Η πρόσφατη μετακίνηση της Εύης Χριστοφιλοπούλου στη ΝΔ και η επικείμενη ένταξη τόσο της ίδιας όσο και του Πύρρου Δήμα στο ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος επαναφέρουν στην επιφάνεια ένα ερώτημα που ταλάνιζε την παράταξη κυρίως στα «πέτρινα χρόνια» της κρίσης: πόσο πρόβλημα μπορούν να δημιουργήσουν στο ΠΑΣΟΚ οι μεταγραφές στελεχών του προς τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ; Τι σημαίνουν για το μέλλον και την πολιτική του κατεύθυνση; Τα προηγούμενα χρόνια, πασοκικά στελέχη «μετακόμιζαν» σε κόμματα εξουσίας – ανάλογα την περίοδο και το προφίλ τους, επέλεγαν είτε τη μια είτε την άλλη πλευρά σε βαθμό που ξυπνούσαν αισθήματα κομματικού πατριωτισμού στους υπόλοιπους.

Τέτοιου είδους αισθήματα επιχείρησε να εγείρει ο Νίκος Ανδρουλάκης και αυτή τη φορά, με τη φράση «ό,τι κι αν κάνουν οι πολιτικοί δορυφόροι του Μητσοτάκη δεν θα αποτρέψουν την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση». Δεν ισχύει πως τα χρειάζεται με τον ίδιο τρόπο που το κόμμα του τα χρειαζόταν κάποτε: για τα κεντροαριστερά στελέχη, το ΠΑΣΟΚ είναι σε τροχιά αργής, αλλά σταθερής ανόδου, με ορόσημο τις ευρωεκλογές για περισσότερες εξελίξεις στον χώρο.

Καιροσκοπισμός

Παράλληλα, όμως, τέτοιου είδους μεταγραφές επιβεβαιώνουν μια κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον χώρο του προοδευτικού Κέντρου, με βασικό κινητήριο μοχλό τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση αυτό το διάστημα. Την εικόνα της «εκσυγχρονιστικής» ΝΔ το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αποδομήσει πολιτικά, χτυπώντας καμπανάκια για την «αληθινή κατάσταση κάτω από την επιφάνεια» και υπενθυμίζοντας υποθέσεις όπως αυτή των Τεμπών και των υποκλοπών που βλάπτουν το χτίσιμο του συγκεκριμένου γαλάζιου προφίλ.

Οι μεταγραφές στο πασοκικό αφήγημα φορούν έναν μανδύα πολιτικού καιροσκοπισμού, με στόχο την αποδόμησή τους – στο τελευταίο κύμα, η υπουργοποίηση του Γιώργου Φλωρίδη ήρθε έπειτα από τη σταδιακή του απομάκρυνση από την πολιτική κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ, ενώ η μεταγραφή της Εύης Χριστοφιλοπούλου έχει και προσωπικά χαρακτηριστικά για τον Ανδρουλάκη.

Ο ίδιος υπενθύμισε την πρόταση που της έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να αναλάβει τη θέση του Κωνσταντίνου Μενουδάκου στην ανεξάρτητη Αρχή για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. «Για καλή τύχη δική μου (…) είχα μάθει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού μου», σχολίασε, ζητώντας από την πρώην υπουργό να είναι «πιο φειδωλή» στις δηλώσεις της – εκείνη είχε νωρίτερα χαρακτηρίσει την αντιπολίτευση που κάνει το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση του ’80.

Στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν διάθεση, σε κάθε περίπτωση, να γίνουν ξανά φυτώριο στελεχών για τα υπόλοιπα κόμματα – κι αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η Χαριλάου Τρικούπη επενδύει και στην ανανέωση των στελεχών της, ως απάντηση στις μεταγραφές.