Την περίοδο 2015-2019 έλληνες ευρωβουλευτές είχαν κάνει δεκάδες παρεμβάσεις που αφορούσαν πράξεις και παραλείψεις των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ. Εύκολα βρίσκει κανείς ερωτήσεις της Ελίζας Βόζεμπεργκ, της Μαρίας Σπυράκη, του Μανώλη Κεφαλογιάννη προς την Κομισιόν για το Προσφυγικό, τις ανεξάρτητες αρχές, τον αλήστου μνήμης διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες κ.ά.

Το κόμμα τους, η ΝΔ, αναδείκνυε φυσικά τις πρωτοβουλίες τους όπως και κάθε έκθεση ευρωπαϊκού οργάνου.

Τότε, αυτά συνιστούσαν για τη ΝΔ μια ακόμη απόδειξη ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στη χώρα. Διότι, πράγματι, δεν πήγαινε.

Οπως θα έχετε ήδη διαβάσει, προχθές η Ευρωβουλή ενέκρινε ένα ψήφισμα που καταγράφει σοβαρές ανησυχίες για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα με αιχμή την υπόθεση των υποκλοπών. Το ψήφισμα στήριξαν οι φιλελεύθεροι, η Αριστερά, οι σοσιαλιστές και επτά κεντροδεξιοί του ΕΛΚ. Το καταψήφισε πλειοψηφικά το ΕΛΚ, οι δυο ακροδεξιές ευρωομάδες, οι ευρωβουλευτές του γερμανικού ακροδεξιού AfD, οι ευρωβουλευτές του Ορμπαν.

Λίγες μέρες πριν, κιόλας, στις 18 Ιανουαρίου, είχε εγκριθεί ψήφισμα για την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, που, μεταξύ άλλων, καλούσε ρητώς την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Κύπρο να συμμορφωθούν.

Η ΝΔ, που όμνυε πίστη στην ΕΕ το 2015-2019, σήμερα, αντί να προβληματιστεί, επιτίθεται. Οι ψηφίσαντες χαρακτηρίζονται από υπουργό «περιφερόμενος θίασος». Πρόκειται, είπαν, για τη «γνωστή σε όλους εμμονική και πολιτικά υποκινούμενη ομάδα ευρωβουλευτών που συκοφαντεί συστηματικά και με κάθε ευκαιρία την Ελλάδα». Οτι δηλαδή 330 νοματαίοι από 27 κράτη-μέλη ελέγχονται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ ή από εμμονή. Κορυφαία παρέμβαση, ωστόσο, ήταν αυτή που μας καλεί να κρατήσουμε «τα ονόματα των ελλήνων ευρωβουλευτών που στράφηκαν κατά της χώρας μας, υπερψηφίζοντας αυτό το απαράδεκτο και ανθελληνικό ψήφισμα».

Και τα καταγράφει ένα ένα. Για να γνωρίζουν οι Ελληνες ποιοι είναι οι ανθέλληνες στην Εσπερία.

Ας αποφύγουμε να θυμηθούμε ποιοι είχαν το συνήθειο να χαρακτηρίζουν ανθελληνισμό τις καταγγελίες για παραβιάσεις δικαιωμάτων και ανθέλληνες συκοφάντες της πατρίδας όσους μιλούν γι’ αυτά τα ζητήματα. Διότι έχουμε συγκεκριμένα ιστορικά παραδείγματα. Ας το αποφύγουμε γιατί δεν θέλει και πολύ η εξαχρείωση. Σιγά σιγά και ύπουλα φθείρεται το δημοκρατικό οικοδόμημα, σιγά σιγά και ύπουλα καταβαραθρώνονται κι οι κοινωνίες και χάνουμε ολοι, σαν άτομα πια, το κουράγιο και τις αντιστάσεις μας. Σιγά σιγά, σχεδόν ανεπαίσθητα.