Για τη συριζαία γραμματέα, «η απάντηση στο ποιος μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στο συνέδριό του θα παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό, συνολικό και ριζοσπαστικό σχέδιο». Για τη γραμματέα της συριζαϊκής ΚΟ, πάλι, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε στο «ποιος» της εκδήλωσης που έχει ταράξει το ίδιο και τη Χαριλάου Τρικούπη με την ψήφο των μελών του στις εσωκομματικές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με όσα είτε διαρρέουν, είτε λέει ανοιχτά η πράσινη έδρα, δεν είναι καν ώρα να τεθεί η ερώτηση.

Αυτή πρέπει να διατυπωθεί μετά τις ευρωεκλογές, αν το ΠΑΣΟΚ βρεθεί στη δεύτερη θέση με ένα καλό ποσοστό – το οποίο θα του επιτρέψει να καλέσει τις λοιπές προοδευτικές δυνάμεις σε μια συμπόρευση με πιθανότητες να προσφέρει λύση στο πρόβλημα που υπονοεί το ερώτημα. Πολλοί απ’ τους παροικούντες τον συγκεκριμένο χώρο, βέβαια, διαβάζουν τις αντιδράσεις, τους ψιθύρους, αλλά και τα σχόλια που προκάλεσαν οι τρεις του αυριανού πάνελ ως ενδείξεις ότι το αντικείμενο της συζήτησής τους απασχολεί κι ανθρώπους έξω απ’ τα στενά όρια των κομματικών μηχανισμών.

Πώς

Η παραπάνω ανάγνωση δεν είναι λάθος. Ούτε πρόκειται να εκληφθεί ως τέτοιο στην περίπτωση που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατορθώσουν να αποτρέψουν σημαντικό αριθμό στελεχών τους απ’ το να δώσουν το παρών στο θέατρο Αλφα – είναι κοινό μυστικό στην ευρύτερη κεντροαριστερή αγορά πως γίνονται οι σχετικές προσπάθειες. Ακόμη, δηλαδή, και να μη γεμίσει η αίθουσα με εν δυνάμει αμφισβητίες της συριζαϊκής και της πασοκικής ηγεσίας, οι εκλογικές δεξαμενές του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς είναι γεμάτες με ψηφοφόρους που αμφιβάλλουν ότι οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων αντιπολιτευόμενων κομμάτων έχουν τα φόντα για να γίνουν πρωθυπουργήσιμοι – τα αποτελέσματα των τελευταίων εθνικών εκλογών αλλά και τα νούμερα δεκάδων γκάλοπ το δείχνουν. Αυτό, ωστόσο, είναι το ένα πρόβλημα για όποιους επιθυμούν τη δημιουργία ενός πόλου απέναντι στην κυβέρνηση.

Το άλλο είναι πως όσοι φιλοδοξούν να τον συγκροτήσουν, καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια για να αντιπολιτεύονται κι ελάχιστη για να πολιτεύονται. Δεν λείπει μόνο το ελκυστικό ηγετικό πρόσωπο. Απουσιάζουν κι οι προγραμματικές προτάσεις που θα ενδιέφεραν σαν κυβερνητικό μάνιουαλ τους κεντρώους και τους κεντροαριστερούς. Η αντιπολίτευση χρειάζεται και καλό προϊόν και ικανό πωλητή, λοιπόν.