπεκφυγές στον πρόεδρο Στέφανο. Και δεν μιλάω βέβαια για τους υποστηρικτές του προέδρου Αλέξη του απόμαχου, του βετεράνου, οι οποίοι είχαν πιαστεί χέρι-χέρι, και έβαλλαν κανονικά και ασταμάτητα κατά του φουκαρά Κασσελάκη. Με πρώτη και καλύτερη να σέρνει τον χορό, «στα τρία» ηπειρώτικο φυσικά, την Ολγα Γεροβασίλη. Εχωναν, μου αναφέρθηκε από τον άνθρωπό μου στην Κουμουνδούρου, με τέτοια ένταση, σαν να μην υπάρχει αύριο…

Συντροφικά πυρά ΙΙ

Βρήκαν και τα έκαναν, θα σχολιάσω σε αυτό εδώ το σημείο. Διότι από τη συνεδρίαση έλειψε η άλλη αγαπημένη (μου), η ηγερία των «κασσελακιστών», η Θεοδώρα (Τζάκρη). Την περίμεναν να εμφανιστεί, όμως, όπως αναφέρθηκε, είχε κάποια έκτακτη απασχόληση, και θα συνδεόταν διαδικτυακά μαζί τους, αλλά τελικά τους συνέδεσε εκείνη με Κάιρο, και δεν εμφανίστηκε ποτέ. Σοφό από μέρους της, θα σημειώσω, διότι υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να πιαστεί μαλλί με μαλλί με την Ολγα Γεροβασίλη, μετά και τα όσα της είχε σούρει, το βράδυ της Κυριακής. Από όσους άλλους τοποθετήθηκαν πάντως για τη μεγάλη κρίση, επιθυμώ να κάνω ιδιαίτερη μνεία στην τοποθέτηση του «πολλά βαρύ και όχι» Πολάκη: δάκρυσαν και τα πλακάκια της Κουμουνδούρου με την τοποθέτησή του. Καθότι απολογήθηκε διότι αυτός τον έφερε (τον πρόεδρο Κασσελάκη) στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα νιώθει ένοχος (χα!) για την κατάντια (του), και του κόμματος. Ο Νικόλας, ο 13-0 από τα αποδυτήρια, Παππάς, παρά τα αντιθέτως κυκλοφορούντα από κάτι άθλιους τύπους που θέλουν να τον βλάψουν, ήταν καταγγελτικός για τον πρόεδρο. Συντάχθηκε με την πλειοψηφία. «Τίμησε την υπογραφή του», μου είπαν. Διότι νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει, πως ο Νικόλας την «έκανε» αριστοτεχνικά, έστριψε διά του αρραβώνος…

Αυτά για σήμερα. Τα υπόλοιπα, αύριο. Ποπ κορν και μπίρες να προμηθευτείτε, συστήνω.

Παιχνίδι με τη Μέτσολα

Ενα μικρό παιχνιδάκι για τις εντυπώσεις και μόνο, και για να δοθεί μια συνέχεια στο καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εις βάρος της Ελλάδας, παίχτηκε, με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη της προέδρου του Κοινοβουλίου κ. Μέτσολα, στην Ελλάδα. Η Ρομπέρτα, πιέστηκε από διάφορες πλευρές να έχει ανοιχτό διάλογο με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τον Μήτσο Παπαδημούλη, για το ψήφισμα και τα παρεπόμενά του, αλλά την κατάλαβε έγκαιρα τη δουλειά, και το έστριψε κανονικά. Διότι οι «πιέζοντες» προφανώς δεν καίγονταν να συναντηθούν με τη Μέτσολα τόσο, όσο να γίνει η συνάντηση ενώπιον των δημοσιογράφων, και να ακολουθήσει το γνωστό συμπούρμπουλο – αυτό είπε η Μέτσολα, εκείνο εννοούσε, το άλλο ήθελε να δηλώσει πλην όμως δεν το διατύπωσε σωστά και ούτω καθεξής. Ετσι η απάντηση στις πιέσεις που δέχτηκε είναι «ναι, θα δω τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά κατ’ ιδίαν, χωρίς την παρουσία του Τύπου».

Κι απογοητεύτηκε ο Μήτσος Παπαδημούλης (όπως και διάφοροι άλλοι) και έπειτα από αυτό, έδωσε στη δημοσιότητα και την επιστολή που της είχε αποστείλει, έτσι ώστε να μην απομένει σε κανέναν από εμάς, τι θα συνέβαινε έτσι και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συγκατένευε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση…

Απουσία με μήνυμα

Δεν είναι ακόμη γνωστό, αν στη συνάντηση αυτή, της μισής, όχι ολόκληρης, ώρας, με την κ. Ρομπέρτα Μέτσολα, θα παραστούν και αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ή ας πούμε, τι θα πράξει η κ. Μέτσολα, αν στη συνάντηση εμφανιστεί κανένας από τους επικεφαλής των κομμάτων της ακραίας, και της πιο ακραίας, Δεξιάς. Γνωρίζω όμως, ότι ένας επικεφαλής κόμματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος γνωρίζει καλά την κ. Μέτσολα, λόγω της προηγούμενης ιδιότητάς του ως ευρωβουλευτή, δεν πρόκειται να πάει στη συνάντηση αυτή. Τη θεωρεί, περίπου ως προσβλητική για τον ίδιο, και το κόμμα του. Ενδέχεται να αποστείλει κάποιον εκπρόσωπο, ίσως την κ. Λιακούλη, αλλά κι αυτό, ακόμη, «παίζεται». Αλλωστε χωρίς ατζέντα μια τέτοια συνάντηση δεν έχει την παραμικρή σημασία. Γίνεται μόνο και μόνο για να γίνει, για τίποτε άλλο.

Βιβλίο για το κλίμα

Σε εκδηλωσάρα, οικολογικού-περιβαλλοντικού, και όχι μόνο, ενδιαφέροντος, προσκλήθηκα χθες, και είναι προφανές από ό,τι θα αναφέρω εν συνεχεία, ότι θα είμαι κι εγώ εκεί. Η εκδήλωση προγραμματίζεται για τη Δευτέρα 4 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και αφορά την παρουσίαση του εξαιρετικά επίκαιρου βιβλίου του φίλου μου Γιάννη Μανιάτη υπό τον τίτλο «Επειδή δεν υπάρχει Planet Β», ένα πόνημα το οποίο συνέγραψε σε συνεργασία με τον Μάκη Προβατά, τον συνάδελφό μας. Και θα είμαι εκεί, όχι μόνο διότι το βιβλίο συμπεριλαμβάνει προλόγους του ευαίσθητου περί τα περιβαλλοντικά ζητήματα Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, και του γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών Χρ. Ζερεφού, αλλά διότι στο πάνελ θα βρίσκεται ας πούμε η μισή… Εθνική Ελλάδος, της πολιτικής. Ευάγγελος Βενιζέλος, Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Στουρνάρας, Μαρία Δαμανάκη, συνθέτουν ένα πάνελ «να το πιεις στο ποτήρι»!

Νομίζω ότι με το βιβλίο αυτό, ο Γιάννης Μανιάτης, ουσιαστικά κάνει πρεμιέρα για τις ευρωεκλογές – θα είναι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Οπότε, όσοι πιστοί (του Μανιάτη και του ΠΑΣΟΚ) προσέλθετε…