Πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αλλαγές στη σύνθεση δύο Ανεξάρτητων Αρχών, της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) και του Συνηγόρου του Πολίτη, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής τους. Θυμίζω ότι τελευταία φορά που έγιναν αλλαγές σε Ανεξάρτητη Αρχή ήταν στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και είχε προηγηθεί αύξηση της σύνθεσης της Διάσκεψης των Προέδρων κατά ένα άτομο, που ανήκει στη «γαλάζια» πλειοψηφία. Παρ’ όλα αυτά απαιτήθηκε μια στρογγυλοποίηση… προς τα πάνω, για να συμπληρωθεί το ελάχιστο των 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων. Αυτό ήρθε, λοιπόν, να «θεραπεύσει» την προηγούμενη εβδομάδα η κυβερνητική πλειοψηφία, αυξάνοντας με νομοθετική ρύθμιση κατά ένα ακόμη μέλος τον αριθμό των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων, «ώστε να διασφαλίζεται η απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή, κατά τη λήψη αποφάσεων αυτού του συλλογικού οργάνου λαμβανομένης υπόψιν της υφιστάμενης συγκρότησής του».

Μια προηγούμενη απόπειρα

Με τη νέα διεύρυνση, λοιπόν, της Διάσκεψης υπέρ της πλειοψηφίας, πληροφορίες από τον νομικό κόσμο καθώς και εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης θέλουν την κυβέρνηση να δρομολογεί τις αλλαγές στις δύο Ανεξάρτητες Αρχές. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την ΑΠΔΠΧ, η θητεία του επικεφαλής της, Κωνσταντίνου Μενουδάκου, έχει λήξει από το καλοκαίρι του 2022, οπότε και είχε γίνει η προσπάθεια αντικατάστασής του με πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Εύη Χριστοφιλοπούλου. Η αλλαγή τότε δεν προχώρησε γιατί δεν συγκέντρωνε την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οι επίμαχες έρευνες

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά, ως και σήμερα, η ΑΠΔΠΧ ανέλαβε σημαντικό μέρος των ερευνών της υπόθεσης των υποκλοπών όντας η υπηρεσία που ανέλαβε να διακριβώσει το ποιοι στοχοποιήθηκαν με το παράνομο λογισμικό Predator. Παράλληλα δε, ο πρόεδρός της έχει στηρίξει τις καταγγελίες του Χρήστου Ράμμου της ΑΔΑΕ, κάνοντας κι αυτός λόγο για «πρωτοφανείς αντιθεσμικές απειλές». Από το ίδιο καλοκαίρι έχει λήξει η θητεία και του Ανδρέα Ποττάκη, του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος πρόσφατα κήρυξε ανεξάρτητη έρευνα για το ναυάγιο της Πύλου.

Το νομοσχέδιο της «πετσέτας»

Μιλώντας για τη Βουλή, θα θυμάστε φαντάζομαι το «κίνημα της πετσέτας» για τους ελεύθερους αιγιαλούς του περασμένου καλοκαιριού και τη νομοθετική ρύθμιση που ετοίμασε η κυβέρνηση για να ανταποκριθεί. Το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς, λοιπόν, κατατέθηκε το Σάββατο στη Βουλή. Το ενδιαφέρον είναι ότι στη δημόσια διαβούλευση, που τελείωσε την Τετάρτη, συγκέντρωσε πάνω από 1.200 σχόλια πολιτών.

Αρωμα Δημοκρατικών στο κόμμα Λοβέρδου

Ετοιμο κι επισήμως είναι το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου, με όνομα, έμβλημα και τη σφραγίδα του Αρείου Πάγου, όπου κατέθεσε το καταστατικό και όλα τα τυπικά στις 7 Φεβρουαρίου. Το μόνο που του λείπει επισήμως είναι η… ανακοίνωσή του, η οποία, όπως προανήγγειλε χθες, θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου. Ο ίδιος ο Λοβέρδος κι οι συνεργάτες του κρατούν μυστικές τις λεπτομέρειες. Οπως σας έχουμε, όμως, εγκαίρως πληροφορήσει, το όνομα του κόμματος θα παραπέμπει στις ΗΠΑ και το κόμμα των Δημοκρατικών. Κι αυτό γιατί θέλει να υπερβεί, όπως λέει, τους υφιστάμενους διαχωρισμούς του πολιτικού φάσματος και να ιδρύσει ένα κόμμα που θα είναι ξεκάθαρα κεντρώο, τοποθετούμενος ανάμεσα στην Κεντροαριστερά του ΠΑΣΟΚ και την Κεντροδεξιά της ΝΔ.

Οι συνεργάτες του εμφανίζονται πολύ αισιόδοξοι πρέπει να σας πω. Εχουν, λένε, στα χέρια τους στοχευμένες δημοσκοπήσεις που τους δείχνουν ότι «ένα κόμμα Λοβέρδου» έχει πολύ καλή ανταπόκριση σε ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ κυρίως. Κι ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανακατατάξεων στον χώρο του πολιτικού Κέντρου και να κάνει ανταγωνιστική εμφάνιση στις ευρωεκλογές, όπου θα είναι υποψήφιος κι ο ίδιος ο Λοβέρδος, μαζί με τουλάχιστον έναν ακόμη πρώην βουλευτή και υφυπουργό. Οσο για το εκλογικό του σύνθημα, αυτό θα είναι το «Εμπρός», κατά το μακρονικό «En marche». Αλλά, όχι, ξεκαθαρίζει, δεν το εμπνεύστηκε από τον γάλλο πρόεδρο.

Αποχαιρετισμός

Από τη ζωή έφυγε, σε ηλικία 77 ετών, ο Διονύσης Μπεχράκης, ιδρυτικό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΚΕ, που είχε διατελέσει βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ από το 1989 έως το 1993. Ο Μπεχράκης είχε περάσει, επίσης, από θέσεις-κλειδιά της κομματικής οργάνωσης τη δεκαετία του ’80. Και έπειτα από ένα σύντομο πέρασμα από την Πολιτική Ανοιξη το 1994, επέστρεψε στη ΝΔ το 1997 και μέσα στα επόμενα χρόνια εξελέγη μέλος της ΚΕ του κόμματος, ενώ το 2004 τοποθετήθηκε πρόεδρος στον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου.