Η Έλεν Μίρεν έσκισε τον λόγο της από τεχνητή νοημοσύνη, ενώ τιμήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στα American Cinematheque Awards.

Αφού της απένειμε το βραβείο ζωής από τον συμπρωταγωνιστή της στο «Mosquito Coast» και το «1923», Χάρισον Φορντ, στο γκαλά του Μπέβερλι Χίλτον, η Έλεν Μίρεν άρχισε να διαβάζει τον ευχαριστήριο λόγο της από ένα κομμάτι χαρτί.

«Κυρίες και κύριοι και εκλεκτοί καλεσμένοι και αγαπητοί φίλοι, είμαι βαθιά ευγνώμων και νιώθω βαθιά τιμή που βρίσκομαι σήμερα μπροστά σας και αποδέχομαι αυτό το εξαιρετικό βραβείο. Το να αναγνωρίζεστε για μια ζωή αφιερωμένη στην τέχνη της υποκριτικής είναι ένα προνόμιο πέρα από κάθε λέξη» είπε δραματικά.

«Πρώτα απ’ όλα, θέλω να εκφράσω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη προς τη βιομηχανία και τα άτομα που με στήριξαν καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του απίστευτου ταξιδιού. Είναι μια ζωή γεμάτη πάθος, προκλήσεις και πάνω απ’ όλα μια αδιάλλακτη αγάπη για την τέχνη της αφήγησης».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Και αυτό γράφτηκε από την τεχνητή νοημοσύνη», προτού σκίσει την ομιλία και αφήσει τα κομμάτια χαρτιού να πέσουν στο πάτωμα της σκηνής.

Η στιγμή έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και επευφημίες.

Παραδέχτηκε, επίσης, ότι δεν της έχει ζητηθεί ποτέ να παίξει σε μιούζικαλ. «Πολύ σοφά», γέλασε η Έλεν Μίρεν. «Έχουν απόλυτο δίκιο. Είμαι απαίσια»

Δείτε τη στιγμή που σκίζει τον λόγο της από ΑΙ

Οι αναμνήσεις μιας σταρ

Πέρα από την AI, η νικήτρια των Όσκαρ θυμήθηκε στη συνέχεια τις αγαπημένες της συνεργασίες με σκηνοθέτες και συμπρωταγωνιστές, μεταξύ των οποίων οι James Mason, John Boorman, Peter O’Toole (ο οποίος «κάπνιζε το ένα τσιγαριλίκι μετά το άλλο στο τροχόσπιτό του»), Bob Hoskins, Ford, Bruce Willis, Vin Diesel, Ken Russell, Al Pacino, Ryan Reynolds και Will Smith, ο οποίος, όπως τόνισε, είναι «ένας πραγματικά σπουδαίος τύπος».

Η Έλεν Μίρεν θυμήθηκε επίσης το Όσκαρ που κέρδισε για τη δουλειά της ως βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στην ταινία «Η βασίλισσα», λέγοντας ότι σκέφτηκε τότε: «Υπάρχει πραγματικά ένας δρόμος, και αυτός είναι προς τα πάνω».

Στους παρουσιαστές της βραδιάς περιλαμβάνονταν ο σύζυγος της Έλεν Μίρεν, ο σκηνοθέτης Taylor Hackford, ο Diesel, ο Alan Cumming, η Andrea Riseborough, ο Pierce Brosnan, ο Patrick Stewart και ο Bryan Cranston.

Στο κόκκινο χαλί, η Έλεν Μίρεν είπε ότι θα ήθελε ακόμα να δοκιμάσει να κατακτήσει μια μουσική ταινία. Ανάμεσα στα αγαπημένα της μιούζικαλ είναι τα «Caroline, or Change», «Oklahoma!», «Carousel» και «West Side Story».

Παραδέχτηκε ότι δεν της έχει ζητηθεί ποτέ να παίξει σε μιούζικαλ. «Πολύ σοφά», γέλασε η Έλεν Μίρεν. «Έχουν απόλυτο δίκιο. Είμαι απαίσια».

Αποκάλυψε επίσης ότι κάποτε έκανε μαθήματα τραγουδιού: «Ο δάσκαλος τραγουδιού είπε: «Λυπάμαι, δεν μπορώ να κάνω τίποτα για σένα»».

Η βραδιά τίμησε επίσης τον Kevin Goetz και την εταιρεία του Screen Engine με το βραβείο Power of Cinema, το οποίο παρέδωσε ο Jim Gianopulos.

*Με στοιχεία από variety.com