Οι τιμές του κακάο εκτινάσσονται τόσο που ακόμη και οι μεγαλύτερες σοκολατοποιοί αγωνίζονται να παραμείνουν κερδοφόροι. Αυτό σίγουρα δεν είναι καλό για το πορτοφόλι σας αυτή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Την περασμένη Πέμπτη, η Hershey Co. δήλωσε ότι θα περικόψει το 5% του εργατικού της δυναμικού αφού οι ιστορικές τιμές του κακάο και οι κουρασμένοι από τον πληθωρισμό καταναλωτές περιόρισαν τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου.

Η ζάχαρη, η εργασία και άλλοι παράγοντες έχουν επίσης γίνει ακριβότεροι. Αυτό σημαίνει υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές, οι οποίοι θα πληρώσουν περισσότερα για λιχουδιές σοκολάτας.

«Το κακάο αναμένεται να περιορίσει την αύξηση των κερδών φέτος», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Hershey, Michele Buck, σε συνομιλία με αναλυτές την Πέμπτη. Οι τιμές των προϊόντων της Hershey αυξήθηκαν 6,5% το τέταρτο τρίμηνο. Οι τιμές για τη σοκολάτα ζαχαροπλαστικής και άλλα προϊόντα καραμέλας στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκαν κατά 9% το 2023.

Τα κλιματικά ζητήματα στη Δυτική Αφρική -που φιλοξενεί περισσότερο από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο- βλάπτουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών, περιορίζουν την προσφορά κακάο και εκτινάσσουν τις τιμές στα ύψη

Ο Billy Roberts, ανώτερος οικονομολόγος τροφίμων και ποτών στην CoBank, ανέφερε σε έκθεση ότι οι λιανικές τιμές της σοκολάτας αυξήθηκαν περίπου 17% σε διάστημα δύο ετών και θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Το υπέρτατο γλυκό για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Περίπου το 92% των Αμερικανών λέει ότι σκοπεύει να αγοράσει σοκολάτα και γλυκά για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου φέτος, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Ζαχαροπλαστείων. Το 2023, οι πωλήσεις σοκολάτας και καραμέλας για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξεπέρασαν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Karl Schneider, γενικός διευθυντής στο Holsten’s Candy Store and Diner στο Bloomfield, NJ, είπε ότι το κατάστημά του έχει εφαρμόσει τυπικές αυξήσεις τιμών για τη διαχείριση του κόστους και οι πελάτες του βλέπουν αυξήσεις στις τιμές της σοκολάτας που δεν διαφέρουν από άλλες τιμές.

«Οι τιμές δεν πέφτουν ποτέ, δεν επιστρέφουν ποτέ εκεί που ήταν», είπε. «Είναι ανησυχητικό; Ναι, αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να το κάνουμε όσο πιο αποδοτικό μπορούμε για όλους».

Τα κλιματικά ζητήματα στη Δυτική Αφρική -που φιλοξενεί περισσότερο από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο- βλάπτουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών

Η έκθεση της CoBank του Roberts αναφέρει λεπτομερώς εκείνο το 2023, οι πωλήσεις σε λιανική για γλυκίσματα σοκολάτας αυξήθηκαν κατά 6,4% έως τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ οι πωλήσεις χονδρικής μειώθηκαν κατά 5%.

«Οι τιμές δεν πέφτουν ποτέ, δεν επιστρέφουν ποτέ εκεί που ήταν»

«Είναι ένα είδος ένδειξης για πολλούς κατασκευαστές σε όλο τον κλάδο, όχι μόνο στα γλυκά σοκολάτας, αλλά σε όλο τον κλάδο, υπάρχει πολύ περισσότερος χώρος ώστε οι τιμές να μπορούν πραγματικά να αυξηθούν για τον μέσο καταναλωτή σας», είπε ο Roberts.

Οι προοπτικές για το κακάο το 2024

Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα παράγουν περισσότερο από το 60 τοις εκατό της παγκόσμιας προσφοράς κακάο και οι ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή εγκυμονούν κινδύνους για το κακάο. «Την περασμένη χρονιά, η ξηρασία στη Δυτική Αφρική οδήγησε σε συμπίεση του όγκου της παραγωγής κακάο και αυτό αύξησε σημαντικά τις τιμές», δήλωσε ο Will Kletter, αντιπρόεδρος λειτουργιών και στρατηγικής στη startup ClimateAi της Silicon Valley .

Σύμφωνα με στοιχεία από το ClimateAi που κοινοποιήθηκαν στο CNN, οι αλλαγές στα κλιματικά πρότυπα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια περίπου 529 εκατομμυρίων δολαρίων στην αλυσίδα αξίας των κόκκων κακάο στην Αφρική.

Η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού θα μπορούσαν να δουν έως και 30% απώλεια στην παραγωγή, δήλωσε ο Sabi Ibarra Guerrero, γεωπόνος της ClimateAi. Αυτές οι απώλειες αναμένεται να οφείλονται κυρίως σε υψηλότερες θερμοκρασίες και έντονες βροχοπτώσεις στις αρχές της καλλιεργητικής περιόδου, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών του μαύρου λοβού.

Η έκθεση για την αγορά του Διεθνούς Οργανισμού Κακάο τον Δεκέμβριο του 2023 ανέφερε παρομοίως τη νόσο του μαύρου λοβού και τον ιό του διογκωμένου βλαστού ως επιβλαβή για την προσφορά των καλλιεργειών κακάο