Σε έγγραφες εξηγήσεις έχουν κληθεί τα τελευταία 24ωρα, όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων 48 συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας για ενδεχόμενη παράνομη είσπραξη επιδομάτων για εργασία πέραν του πενθημέρου.
Κι αυτό γιατί φέρονται να βρίσκονταν σε συνδικαλιστική άδεια και δεν δικαιούνταν να λάβουν αυτά τα ποσά, αφού δεν απασχολούνταν σε αστυνομικές υπηρεσίες αλλά έδιναν το παρών μόνο στα σωματεία τους.
Πρόκειται για τη δικαστική εξέλιξη μιας παλιάς έρευνας των «αδιάφθορων» για παράτυπες ενέργειες και εισπράξεις από ορισμένα μέλη συνδικαλιστικών σωματείων που είχε ξεκινήσει το 2015 και κατά καιρούς αδρανοποιούνταν και εκκινούσε εκ νέου ύστερα από νεότερες καταγγελίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν συνδικαλιστές που έχουν εισπράξει – χωρίς να δικαιούνταν – μέχρι και 145 παράνομα επιδόματα, ενώ ορισμένοι καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για πολύ μικρότερους αριθμούς εισπραχθέντων ποσών.
Εχουν παραγραφεί
Μάλιστα, φαίνεται ορισμένα από αυτά τα αδικήματα ή και τα απαιτούμενα ποσά να έχουν παραγραφεί και διαγραφεί λόγω παρέλευσης 15ετίας.
Κατά τις ίδιες πηγές, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η έρευνα να στραφεί και κατά των δεκάδων αστυνομικών των υπηρεσιών που ανήκουν οι εν λόγω συνδικαλιστές, καθώς αυτοί ενέκριναν τα εν λόγω επιδόματα.
Από την άλλη πλευρά, οι εγκαλούμενοι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι «δεν υπάρχει σωστή ερμηνεία του σχετικού νομοθετικού πλαισίου», καθώς και ότι «τα ποσά που έχουν εισπραχθεί είναι μικρά», ενώ «ορισμένοι από τους ελεγχόμενους έχουν αποχωρήσει πλέον από την ΕΛ.ΑΣ.».
Συμπληρώνουν, δε, ότι «τα έγγραφα δεν είναι ψευδή και ανταποκρίνονται σε απασχόληση τα Σαββατοκύριακα, στο πλαίσιο συνδικαλιστικών καθηκόντων». Τέλος, κάνουν λόγο «στοιχεία υπερβολής στη συγκεκριμένη έρευνα».
Η εν λόγω έρευνα, πάντως, βασίζεται σε έγγραφο που συνέταξε στις 26 Φεβρουαρίου 1999 η Διεύθυνση Οργάνωσης και Νομοθεσίας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, στο οποίο προσδιορίζεται ότι «το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας κατά τον χρόνο που βρίσκεται σε συνδικαλιστική άδεια, ασχολούμενο αποκλειστικά με τα συνδικαλιστικά του καθήκοντα, δεν δικαιούται αποζημίωση για απασχόληση πέραν του πενθημέρου, καθ’ όσον η καταβολή της εν λόγω αποζημίωσης συνδέεται αναπόσπαστα με την πραγματική παροχή εργασίας εκ μέρους του προσωπικού για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών».