ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΣΤΟΥΜΠ

Ετοιμος για τη μεγάλη επιστροφή

Ο Αλεξάντερ Στουμπ, στα 55 του χρόνια, έχει ήδη «γράψει» μια αρκετά μεγάλη πολιτική διαδρομή. Και τώρα, έπειτα από μία επταετή «αγρανάπαυση» και παρά την υπόσχεση που είχε δώσει ότι εγκαταλείπει τον στίβο της πολιτικής, προσπαθεί να πετύχει τη μεγάλη επιστροφή, διεκδικώντας την προεδρία της Φινλανδίας, στις απευθείας εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Και μάλιστα με αξιώσεις, καθώς εμφανίζεται να προηγείται του σημαντικότερου αντιπάλου του Πέκα Χάβιστο – αν και είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί δεύτερος γύρος στις 11 Φεβρουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη του εμφάνιση σε σημαντικό πόστο έγινε το 2004, όταν εξελέγη μέλος της Ευρωβουλής, με το ψηφοδέλτιο του φιλελεύθερου-συντηρητικού κόμματος της Εθνικής Συμμαχίας (NCP). Μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα, ο τότε πρωθυπουργός, Γίρκι Κατάινεν, τον όρισε υπουργό Εξωτερικών, ενώ το 2015 και για μια διετία έγινε πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας, διαδεχόμενος τον Κατάινεν όταν αυτός αποφάσισε να μεταπηδήσει στην Κομισιόν.

ΒΑΛΕΡΙ ΑΓΙΕ

Στο τιμόνι των Φιλελευθέρων της ΕΕ

Η Βαλερί Aγιέ, στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος της Γαλλίας και έμπιστη του Εμανουέλ Μακρόν, είναι από χθες η νέα πρόεδρος της ομάδας των Φιλελευθέρων στην Ευρωβουλή. Κάτι αναμενόμενο, άλλωστε, καθώς ύστερα από διαπραγματεύσεις είχε απομείνει μοναδική υποψήφια για τη θέση – κάτι που σημαίνει, πρακτικά, ότι η ομάδα Renew παραμένει σταθερά σε γαλλικά χέρια. Υπενθυμίζεται πως ο προκάτοχος της Aγιέ, ο Στεφάν Σεζουρνέ, ορίστηκε υπουργός Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση του Γκαμπριέλ Ατάλ, η οποία προέκυψε μετά τον ανασχηματισμό στις αρχές του έτους.

Το σίγουρο είναι πως η Aγιέ αναλαμβάνει το τιμόνι του Renew σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, καθώς είναι κάτι παραπάνω από ορατή η απειλή η ομάδα, που διαθέτει σήμερα 101 ευρωβουλευτές, να χάσει την τρίτη θέση στις εκλογές του Ιουνίου από την Ακροδεξιά και τους ευρωσκεπτικιστές. Κι αυτό, αναμφίβολα, δεν θα συνιστά μια καλή αρχή για την ίδια.

ΝΤΑΡΙΑ ΤΡΕΠΟΒΑ

Καταδικάστηκε σε 27 χρόνια φυλακή

Είναι 26 ετών και καταδικάστηκε σε 27 χρόνια φυλάκιση. Πρόκειται για την Ντάρια Τρέποβα, την οποία δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης έκρινε ένοχη για τρομοκρατική δράση και ενεργό εμπλοκή στη δολοφονία του Βλάντλεν Τατάρσκι – ενός από τους πιο γνωστούς «μπλόγκερ» της Ρωσίας, που υποστήριζε το Κρεμλίνο και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Τρέποβα ήταν αυτή η οποία παρέδωσε στον Τατάρσκι, σε ένα καφέ της πόλης, το δέμα που περιείχε τον εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος τον οδήγησε στον θάνατο.

Η ίδια δήλωσε μετανιωμένη και ισχυρίστηκε πως έπεσε θύμα παραπλάνησης από έναν Ουκρανό, με το ψευδώνυμο «Η Μορφή», από τον οποίο λάμβανε χρήματα και εντολές επί μήνες. Μάλιστα, αμέσως μετά την έκρηξη φέρεται να της έδωσε εντολή να μεταβεί στο αεροδρόμιο και να πάρει την πρώτη πτήση, όμως η ίδια πανικοβλήθηκε και βρήκε καταφύγιο στο σπίτι ενός φίλου του άντρα της, όπου συνελήφθη το επόμενο πρωί.