Ξεκινούν από τα παράλια της Αιγύπτου και της Λιβύης, δεκάδες άτομα μέσα σε μικρές, μη αξιόπλοες βάρκες και διασχίζουν τη Μεσόγειο, φτάνοντας στις ακτές της Νότιας Κρήτης και κυρίως της Γαύδου, που βρίσκονται εκατοντάδες ναυτικά μίλια μακριά.

Ανησυχία προκαλούν το τελευταίο διάστημα οι συνεχιζόμενες αφίξεις στα νότια της χώρας, μια κατάσταση που φαίνεται να παγιώνεται από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες το μεταναστευτικό ζήτημα, η συγκεκριμένη… διαδρομή έχει μπει στη λίστα με τις δημοφιλείς οδούς που επιλέγουν πλέον τα κυκλώματα διακινητών, με το… εισιτήριο να έχει ορισθεί στα 4.000 με 5.000 δολάρια.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις αρχές του έτους μέχρι και την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, βάσει των δεδομένων της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από τις 5.032 αφίξεις – τόσο μέσω θαλάσσης όσο και από τα χερσαία σύνορα – οι 577 αφορούσαν αφίξεις στην Κρήτη, κυρίως στα νότια του νησιού αλλά και τη Γαύδο. Πρόκειται για μεγάλη αύξηση, εάν κάποιος αναλογιστεί πως πέρυσι οι συνολικές αφίξεις στην περιοχή μόλις που ξεπερνούσαν τις 600.

Γαύδος και Νότια Κρήτη

Μάλιστα, για την ανησυχητική ροή προς τη Γαύδο και τη Νότια Κρήτη έχει μιλήσει και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης. «Χρειαζόμαστε μία ναυτική επιχείρηση, όχι το Λιμενικό, χρειαζόμαστε μεγάλα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού στα ανοιχτά των λιβυκών χωρικών υδάτων σε συνεργασία με την Ευρώπη», έχει δηλώσει. Μέσα σε λίγα 24ωρα, 255 άτομα έφτασαν στις περιοχές στη Νότια Κρήτη αλλά και στη Γαύδο, νησί που όμως δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές για να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες.

Με ανακοίνωσή της πριν από μερικές ημέρες, η Ενωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με αφορμή τα αλλεπάλληλα κρούσματα, όπως σημειώνεται, εισροής ατόμων νότια της Κρήτης και ιδιαίτερα στην περιοχή της Γαύδου. «Δεδομένου ότι αυτά δεν θα είναι τα τελευταία, είμαστε αναγκασμένοι να παρέμβουμε ξανά και να μεταφέρουμε τον προβληματισμό μας προς όλες τις κατευθύνσεις. Η προαναφερθείσα κατάσταση δεν φαίνεται να συγκινεί κανέναν, ούτε φαίνεται να ενδιαφέρει το ότι οι Υπηρεσίες μας υπολειτουργούν, αφού σχεδόν όλο το προσωπικό τους αφοσιώνεται στις διασώσεις των παρανόμως εισελθόντων προσώπων (ΠΕΠ), στις μεταφορές τους από τα νότια των Νομών Χανίων και Ρεθύμνης προς Χανιά – Ρέθυμνο σε προσωρινούς χώρους φύλαξης, στις φυλάξεις, τις ανακριτικές διαδικασίες και τις μεταγωγές σε ΚΥΤ Αθηνών. Το Μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει και στην Κρήτη και όσο γρηγορότερα ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση και τη διαχείρισή του, τόσο το καλύτερο για όλους, πριν είναι πολύ αργά και μετατραπεί η νήσος Γαύδος στη δική μας «Λαμπεντούζα″».

Οι ροές, όμως, φαίνεται να μη σταματούν – παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες – ούτε στα νερά του Αιγαίου. Από τις 5 έως τις 11 Φεβρουαρίου οι αφίξεις στα νησιά που καταγράφηκαν έφτασαν τις 915, εκ των οποίων οι 379 ήταν στη Λέσβο, όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι ήταν 212, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα, το 2022, μόλις 18. Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη Πέμπτη 340 άτομα αποβιβάστηκαν στις ελληνικές ακτές, με τα 303 να φτάνουν στη Λέσβο. Ενώ το Σάββατο το Λιμενικό προχώρησε στον απεγκλωβισμό 31 μεταναστών από δύσβατη χερσαία περιοχή βορειοανατολικά της Σάμου.

Πρέπει, πάντως, να επισημανθεί ότι το τελευταίο διάστημα έχουν επιταχυνθεί οι μεταφορές προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά προς την ενδοχώρα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των φιλοξενουμένων σε δομές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου να έχει πέσει στους 12.703, όταν ο Ιανουάριος «έκλεισε» με 16.000 άτομα.

Στο μεταξύ, η επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, η οποία είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη, αναβλήθηκε καθώς ο ίδιος έχει επιφορτιστεί με τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών. Το νέο «ραντεβού» φαίνεται πως έχει κλειστεί για τον Απρίλιο.