ΦΙΛΙΠ ΓΚΡΟΥΜΠΑΧ

Ο διευθυντής ήταν κατάσκοπος

«Ψυχρός Πόλεμος: Οταν το l’Express παραβιάστηκε από ένα πράκτορα της KGB», αναφέρει το «ζωνάρι» στο κάτω μέρος της πρώτης σελίδας του γνωστού γαλλικού περιοδικού, στο τελευταίο του τεύχος. Η μεγάλη έκπληξη δε προκαλείται όταν ο αναγνώστης διαπιστώνει ότι ο ρώσος πράκτορας για τον οποίο γίνεται λόγος δεν είναι άλλος από τον διευθυντή του κατά τη δεκαετία του ’70, Φιλίπ Γκρούμπαχ! «Ενας λαμπρός δημοσιογράφος. Αλλά και ένας προδότης της Γαλλίας, ο οποίος επί 35 χρόνια εργαζόταν για την KGB», αναφέρει το δημοσίευμα, που είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας και προκαλεί σοκ στον δημοσιογραφικό – και όχι μόνο – κλάδο της χώρας.

Σε αυτό υπενθυμίζεται, μάλιστα, πως ο γνωστός και ως «Μπροκ», ο οποίος έχει αποβιώσει από το 2003, διατηρούσε στενές επαφές με τον Φρανσουά Μιτεράν και τον Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ενώ στην επαγγελματική του διαδρομή βρέθηκε σε πολλά σημαντικά και ηγετικά πόστα γαλλικών ΜΜΕ.

ΚΡΙΣ ΛΑ ΣΙΒΙΤΑ

Ο «διαχειριστής» του Τραμπ

Οι εκστρατείες ενόψει των προεδρικών εκλογών γίνονται ολοένα πιο ακριβές στις ΗΠΑ, με τους υποψηφίους να δαπανούν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για εκδηλώσεις, προβολή και άλλους σκοπούς. Ετσι, οι άνθρωποι οι οποίοι χειρίζονται το «ταμείο» τους και κατανέμουν τις «δωρεές» και τα πάσης φύσης έσοδα είναι εξ ορισμού πολύτιμοι, εξίσου με εκείνους που καθορίζουν τον πολιτικό σχεδιασμό. Πολύ περισσότερο για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εκτός από τα πάγια έξοδα, βρίσκεται αντιμέτωπος και με σειρά δικαστικών περιπετειών, στις οποίες η υπεράσπισή του έχει μεγάλο κόστος. Ετσι, ο τέως πρόεδρος έχει κάθε λόγο να προσέχει σαν… τα μάτια του τον Κρις Λα Σιβίτα, τον άνθρωπο ο οποίος προορίζεται να αναλάβει υπεύθυνος όχι μόνο για το ταμείο της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και για εκείνο της εθνικής επιτροπής των Ρεπουμπλικανών, υποτάσσοντας με τον τρόπο αυτό οριστικά και πλήρως το κόμμα στον Τραμπ και τους σχεδιασμούς του.

ΚΟΝΣΟΥΕΛΟ ΛΟΚΑΤΙ

Τι πήγε λάθος με την Covid;

Μια σημαντική επιτυχία σημείωσε η δικηγόρος ο οποίος εκπροσωπεί τις οικογένειες εκατοντάδων θυμάτων από την πανδημία της Covid-19 στην Ιταλία, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη συγκρότηση επιτροπής η οποία θα ερευνήσει τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από τις προκατόχους της. «Οι οικογένειες ήταν οι πρώτες που ζήτησαν να υπάρξει μια επιτροπή, έτσι για εμάς πρόκειται για μια μεγάλη νίκη. Η επιτροπή είναι σημαντική επειδή έχει το καθήκον, τουλάχιστον στα χαρτιά, να αναλύσει τι πήγε λάθος και τα σφάλματα που διαπράχθηκαν, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί η τραγωδία που όλοι βιώσαμε», δήλωσε η Κονσουέλο Λοκάτι.

Υπενθυμίζεται πως η Ιταλία κατέγραψε τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από την πανδημία στην Ευρώπη μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, με τον αριθμό να έχει σταματήσει επισήμως σε πάνω από 196.000. Εικόνες δε όπως αυτές από την πόλη του Μπέργκαμο συνεχίζουν να στοιχειώνουν τη συλλογική της μνήμη.