Στο πρωτάθλημα πηγαίνουν χέρι – χέρι. Ο ΠΑΟΚ ξεπέρασε τον Παναθηναϊκό με τη νίκη του στο πρόσφατο μεταξύ τους ντέρμπι στην Τούμπα, οι Πράσινοι πλησίασαν πλέον στον έναν βαθμό μετά την ισοπαλία Δικεφάλων την περασμένη Κυριακή. Το πρωτάθλημα έχει ακόμα 14 αγωνιστικές μαζί με τα πλέι οφ και οι δύο ομάδες θα τα πουν ξανά εκεί, όμως για την ώρα προέχει το Κύπελλο. Η πρόκριση στον τελικό και η κατάκτησή του. ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός δίνουν σήμερα τον πρώτο μεταξύ τους ημιτελικό στη Θεσσαλονίκη (19:30) και σε μια εβδομάδα είναι ο επαναληπτικός της Λεωφόρου. Σε ένα ζευγάρι που τα τελευταία χρόνια τα έχει πει πολλές φορές στον συγκεκριμένο θεσμό. Για την ακρίβεια, αυτή θα είναι η έκτη φορά την τελευταία δεκαετία που ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός θα αναμετρηθούν στον δεύτερη τη τάξει ποδοσφαιρικό θεσμό της χώρας. Με τους Πράσινους να επικρατούν στα μονά παιχνίδια των τελικών και τον Δικέφαλο να προκρίνεται και τις τρεις φορές που τα είπαν σε νοκάουτ.

Δύο φορές σε τελικό επικράτησε ο Παναθηναϊκός, τρεις φορές σε νοκάουτ (ημιτελικά και προημιτελικά) βγήκε νικητής και πήρε προκρίσεις ο ΠΑΟΚ. Η πρώτη φορά ήταν πριν από ακριβώς δέκα χρόνια, το 2014, στον τελικό του Ολυμπιακού Σταδίου. Εκεί που ο Παναθηναϊκός με πρωταγωνιστή τον Μάρκους Μπεργκ που είχε σημειώσει χατ τρικ επικράτησε με το εντυπωσιακό 4-1 του ΠΑΟΚ και σήκωσε το τρόπαιο. Μερικά χρόνια μετά, τη σεζόν 2016-17 οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 2-0 του ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στο πρώτο παιχνίδι και όλοι πίστεψαν πως είναι προβάδισμα πρόκρισης. Αλλά στον επαναληπτικό της Τούμπας ο ΠΑΟΚ ανέτρεψε τα δεδομένα και με ένα εντυπωσιακό 4-0 ήταν εκείνος που πήρε την πρόκριση στον τελικό.

Τρία χρόνια μετά, τη σεζόν 2019-20, οι δύο αντίπαλοι κληρώθηκαν στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος, με τον ΠΑΟΚ να αποδεικνύει την τότε ανωτερότητά του (ήταν η περίοδος που ο Παναθηναϊκός έπαιζε με πολλούς νεαρούς λόγω της απαγόρευσης μεταγραφών) και να παίρνει την πρόκριση με δύο νίκες. 2-0 στην Τούμπα και 1-0 στο Ολυμπιακό Στάδιο, όπου και έγινε ο επαναληπτικός. Στο ίδιο γήπεδο, στο Ολυμπιακό Στάδιο, αναμετρήθηκαν οι δύο ομάδες δύο χρόνια μετά, τον Μάιο του 2022 στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου.

Ηταν ο πρώτος τελικός για τον Παναθηναϊκό μετά από οχτώ χρόνια και ήταν απέναντι στον ίδιο αντίπαλο. Με το αποτέλεσμα να είναι επίσης το ίδιο, δηλαδή τον Παναθηναϊκό να παίρνει το Κύπελλο αυτή τη φορά με 1-0 χάρη σε ένα πέναλτι του Αϊτόρ. H… συνήθεια συνεχίστηκε και πέρσι. Και πάλι Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ κληρώθηκαν στο Κύπελλο, στα προημιτελικά της διοργάνωσης, με τον ΠΑΟΚ σε ένα ακόμα νοκάουτ να βγαίνει νικητής. Η νίκη με 2-0 στο πρώτο ματς στην Τούμπα του έδωσε μεγάλο προβάδισμα, ένα προβάδισμα που επιβεβαίωσε και στον επαναληπτικό της Λεωφόρου με το τελικό 1-1 να τον στέλνει στα ημιτελικά του θεσμού. Φέτος οι δύο ομάδες τα λένε στα ημιτελικά, στην έκτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια που θα τεθούν αντιμέτωποι στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος.

Χωρίς Ιωαννίδη

Συνεχίζει το rotation o Φατίχ Τερίμ. Οχι μόνο στην ενδεκάδα, αλλά και στην αποστολή του Παναθηναϊκού από αγώνα σε αγώνα. Για τον Ιωαννίδη ήταν γνωστό και το είχαμε επισημάνει και χθες πως δεν θα χάσει μόνο το σημερινό παιχνίδι, αλλά και αυτό του Σαββάτου με τη Λαμία. Και φυσικά δεν είναι βέβαιο πώς θα αγωνιστεί στον επαναληπτικό της Λεωφόρου. Από ‘κει και πέρα, οι Ούγκο και Ακαϊντίν ήταν βασικοί την Κυριακή στις Σέρρες, αλλά δεν είναι καν στην αποστολή του σημερινού παιχνιδιού, το ίδιο συμβαίνει και με τον Βέρμπιτς, ενώ εκτός έμειναν και οι Αϊτόρ και Λημνιός, μαζί με τους τραυματίες Τζούρισιτς, Πάλμερ – Μπράουν και Μάγκνουσον. Για ακόμα μια φορά θα υπάρχουν αρκετές αλλαγές από τον τούρκο προπονητή και αναμένεται να δούμε στο αρχικό σχήμα Αράο, Γεντβάι, Μλαντένοβιτς, Ρούμπεν, Μαντσίνι και ίσως τον Γερεμέγεφ να ξεκινάει στο αρχικό σχήμα, ενώ δεν αποκλείεται να επαναφέρει τον Κώτσιρα στα χαφ διατηρώντας τον Βαγιαννίδη δεξιά.

Αλλαγές αναμένεται να κάνει και ο Ραζβάν Λουτσέσκου σε σχέση με το ντέρμπι της Κυριακής με την ΑΕΚ. Ο Κωνσταντέλιας ταλαιπωρείται ακόμα από ίωση και δύσκολα θα τον δούμε, ενώ βασικοί θα είναι οι Ντεσπόντοφ και Μπράντον Τόμας που μπήκαν ως αλλαγές στο ματς με την ΑΕΚ. Θυμίζουμε πως το σημερινό παιχνίδι θα διεξαχθεί με την παρουσία του κόσμου στις εξέδρες, την Τούμπα να είναι κατάμεστη, ενώ ο ΠΑΟΚ υπενθύμισε χθες πως «κανείς στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο! Βάσει της νέας νομοθεσίας και τα παιδιά κάθε ηλικίας θα πρέπει να έρχονται στο γήπεδο με ονομαστικό εισιτήριο».